11 درصد از درآمد کشاورزان استان 863 هزار نفری خراسان شمالی از محل تولید انگور به دست می آید اما بیماری سفیدک داخلی انگور که از سال 95 در تاکستان های این استان شیوع پیدا کرده به کابوسی برای تاکداران تبدیل شده است.
در این راستا، استانداری خراسان شمالی با حمایت صندوق بیمه برای جبران خسارت به تاکداران تامین 90 درصد بیمه تاکستان ها را بر عهده گرفته است اما، تاکداران آنچنان از نظر اقتصادی بی رمق شده اند که حتی توانایی پرداخت حق بیمه 10 درصد را نیز ندارند و این امر باعث شده، این طرح هم مورد استقبال روستاییان قرار نگیرد.
افزایش هزینه های تولید باعث شده است که وضعیت اقتصادی تاکداران دچار مشکل و چالش شود، هم اکنون این قشر از نبود درآمد و تامین هزینه های زندگی در رنج و مشقت هستند و بعضا حتی برخی تاکستان های خود را رها کرده اند و یا به ناچار تمام داشته های خود را تنها برای اینکه باغ خود را سرپا نگه دارند هزینه کرده اند.
سالانه از سطح 18 هزار و520 هکتار تاکستان های خراسان شمالی بیش از 185 هزار تن محصول برداشت می شود، بیش از نیمی از انگور استان شامل رقم کلاه داری است، انگور بیشتر به شکل تازه خوری به مصرف می رسد و به گفته کارشناسان بخش کشاورزی، از این میزان 90 هزار تن انگور مازاد بر مصرف در استان تولید می شود که نیاز به راه اندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی به منظور فراوری در این خطه دارد.
با وجود این ظرفیت، اکنون تاکداران خراسان شمالی هرساله از ناحیه خشکسالی، سرما زدگی، نبود بازار فروش و بیماری دچار خسارت می شوند و حتی سال های پرمحصول دسترنج خود را کیلو کیلو در حاشیه جاده آن هم با دلهره به فروش می رسانند.
گفته می شود، هر سال 24 هزار تاکدار خراسان شمالی بر اثر بیماری سفیدک انگور دچار خسارت می شوند تاکستان های که 65 درصد تولید بخش باغی خراسان شمالی را به خود اختصاص داده است و از 240 هزار تن انواع محصول باغی 185هزار تن آن محصول انگور است.
به گزارش ایرنا نبود نقدینگی، نبود بازار فروش محصول، پایین بودن قیمت و فقدان صنایع تبدیلی و کمبود سردخانه، کمبود انبار فنی، باغداران این استان را با چالش مواجه کرده است که برخی از باغ داران نیز باغ خود را رها کرده اند.
یکی از باغداران منطقه بدرانلو در بجنورد به ایرنا می گوید: متاسفانه از ناحیه بیماری سفیدک داخلی انگور تاکستانش خسارت زیادی دیده است، حتی برخی از تاک ها خشک و از بین رفته اند.
علی اکبر رحیمی افزود: با وجود اینکه شیوع بیماری سفیدک داخلی انگور نسب به سال های گذشته زیاد نبوده است اما به علت اینکه تاک ها ضعیف بوده اند احساس نگرانی از این بابت وجود دارد.
وی اظهار داشت: تاکداران این استان از ناحیه این بیماری در سال های گذشته خسارت زیادی دیدند امسال به اجبار برای مبارزه هزینه های زیادی را متحمل شده اند تا دوباره تاک آنان بی محصول نماند.
وی با بیان اینکه در دو سال گذشته حتی خوشه ای سالم در تاکستان آنان پیدا نمی شد گفت: در این مدت برای مبارزه با این بیماری هزینه های زیادی متحمل شده ام.
یکی دیگر از تاکداران خراسان شمالی گفت: از سال 95 تاکنون از ناحیه بیماری سفیدک داخلی انگور در تاکستان ها ضرر زیادی کردیم، علاوه بر اینکه برای مبارزه با این بیماری متحمل هزینه های زیادی نیز شدیم اما محصولی برداشت نکردیم.
اصغر وفادار افزود: امسال نیز برای مبارزه با این بیماری و تغذیه گیاهی هزینه های زیادی متحمل شده ایم، بارش باران و تگرگ نیز به تاکستان ها خسارت زده است.
یکی دیگر از باغداران بجنوردی گفت: این میوه باید به صورت تازه خوری به مصرف برسد و ما مجبور هستیم که محصول خود را بعد از جمع آوری سریع به فروش برسانیم که تاخیر در این امر باعث پایین آمدن قیمت شده و تاکداران را دچار ضرر و زیان می کند.
علیرضا کریمی گفت: نبود بازار مناسب و عادلانه هنگام برداشت انگور مشکلی است که هر ساله تکرار می شود و با توجه به موانع موجود، رمق و امیدی برای تداوم کار در نزد این قشر باقی نمانده است و هم اکنون نیز بیماری سفیدک داخلی تاکستان ها را تهدید می کند.
وی اظهار داشت: این وضع موجب شده تا واسطه ها حتی از هم اکنون وارد میدان شده و از کمبودنقدینگی کشاورزان سوء استفاده کنند و نرخ دلخواه خود را به باغداران تحمیل کنند که به هیچ وجه منصفانه نیست و محصول را با قیمت دلخواه پیش خرید می کنند.
وی گفت: تولید هر کیلوگرم انگور برای باغدار هفت تا هشت هزار ریال هزینه دربردارد اما واسطه ها همین محصول را با قیمت پایین از چنگ آنان بیرون می آوردند.
وی می گوید: باغدار در طول سال باید نگران خسارات ناشی از بلایای طبیعی باشد اما هنگام فروش دلالانی که هیچ زحمتی برای تولید انگور نکشیده اند، همه سود آنرا به جیب خود می ریزند.
یک تاکدار دیگر در خراسان شمالی نیز به ایرنا گفت: یکی از مهم ترین مشکلات تاکداران استان کشت سنتی انگور است که هزینه های زیادی را بر کشاورز تحمیل می کند، اما در مقابل صرف این هزینه های سنگین، شیوع بیماری، سرمازدگی و ارزانی این محصول هنگام فروش موجب نارضایی باغداران شده است.
احمد فاطمی زاده افزود: دلالانی که وارد بازار خرید و فروش انگور شده اند پول باغدار را به موقع پرداخت نمی کنند و هم اکنون برخی از تاکداران از سال های پیش تاکنون نتوانسته اند طلب خود را دریافت کنند.
این تاکدار می گوید: نبود صنایع تبدیلی در استان موجب شده که برای تبدیل باغ های انگور سنتی به صنعتی تلاشی انجام ندهیم.

*سالانه 90 هزار تن انگور مازاد بر مصرف در خراسان شمالی تولید می شود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: سالانه 90 هزار تن انگور مازاد بر مصرف در این استان تولید می شود که نیاز به صنایع تبدیلی و تکمیلی به منظور فراوری در این خطه است.
عبدالله یوسفی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: سطح زیر کشت انگور در این استان 18 هزار و 520 هکتار است که در شهرستان های فاروج، شیروان، بجنورد، اسفراین و مانه و سملقان پراکنده است و سالانه بیش از 185 هزار تن محصول از این سطح برداشت می شود.
وی گفت: وجود شرایط اقلیمی و جغرافیایی مناسب استان خراسان شمالی را هم ردیف استان های آذربایجان غربی و همدان به یکی از قطب های مهم تولید انگور کشور تبدیل کرده، از کل انگور تولیدی حدود 13 هزار تن به صورت تازه خوری و 25 هزار تن فراوری و حدود 90 هزار تن مازاد وجود دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی ارقام عمده انگور در این استان را شامل کلاهداری، کشمشی، عسکری، لعل و یاقوتی و انگور سیاه ذکر کرد و افزود: مدیریت صنایع کشاورزی در زمینه صنایع تبدیلی باغی مثل تصفیه و بسته بندی کشمش، سردخانه و سورتینگ و بسته بندی میوه تاکنون 17 فقره جواز راه اندازی با ظرفیت اسمی 80 هزار تن و سرمایه گذاری ثابت 400 میلیارد ریال با اشتغال 643 نفر تاکنون صادر کرده است.
یوسفی در خصوص شاخص ترین صنایع تبدیلی باغی اجرا شده در این استان گفت: سه کارخانه تصفیه و بسته بندی کشمش با ظرفیت سالانه سه هزار تن جذب و همچنین جذب مواد خام 15 هزار تن و 6 سردخانه فعال با ظرفیت نگهداری 24 هزار تن محصولات کشاورزی در استان وجود دارد و سه سردخانه دیگر نیز با ظرفیت 11 هزار و 500 هزار تن در حال ساخت است.
وی افزود: برای توسعه صنایع تبدیلی باغی شامل اولویت فراوری انگور شیره، روغن کشی از هسته انگور، کشمش، سرکه و آبغوره است.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه ظرفیت موجود در منطقه و سرمایه گذاری لازم می تواند تحول شگرفی در مباحث اشتغال زایی، صادرات، ارزآوری ایجاد کند، مباحث صنایع تبدیلی و صادرات انگور و کشمش توسعه بخش کشاورزی را به همراه دارد.
یوسفی گفت: صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی در توسعه پایدار بخش کشاورزی و ایجاد اشتغال، بالا بردن کیفیت محصول، کاهش ضایعات و فراهم کردن بازارهای صادرات غیرنفتی از جایگاه ویژ ای برخوردار است و می تواند عنوان حلقه تکمیل کننده زنجیره تولید و زنجیره ارزش محصول نقش مهمی ایفا کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: انگور یکی از مهم ترین میوه هایی است که کشت و تولید آن در کشور ما از سابقه بسیار طولانی برخوردار است، علاقه ایراینان قدیم به مصرف فراورده های انگور به خصوص به صورت تازه خوری، شیره و خشکبار، ناشی از شرایط طبیعی کشور برای پرورش مو بوده است.
یوسفی گفت: از لحاظ اقتصادی محصول اصلی انگور و فراورده های خام آن بعد از پسته و خرما می تواند در ردیف بزرگترین اقلام صادراتی کشور قرار گیرد.
وی اظهار داشت: استان خراسان شمالی استعداد خوبی در زمینه تولید محصول انگور دارا است و این محصول جزو میوه های دانه ریز می باشد، حدد 12 محصول فراوری شده از انگور مثل کشمش، تازه خوری، کنسانتره آب انگور و ژله و نئوپان از چوب و سرشاخه ها و ضایعات انگور به دست می آید و همچنین تهیه انواع دراژه و شیرینی، روغن گیری از هسته انگور، سرکه، آبغوره، برگ و ذغال از انگور و فراورده های آن استحصال می شود.
این مسئول استانی گفت: خراسان شمالی با داشتن پتانسیل بالای تولید محصولات باغی، زراعی، دامی و شیلاتی به منظور افزایش کمی و کیفی محصول به توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی نیازمند است و توسعه صنایع تبدیلی حدود 17 درصد ارزش افزوده صنعت را به خود اختصاص می دهد.
به گفته کارشناسان باغی متوسط عملکرد انگور در تاکستان های استان 11 تن در هکتار بوده، قیمت متوسط هر کیلوگرم 15 هزار ریال است، ارزش محصول انگور در این استان سه هزار و 55 میلیارد و 800 میلیون ریال است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی در ادامه گفت: 11 درصد از درآمد کشاورزان این استان از محل تولید انگور به دست می آید.
یوسفی اظهار داشت: 20 هزار خانوار در این استان معیشت و درآمد خود را از تاکداری و تولید انگور به دست می آورند و این نشان از سهم زیاد تولید انگور در اقتصاد روستاهای استان دارد.
وی گفت: خراسان شمالی جایگاه پنجم در میزان سطح تاکستان ها و جایگاه دهمی در میزان تولید انگور در میان استان های کشور را به خود اختصاص داده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: برای حمایت از اقتصاد کشاورزی و تاکداری در استان، ایجاد ایستگاه تحقیقات انگور در استان مورد نیاز و مورد تاکید ما است.
یوسفی توسعه تاکستان ها در زمین های شیبدار را از دیگر زمینه های توسعه تاکداری در این استان عنوان کرد و افزود: زمین های شیبدار در منطقه بدرانلو و اسدلی ظرفیت های خوبی برای توسعه تاکستان ها است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: 20 میلیارد ریال برای کمک به پرداخت بیمه تاکداران این استان اختصاص یافته است.
یوسفی با اشاره به کاهش سهم بیمه پرداختی تاکداران خراسان شمالی اظهار داشت: برای پوشش بیمه ای حدود 70 درصد هزینه را دولت تامین می کند و 30 درصد را کشاورز پرداخت می کند که با اعتبار مزبور علاوه بر کمک های مالی که در تامین سهم دولت است بخشی از سهم کشاورز هم امسال از این محل تامین می کنیم.
وی گفت: در واقع 90 درصد سهم کشاورز را از این محل می دهیم و 10 درصد آورده کشاورز خواهد بود.
یوسفی افزود: سال گذشته از مجموع 18 هزار و 500 هکتار باغ های انگور در استان خراسان شمالی، 2 هزار و 743 هکتار تاکستان های آبی و دیم بیمه شد که 3 هزار و 350 نفر از باغداران استان را شامل می شود و امسال نیز این کار انجام شده است.
مدیر تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: 380 هزار تن محصول کشاورزی این استان قابلیت صادرات دارد.
حضرت قلی حیدری اظهار داشت: از مجموع این میزان 65 هزار تن محصول دامی و 315 هزار تن محصول زراعی و باغی است.
وی افزود: 86 هزار تن انگور، 31 هزار تن سیب، سه هزار تن گلابی، دو هزار و 500 تن گیلاس، چهار هزار و 300 تن هلو از جمله محصولات باغی قابل صادرات است.
مدیر تنظیم بازار محصولات و نهاده های سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: این استان واقع در شمال شرق کشور ظرفیت صنایع فرآوری 15 هزار تن انگور را دارد ک 100 هزار تن آن به شیوه سنتی فرآوری می شود.
حیدری افزود: هم اکنون 10 هزار تن ظرفیت نگهداری این محصول در صنایع استان فراهم شده است.
وی گفت: از مجموع کل انگور تولیدی در این استان 100 هزار تن فرآوری می شود که شامل انگور بی دانه سلطانی است که تبدیل به کشمش می شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: در سال زراعی جاری مبارزه شیمیایی با بیماری سفیدک داخلی انگور در سطح سه هزار و 700هکتار از تاکستان های این استان صورت گرفته است.
محمد رضایی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: پیش بینی می شود سطح مبارزه تا پنج هزار و 500 هکتار افزایش یابد.
وی افزود: بیماری سفیدک داخلی انگور در مناطق با رطوبت بالا و خنک بیشتر است.
وی اظهار داشت: بیشترین مبارزه شیمیایی در تاکستان های منطقه بدرانلوی بجنورد انجام شده است.
رضایی گفت: یکهزار و 400 کیلوگرم سم با اعتبار یک میلیارد و 800 میلیون ریال توسط بخش دولتی خریداری شده است که که صورت نیم بها در اختیار تاکداران قرار می گیرد.
این مسئول با بیان اینکه بیماری سفیدک داخلی انگور از اوایل اردیبهشت ماه امسال در تاکستان های این استان مشاهده شده است افزود: این بیماری تابع اقلیم است و شرایط آب و هوایی باعث طغیان آن می شود.
وی اظهار داشت: باغ های انگور استان در سال جاری دچار سرمازدگی نیز شده اند متاسفانه کشاورزان رغبت به مبارزه ندارند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: هم اکنون این بیماری تحت کنترل است ولی با توجه به اینکه این بیماری در رطوبت بالای 60 درصد شیوع دارد باغداران باید توصیه های لازم در خصوص مبارزه را جدی بگیرند.
معاون بیمه ای بانک کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به حمایت بیمه ای از تاکداران استان گفت: این قشر با وجود حمایت های دولت، رغبتی به بیمه محصولات خود نشان ندادند.
هادی اسعدی اظهار داشت: در نشست هماهنگی بیمه که سال گذشته با حضور استاندار و نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی در ستاد صندوق بیمه کشاورزی برگزار شد، تامین بخشی از هزینه های حق بیمه تاکداران بر عهده استانداری گذاشته شد.
وی افزود: استانداری تامین 20 میلیارد ریال اعتبار برای پرداخت حق بیمه تاکداران استان را تقبل کرد اما برخی تاکداران از این حمایت ها استقبال نکردند.
اسعدی گفت: با سهم صندوق بیمه و استانداری در مجموع 90 درصد از حق بیمه سهم تاکداران پرداخت می شد.
وی خاطرنشان کرد: سرمای دهه آخر اردیبهشت ماه امسال خسارت های زیادی به محصولات تاکداران و باغ های گردو وارد کرد و در صورتی که این محصولات زیر پوشش بیمه بودند، بخشی از خسارت ها جبران می شد.
وی افزود: طرح بیمه فراگیر تاکستان های استان برای تاکداران مناطق زلزله زده استان به صورت رایگان اجرا شد و تلاش داریم تا طرح بیمه فراگیر در تاکستان های استان امسال نیز اجرایی شود.
اسعدی اظهار داشت: سهم تاکداران استان با گزینه یک در بیمه پایه و تکمیلی محصول انگور به ازای هر هکتار از باغ های آبی 800 هزار ریال وباغ های دیم 500 هزار ریال بود.
معاون خدمات بیمه ای بانک کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به استقبال نکردن کشاورزان از بیمه محصولات خود گفت: اکنون آنچه در بیمه کشاورزی جاری و ساری است، بیمه هزینه های تولید است و درآمد کشاورز زیر پوشش قرار نمی گیرد و بر این اساس خیلی از کشاورزان از مبالغ غرامت دریافتی گله مند هستند.
اکنون تنها سه هزار و 700 هکتار از 18 هزار و 520 هزار تاکستان خراسان شمالی زیر پوشش بیمه محصولات کشاورزی است.
خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد.
3007/ 6042
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.