به گزارش ایرنا، کشاورزان خراسان شمالی در سال های اخیر با مشکل کمبود آب، خشکسالی و کاهش درآمد روبه رو بوده اند، اکنون مشکل دیگری به نام استمهال نشدن وام های کشاورزی گریبانگیر تولیدکنندگان شده و خواب را از آنان ربوده است.
باز پرداخت وام های دریافت شده، کابوسی است که بر دل کشاورزان لرزه انداخته است زیرا آنان باید بار سنگین جریمه های بانکی را بر دوش بکشند.
گمان این بود که با اجرایی شدن طرح استمهال وام های بانکی، مشکل بازپرداخت کشاورزان حل می شود اما این طرح اکنون آنان را بدهکارتر کرده است.
قرار بود با اجرای طرح استمهال وام کشاورزان خسارت دیده از محل اعتبارات ماده 12 ستاد مدیریت بحران، اعتبار مورد نیاز تامین شود اما این اعتبار به دست بانک ها نرسید و کشاورزان نه تنها سودی نبردند بلکه بدهکارتر شدند و اکنون 40 تا 50 درصد به میزان بدهکاری آنان افزوده شده است.
در سال های 93، 94 و 95 بدهی‌های جاری تا یک سال و بدهی‌های سرمایه‌ای تا سه سال تمدید شد و بانک کشاورزی نسبت به استمهال تسهیلات کشاورزان خسارت دیده اقدام کرد اما اعتبار آن توسط دولت تامین نشد و بار دوش کشاورزان برای پرداخت این بدهی ها سنگین تر شد و با گذشت زمان بر این مشکل افزوده می شود.
یک کشاورز بجنوردی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در آن سال ها از اینکه بدهی ما به بانک تسویه می شود خرسند شدیم اما، بعد گفته شد دولت اعتبار را تامین نکرده و کشاورزان خود باید این سود و جریمه ها را بپردازند.
علی روحانی اظهارداشت: بانک پول خود را می خواهد و کاری ندارد که کشاورز در این سال ها چرا و به چه علت وام را نپرداخته است و ما مانده ایم اکنون چگونه این میزان بدهی را پرداخت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در این سال ها به میزان بدهی افزوده شده و ما هم درآمدی برای بازپرداخت این وام نداریم.
یک کشاورز بجنوردی هم با اشاره به اینکه بابت دیرکرد پرداخت اقساط بانک مبلغ زیادی را بدهکار شده است گفت: با اجرای طرح تسویه وام، قرار بود جریمه ها بخشوده شود اما با این وضعیت به بدهی افزوده و نگرانی ها را بیشتر کرده است.
علی گریوانی اظهار داشت: چند سالی است که خشکسالی ها درآمدم را کاهش داده و سرمای دیر رس بهاره هم امسال بخش زیادی از محصولات باغی را نابود کرده است.
یک کشاورز دیگر نیز با گلایه از هزینه های بالای تولید و کاهش درآمدها گفت: در این وضعیت، بازپردخت وام های دریافت شده، قوز بالای قوز شده و کمر ما را خم کرده است.
احمد ریحانی اظهار داشت: در این سال ها بدهکارتر شده ایم و با این وضعیت توان مالی کشاورزان کمتر شده است و بیم این هست که دار و ندار خودمان را برای پرداخت وام از دست بدهم.

*درآمد کشاورزان کاهش یافته است
رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه وقوع خشکسالی ها درآمد کشاورزان استان را کاهش داده است گفت: یکی از مشکلات و دغدغه های اساسی کشاورزان، بدهکاری آنان به بانک است و در این زمینه خواستار استهمال وام های بانکی هستیم.
عبدالحسین نامور با تاکید بر اینکه کشاورزان خسارت دیده از حوادث طبیعی نیاز دارند تا مورد حمایت قرار گیرند، اظهار داشت: طرح استمهال وام های بانکی کشاورزان در سال های گذشته اجرایی شد اما اعتبار آن تامین نشد و اکنون بانک ها اعلام کرده اند که کشاورزان خود باید سود و جریمه ها را پرداخت کنند.
وی با اشاره به اینکه کشاورزان استان به علت کمبود درآمد، توان پرداخت اقساط بانکی را ندارد گفت: پیگیر هستیم تا وام کشاورزان خسارت دیده از حوادث مختلف طبیعی، استمهال شود.
وی اظهار داشت: بروز خشکسالی ها در سال های گذشته و امسال درآمد کشاورزان استان را بجد پایین آورده است و این تولیدکنندگان بدهکار به بانک، توان بازپردخت آن را ندارند.
رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: خشکسالی ها امسال را نیز به سال سخت برای کشاورزان بدل کرده است.

* باید تصمیم دیگری گرفته شود
دبیرکمیسیون هماهنگی بانک های خراسان شمالی نیز در این باره گفت: در سال 93، در راستای بند دال تبصره 11 قانون بودجه و در سال 94 بر اساس بند وام تبصره 13 قانون بودجه، امهال وام های بانکی خسارت دیدگان از حوادث طبیعی، در دستور کار قرار گرفت اما اعتبار آن تامین نشد.
علی اصغر هدایتی اظهار داشت: درصورتی که دولت این اعتبار را تامین نکند به ناچار سود و جریمه ها از کشاورزان دریافت می شود.
وی افزود: باید در این باره تصمیم گیری جدیدی انجام شود.

*اعتبار تمدید بدهی های کشاورزان به بانک کشاورزی تامین نشد
معاون اعتبارات و بانکداری شرکتی بانک کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به اجرای قوانین بودجه سال های 93، 94 و 95 در زمینه تمدید بدهی های کشاورزان توسط بانک کشاورزی گفت: تاکنون اعتبار مورد نیاز این قوانین تامین نشده است.
سیدمحمود سیدالحسینی اظهار داشت: به بانک کشاورزی اجازه داده شد تا براساس ماده 2 تبصره 35 قانون اصلاح قانون بودجه سال 95 و تنفیذ آن در سال 96 (بند و تبصره 16) در صورت تسویه اصل بدهی خسارت دیدگان حوادث غیر مترقبه و مشمولان بندهای 1-1 و 2-1 بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران توسط بدهکار سود و سود پس از سررسید توسط دولت و 6 درصد وجه التزام توسط بانک بخشوده شود.
وی افزود: در سال 95 و 96 مبلغ 348 میلیارد ریال سود و مبلغ 66 میلیارد ریال 6 درصد وجه التزام برای 10 هزار و 738 نفر از بدهکاران که اصل بدهی خود را پرداخت کردند، بخشوده شده است.
وی با بیان اینکه در سال های 93، 94 و 95 بدهی‌های جاری تا یک سال و بدهی‌های سرمایه‌ای تا سه سال تمدید شد افزود: بانک کشاورزی در سال های مزبور اقدام به امهال تسهیلات کشاورزان خسارت دیده کرده اما به علت تامین نشدن اعتبار، کشاورزان در این سال ها بدهکارتر شدند.
سیدالحسینی افزود: قرار بود از محل اعتبارات ماده 12 ستاد مدیریت بحران، اعتبار مورد نیاز برای اجرای طرح مزبور تامین شود اما این امر محقق نشد و کشاورزان در این مدت بدهکارتر شدند و 40 تا 50 درصد به میزان بدهکاری آنان افزوده شده است.
معاون اعتبارات و بانکداری شرکتی بانک کشاورزی خراسان شمالی گفت: 19 هزار نفر از بهره‌برداران بخش کشاورزی در استان، یکهزار و 300 میلیارد ریال به بانک کشاورزی بدهکار هستند که بار مالی استمهال این مبلغ حدود 400 میلیارد ریال برآورد شده است.
معاون اعتبارات و بانکداری شرکتی بانک کشاورزی خراسان شمالی به گلایه های کشاورزان از ضعف در بازپرداخت بدهی ها به بانک اشاره و بیان کرد: کشاورزان در بازپرداخت مطالبات خود به بانک ها با مشکل روبه رو شده اند.
وی تصریح کرد: بروز خشکسالی ها و کاهش بارندگی ها در چند سال گذشته، سبب کاهش درآمد کشاورزان شده است و از این رو بیشتر کشاورزان به بانک بدهکار هستند.
سیدالحسینی خاطرنشان کرد: در سال های گذشته با تلاش بانک، ضریب ریسک به 5 درصد کاهش پیدا کرده بود اما، در پایان سال گذشته به حدود 13 افزایش پیدا کرده و این بدان معناست که 13 درصد از اعتباراتی که به مشتریان تزریق شده است به منظور تزریق مجدد به بخش کشاورزی بازگشت ندارد و بانک نتوانسته است آن را بازپس بگیرد و این امر نشان از ضعف توان مردم در بازپرداخت بدهی های بانک دارد.
سیدالحسینی گفت: در این استان بخش قابل توجهی از کشت های پاییزه به صورت دیم انجام می شود و این نوع کشت وابستگی زیادی به شرایط بارندگی دارد.
معاون اعتبارات و بانکداری شرکتی بانک کشاورزی خراسان شمالی تصریح کرد: در سال هایی که میزان بارندگی کاهش می یابد آبیاری کشت ها با مشکل رو به رو می شود و کشاورزان به درآمد مناسبی دست پیدا نمی کنند و از این رو توان بازپرداخت بدهی ها نیز کاهش پیدا می کند.

* اختصاص 50هزارمیلیارد ریال برای بخشودگی جرایم تسهیلات
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: امسال 50 هزار میلیارد ریال برای بخشودگی جرایم دیرکرد تسهیلات بانکی اختصاص یافته که تلاش می شود تا تسویه وام بدهکاران کمتر از یک میلیارد ریال انجام شود.
هادی قوامی اظهار داشت: مصوبه قانونی برای تخصیص این میزان اعتبار و تسویه وام ها وجود دارد اما بانک مرکزی تاکنون آن را ابلاع نکرده و بر این اساس هنوز اجرایی نشده است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون 2 ماه از سال گذشته و امید می رود تا پایان سال با تلاش های انجام شده این میزان اعتبار جذب و مطالبات بانک ها هم کاهش یابد.
نماینده مردم اسفراین در مجلس شورای اسلامی، پیش از این گفته بود که با این میزان اعتبار، 700 هزار پرونده بدهکاران به بانک ها تسویه می شود.
وی در باره خودداری بانک مرکزی از ابلاغ و اجرایی کردن طرح تسویه وام های زیر یک میلیارد ریال گفت: عده ای به دیوان عدالت اداری شکایت برده اند که چون در قانون نیامده که به هر نفر یک وام اختصاص می یابد، افراد به هر تعداد وام دریافت شده می توانند از مزایای طرح استفاده کرده و وام خود را تسویه کنند.
رئیس مجمع نمایندگان مردم خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی گفت: در این شرایط افرادی که نفوذ بیشتر دارند، برای تسویه وام خود به هر تعداد که دارند، اقدام می کنند و منابع برای اقشار آسیب پذیر باقی نمی ماند از این رو نیاز است که قانون اصلاح شود و برای هر فرد، تنها یک پرونده تسویه شود.
وی با تاکید بر لزوم تلاش برای جذب این اعتبار گفت: سهم استان دست کم 50 میلیارد ریال خواهد بود و در صورت جذب این منابع، مشکل زیادی از بانک ها برطرف شده و مطالبات بانک ها کاهش می یابد.
قوامی گفت: در قانون بودجه امسال برای بخشودگی وام ها بالای یک میلیارد ریال نیز برنامه ریزی هایی انجام شده اما میان دولت، مجلس و بانک مرکزی در این باره اختلاف نظرهایی وجود دارد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بانک ها اعلام کرده اند، نیازی به این قانون نیست و هر فرد برای تسویه مراجعه کند، سود جرایم وام بخشوده می شود اما به نظر ما آنچه بانک ها انجام می دهند کار اقتصادی است و بانک تنها ملاحظه اقتصادی دارند.
خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد.
7185/ 6042
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.