علی گلشن روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در بجنورد اظهار داشت: ساخت و تولید این عروسک ها بازاریابی خوبی ندارد البته، تلاش داریم با شناسایی عروسک سازان بومی و تشویق و حمایت آنان، ساخت و تولید این عروسک ها را توسعه دهیم و در این زمینه راهنمایی های لازم به عروسک سازان داده می شود.
وی افزود: اما مشکل اصلی در ساخت عروسک های بومی، بازاریابی و مخاطب شناسی است و عروسک سازان بومی معمولا دسترسی خوب و مناسب به بازار ندارند و باید در این زمینه، حمایت و هدایت شوند.
گلشن با بیان اینکه در سراسر ایران عروسک ساز بومی وجود دارد گفت: در شهرستان اسفراین خراسان شمالی یک بانوی کرمانج از 2 سال گذشته با ما همکاری دارد و عروسک های تولیدی اش را توسط ما به فروش می رساند.
وی افزود: این بانو تنها فردی در منطقه بود که ساخت عروسک سنتی کرمانجی را بلد بود و اکنون با سفارش این موزه، عروسک تولید می کند.
مدیرموزه عروسک های ملل اظهار داشت: در خراسان شمالی چند بانوی عروسک ساز بومی دیگر هم شناسایی شده اند که تلاش داریم با آنان ارتباط برقرار کنیم.
وی گفت: تنوع قومی و فرهنگی در خراسان شمالی زیاد است و قومیت های مختلف ترک، کرد، تات وترکمن هر کدام فرهنگ و عروسک مخصوص به خود دارند و تلاش داریم تا با شناسایی عروسک ها و عروسک سازهای بومی، علاوه بر ثبت آن، به تولید آن نیز رونق دهیم.
وی تصریح کرد: در سفرهای پژوهشی هم تلاش داریم تا عروسک ها و عروسک سازهای بومی بیشتری شناسایی کنیم و آنان را با مرکز موزه عروسک های ملل ارتباط داده و نسبت به تولید انبوه اقدام کنیم.

* عروسک سازی بستری برای اشتغال
گلشن گفت: معمولا زنان روستایی و عشایر با خلاقیت و سلیقه خود، اقدام به ساخت عروسک بومی می کنند و این موزه، ساخت این عروسک ها را سفارش داده و در فروشگاه موزه به فروش می رساند.
وی با بیان اینکه تولید عروسک، اقدام خوبی برای اشتغالزایی است اظهار داشت: مردم روستاها و عشایر با ساخت عروسک های اصیل می توانند گامی برای رونق اقتصادی بردارند و با تشویق به این کار، به اقتصاد و معیشت خانواده ها کمک می شود.

* ثبت ملی عروسک های بومی
مدیرموزه عروسک های ملل گفت: عروسک های بومی و اصیل، قابلیت صادرات هم دارند البته برای تحقق این کار و تولید انبوه، ابتدا باید بسترها آماده باشد بطور مثال با ثبت ملی، گام بزرگی برای تولید انبوه، صادرات و معرفی عروسک ها برداشته می شود.
وی با اشاره به اینکه چند نمونه از عروسک های ایران به عنوان میراث معنوی و میراث ناملموس به ثبت ملی رسیده است افزود: عروسک های ایل بختیاری، عروسک های لیلی، عروسک های قوم ترکمن موسوم به قرجوق از خراسان شمالی و عروسک های هرمزگان از جمله عروسک هایی است که به ثبت ملی رسیده است.

* کودکان ایران از عروسک دارا و سارا استقبال نکردند
گلشن در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه عمده عروسک های بومی و فروشی ایران، دست ساز است گفت: هنوز در ایران برای تولید صنعتی عروسک به میزان انبوه اقدامی نشده است البته تولید دار و سارا که توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز شد گام خوبی بود اما نتیجه مثبت گرفته نشد.
مدیرموزه عروسک های ملل گفت: به نظر می رسد دارا و سارا در اندازه و وزن خیلی مشکل داشتند زیرا عروسک ها سنگین هستند ونمی تواند برای کودک رضایت بخش باشد البته در این میان لباس های دارا و سارا نیز می تواند علتی برای نداشتن جذابیت در میان کودکان باشد.
وی افزود: به هر حال ساخت عروسک های دارا و سارا قدم خوبی بود اما در آینده باید اصلاح شود تا بتواند مخاطب و کودک را جذب کند.
مدیرموزه عروسک های ملل گفت: این موزه پیگیر است که ثبت عروسک های بومی انجام شود و در این زمینه پیگیری هایی داشته است.
7185/ 6042
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.