به گزارش ایرنا، سال ها است که قلب چشمه و رودها از تشنگی به تپش افتاده است و صدای آب این روزها گرفته تر از همیشه است، با اینکه همه می دانند فاجعه ای بزرگ به نام بحران آب در راه است، گویا صدای آب به خوبی شنیده نمی شود.
این گلایه های مدیران حوزه آب خراسان شمالی است که به مناسبت هفته صرفه جویی در مصرف آب در میزگرد ایرنای استان بیان شد.
گرمای هوا و فرا رسیدن تابستان زمینه افزایش مصرف آب را بیش از پیش فراهم کرده است، کمبود آب و گلایه ها از مصرف بی رویه آب در بخش های مختلف، سال ها است که مطرح می شود و به گفته کارشناسان تا زمانی که قیمت آب واقعی نباشد، مردم انگیزه ای برای صرفه جویی و مدیریت مصرف ندارند.

* ارزان ترین آب در خراسان شمالی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی در این باره با بیان اینکه آب آشامیدنی این استان ارزان ترین آب در کشور است گفت: اکنون هر متر مکعب از آب آشامیدنی برای هر شهروند، سه هزار ریال است که هزینه تمام شده برای این شرکت به ازای هر متر مکعب، 10 هزار ریال است که با تحویل گرفتن آب سد شیرین دره، این رقم به 27 هزار ریال می رسد.
غلامحسین ساقی اظهار داشت: تا زمانی که قیمت ها اصلاح نشود، مشترکان انگیزه ای برای صرفه جویی ندارند.
وی خاطرنشان کرد: آب سد شیرین دره هنوز از شرکت آب منطقه ای به شرکت آب و فاضلاب استان تحویل نشده است در صورتی که این اقدام انجام شود به یقین در تامین هزینه ها با مشکل روبه رو خواهیم شد.
وی افزود: هر مشترک در این شرکت بطور متوسط 13.6 مترمکعب آب مصرف می کند و سرانه مصرف هر مشترک در الگوی تعریف شده، 20 مترمکعب در هر ماه است اما ما خواستار تغییر این الگو هستیم.
ساقی تصریح کرد: الگوی مصرف آب، در زمانی تعریف شده که بعد خانوار ایرانی حدود پنج نفر بود اما اکنون بعد خانوار به سه نفر کاهش یافته است و منابع تامین آب بشدت کاهش یافته است، بر این اساس الگوی مصرف هم باید کمتر شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی تاکید کرد: پیشنهادهای لازم در این باره داده شده است و انتظار می رود سرانه الگوی مصرف به 15 متر مترکعب در هر دوره کاهش یابد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی با اشاره به اینکه کاهش بارندگی ها و افزایش جمعیت سبب شده تا در تامین آب آشامیدنی مورد نیاز شهروندان در برخی از شهرها با مشکل روبه رو شویم گفت: یکی از علت های مهم در نبود صرفه جویی در مصرف آب، پایین بودن قیمت آن است.
وی افزود: مسئولان مرتبط با مصوب شدن افزایش قیمت آب بها باید قبول کنند که در وضعیت کنون، میزان درآمدهای آب با هزینه ها همخوانی ندارد و باید در این باره تعامل بیشتری با شرکت آب و فاضلاب وجود داشته باشد.
ساقی درباره بالا بودن میزان مصرف آب در بخش کشاورزی اظهار داشت: میزان مصرف آب در این بخش زیاد است و ما در حالی از صادرات تولیدات این بخش همچون صادرات رب گوجه فرنگی، ابراز خوشحالی می کنیم که آب زیادی برای تولید این محصول صرف شده و ما در حقیقت آب صادر کرده ایم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی تصریح کرد: در استان خشک همچون خراسان شمالی، دام مازاد بر نیاز تولید و از استان خارج می شود.

* مصرف آب آشامیدنی برای سیراب کردن دام
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان شمالی نیز از بالا بودن میزان مصرف آب آشامیدنی در بخش های مختلف کشاورزی انتقاد کرد و گفت: متاسفانه مصرف آب در بخش کشاوری زیاد شده و توسعه استان بر محور آب بوده است.
حمید روشن روان افزود: اکنون هشت درصد از منابع آب قابل استحصال در استان به مصرف آشامیدنی می رسد و شرکت آب و فاضلاب روستایی و شهری کنترل دقیقی از میزان تولید و مصرف در دست دارند اما در بخش کشاورزی این اتفاق نمی افتد.
وی اظهار داشت: اکنون شاهد توسعه دامداری ها و گلخانه ها و یا درخواست برای توسعه آنان هستیم و این تقاضا ها، درخواست تخصیص آب را به همراه دارد.
روشن روان با بیان اینکه تا کی باید استراتژی در استان باید این باشد و تا کی باید اینگونه از منابع آب استفاده کنیم گفت: اکنون ظرفیت مراتع جوابگوی نیاز دام موجود نیست اما تولید و پرورش دام در استان روبه افزایش است، اکنون هر جا که خط انتقال آب کشیده شده ده ها تقاضا برای اختصاص آب روبه روبه ما ارائه می شود.
وی با بیان اینکه با این میزان جمعیت در روستاها، مشکلی در تامین آب آشامیدن مشترکان نداریم گفت: باید تقاضاها و مصرف آب در بخش کشاورزی مدیریت شود اما متاسفانه اکنون باغ ها در حال توسعه است، تولیدکننده در روستا باغ ایجاد کره و تانکر آبرسانی می کند اما این قابل قبول نیست که با تانکر بتواند این میزان باغ را با تانکر آبرسانی کند.
روشن روان خاطرنشان کرد: شرکت آب و فاضلاب روستایی تکلیفی برای تامین آب بخش کشاورزی ندارد اما مردم به اقتضای معیشت خود و پرورش دام، آب تولیدی این شرکت را به مصرف دام می رسانند.
وی با بیان اینکه در مصرف آب کشاوری تا کجا می خواهیم ادامه دهیم گفت: اکنون در شرایط فعلی، به اجبار آب از خاکی که ضعیف است می خواهیم محصول کشاورزی برداشت کنیم، با وجود کم بودن آب، دامداری ها توسعه یافته است، تولیدکنندگان در قارلق و شهرک بیدک شهرستان بجنورد و یا در خانلق و امام سجاد شیروان دام نگهداری می کنند و آب مورد نیازدام را از آب تولیدی این شرکت تامین می کنند.
وی همچنین از مصرف بی رویه آب در برخی مدارس انتقاد کرد و گفت: آموزش و پرورش که به عنوان نهادی فرهنگی باید متولی نهادینه کردن کم مصرف کردن باشد توجه شایسته ای به مدیریت مصرف ندارد، بعضا در مدارس روستایی استان شاهد تهیه رب گوجه فرنگی بوده ایم.
وی از مصرف آب برای شست و شو در ادارات و بانک ها نیز انتقاد کرد و گفت: چرا باید بانک ها نهادهای غیردولتی تعرفه واقعی برای بهای آب مصرفی پرداخت نکنند؟

* 77 درصد از روستاییان خراسان شمالی از آب سالم بهره مندند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان شمالی گفت: هم اکنون با اقدامات انجام شده در سال های گذشته، میزان بهره مندی روستاییان استان از آب آشامیدنی سالم به 77 درصد رسیده است.
روشن روان اظهار داشت: شاخص بهره مندی روستاییان استان از آب آشامیدنی سالم در سال 92، 71 درصد بود که از متوسط کشوری در این شاخص که 77 درص بود پایین تر بود.
وی خاطرنشان کرد: اکنون میزان بهره مندی روستاییان استان از آب آشامیدنی سالم 77 درصد است که به میانگین کشوری رسیده است.
روشن روان در بخش دیگرسخنان خود در باره مشکلات تامین آب آشامیدنی روستاییان گفت: کاهش بارندگی ها سبب شده تا در تامین آب آشامیدنی مورد نیاز روستاییان با مشکل رو به رو شویم البته در این میان، افزایش جمعیت و ارتقای فرهنگ نیز سبب شده تا میزان مصرف آب افزایش داشته باشد.
وی با بیان اینکه آب مورد نیاز روستاییان استان از 257 حلقه چاه و 188 دهنه چشمه و قنات تامین می شود تصریح کرد: برای تامین آب اشامیدنی مورد روستانی استان اکنون به طور متوسط 100 لیتر بر ثانیه کسری داریم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: برای جبران این میزان کسری آب باید 57 حلقه چاه حفر و تجهیز شود که اعتبار مورد نیاز در این زمینه 300 میلیارد ریال براورد شده است.

* آب کشاورزی رایگان است
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی نیز گفت: اکنون یک میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی استان مصرف می شود بدون اینکه ریالی بها برای آن پرداخت شود.
سید ابراهیم علوی اظهار داشت: تا زمانی که تولیدکننده برای مصرف آب، بها پرداخت نکند برای صرفه جویی و مدیریت مصرف انگیزه ای ندارد.
وی افزود: در سال آبی جاری یعنی از ابتدای مهرماه تا کنون تنها 173.2 میلی متر بارندگی در استان به ثبت رسیده این در حالی است میزان بارندگی در سال گذشته در همین مدت 176.8 میلی متر بود.
علوی اظهار داشت: میزان بارندگی ها در بلند مدت 241.6 میلی متر به ثبت رسیده است که بر این اساس میزان بارندگی ها حدود 30 درصد کاهش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: کاهش بارندگی ها سبب کاهش میزان آبدهی رودخانه ها و آب ورودی به سدهای استان شده علاوه بر آن کاهش میزان بارندگی ها سطح آب های زیرزمینی در دشت های استان را نیم تا یک متر کاهش داده است.
وی تصریح کرد: خراسان شمالی در سال آبی 95-96 جزو پنج استان درگیر با خشکسالی شدید قرار گرفت و امسال نیز برای دومین سال پیاپی به عنوان استان دچار خشکسالی شدید شناخته می شود.

* کاهش 25 درصدی آب سدها
علوی با بیان اینکه اکنون حجم آب ذخیره شده در سدهای استان به نسبت مدت مشابه پارسال 25 درصد کاهش یافته است افزود: سال گذشته 73.7 میلیون مترمکعب آب در مخازن سدهای استان ذخیره بود اما این رقم اکنون به 57.9 میلیون مترمکعب رسیده است.
وی با اشاره به اینکه برای مدیریت مصرف آب، اقدامات پیشگیرانه در این شرکت در حال انجام است اظهار داشت: کشت پاییزه در پایین دست سدها بارز و بیدواز استان انجام نشده و در کشت های بهاره نیز آب کشاورزی تنها به باغ ها اختصاص یافته است.
وی گفت: سهم آب کشاورزی از سد بارزو شیروان امسال 6 میلیون مترمکعب بود که تا کنون پنج میلیون مترمکعب آب تحویل شده است و یک میلیون مترمکعب نیز تابستان در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
وی اظهار داشت: کاهش بارندگی و تغییر اقلیم، سبب شده تا خشکسالی به گونه ای در کشور و استان پایدار شود و دیگر نمی توان گفت خشکسالی پدیده ای است که یک سال هست و سال آتی مرتفع می شود از این رو باید خود را با کم آبی سازگار کنیم.
وی گفت: در این باره برنامه هایی در سطح کشور و نیز در شورای حفاظت از منابع آب استان در حال پیگیری است، سند سازگاری با کم آبی استان تدوین شده و قرار است در هفته جاری در شورای حفاظت از منابع آب به تصویب برسد.
وی افزود: این سند، چراغ راه برای برنامه های تعادل بخشی آب خواهد بود و به نوعی برای مدیریت مصرف آب ریل گذاری می شود.
وی گفت: کنترل برداشت از دشت های ممنوعه و ممنوعه بحرانی استان، پر و مسلوب المنفعه کردن چاه های غیر مجاز، جلوگیری از اضافه برداشت از چاه های دارای مجوز از جمله برنامه های تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی است.
وی افزود: اجرای این برنامه ها امسال 160 میلیارد ریال اعتبار دارد که نیمی از این اعتبار از منابع ملی و نیمی نیز از منابع استان تامین می شود.
علوی خاطرنشان کرد: از11 دشت استان، چهار دشت ممنوعه، چهار دشت ممنوعه بحرانی و سه دشت آزاد است.
وی گفت: مخازن آب های زیر زمینی استان در دشت های ممنوعه و ممنوعه بحرانی به صورت تجمیعی 2 میلیارد مترمکعب کسری دارند که نیمی از کسری مخازن دشت های استان مربوط به دشت اسفراین است.
علوی افزود: در این سال ها با اقدامات انجام شده جلوی شدت افت سطح منابع زیرزمینی دشت اسفراین گرفته شده است.
وی خاطرنشان کرد: از منابع دشت های استان سالانه 140 میلیون مترمکعب آب برداشت می شود که 105 میلیون مترمکعب از این میزان به صورت اضافه برداشت از چاه های مجاز و مابقی یعنی معادل 35 میلیون مترمکعب از چاه های غیرمجاز برداشت می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: در برنامه های تعریف شده برای مدیریت مصرف منابع زیر زمینی، قرار است تا سال 1400 تمام سه هزار و 800 حلقه چاه غیرمجاز استان مسدود شوند و امسال بیش از 500 حلقه چاه غیرمجاز در استان بسته می شود.
7185/ 6042
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.