به گزارش ایرنا در این گزارش می خوانیم:
دست به دست در بین دانشجویان می چرخد و انرژی زا لقب گرفته است. شب های امتحان است و بازار قهوه و قرص های انرژی زا داغ است اما بیشتر از همه ریتالین دست به دست می چرخد، اگر چه می گویند بدون نسخه پزشک فروخته نمی شود اما جای تعجب دارد که چرا به راحتی مصرف می شود.
دارویی که به قول بعضی از دانشجویان ویژه شب های امتحان است، شب های بی‌خوابی و نگرانی از این که چگونه می شود کتاب ها و جزوه هایی را که روی هم تلنبار شده و در طول ترم حتی یک بار خوانده نشده است، به دست گرفت و خواند.
شیما دانشجوی ترم 6 حسابداری است. هنگامی که از او می پرسم شب امتحان چند ساعت درس می خوانی؟ می گوید: تا صبح بیدارم و ممکن است اصلاً نخوابم. متعجب می شوم که چطور می تواند نخوابد اما او ادامه می دهد: رشته حسابداری سخت است و به تمرکز احتیاج دارم و این سختی هنگامی بیشتر می شود که در دروس تخصصی یک جلسه غیبت کنم یا درس هایم را برای شب امتحان بگذارم.
او اظهارمی کند: توسط یکی از دوستانم با ریتالین آشنا شدم و شب های امتحان از این دارو استفاده می کنم تا هم خوابم نبرد و هم تمرکزم افزایش پیدا کند.
او در مورد تهیه این دارو هم می گوید: آشنا که داشته باشی یا اصرار کنی حتما دارو را می توانی بگیری و من و دوستانم از این طریق آن را تهیه کرده ایم.
وقتی از او در مورد عوارض دارو می پرسم، می گوید: روی من که تأثیر منفی نگذاشته است و همیشه شب های امتحان از آن استفاده کرده ام اما برخی دوستانم در مورد عوارضی مانند وابستگی به آن صحبت کرده اند.
وابستگی های دیگر
دانشجوی ترم 6 است. سابقه مصرف ریتالین در او به زمان دانش آموزی و پیش دانشگاهی‌اش برمی گردد و در آن زمان مصرف خود را آغاز کرده است.
او بیان می کند: در ابتدا تمرکز انسان افزایش پیدا می کند، استرسش کم می شود و حس خوبی به او دست می دهد اما به تدریج و با ایجاد وابستگی به این دارو استرس، تپش قلب، زردی چهره و عصبانیت و پرخاشگری جایگزین می شود و چون ریتالین دیگر جوابگو نیست برخی دانشجویان به سمت مصرف مواد مخدر می روند.
او از مصرف ریتالین توسط بعضی از دانش آموزان و دانشجویان خبر می دهد و می گوید: متاسفانه خانواده ها در این مورد اطلاع لازم را ندارند و همین موضوع موجب شده است روز به روز مصرف ریتالین افزایش پیدا کند.
در یکی از داروخانه های بجنورد متوجه یک متن تعجب آور می شوم که پشت شیشه پذیرش نسخه چسبانده شده است. در این متن نوشته شده است:«کپسول انرژی زا برای شب های امتحان» جالب است که گویا طرفدار هم دارد و این کپسول گویا کپسولی جدا از ریتالین است. در مورد این کپسول فقط نوشته شده است عوارض ندارد و کارشناس فنی این داروخانه هم توضیح بیشتری در مورد آن نمی دهد.
یک کارشناس ارشد مشاوره در این باره می گوید:هنگامی که مصرف اولیه ریتالین آغاز می شود، تمرکز و شب بیداری و قدرت حافظه بیشتر می شود اما با گذشت زمان، بسیار اعتیاد آور است و عوارض زیادی هم دارد و متاسفانه تعداد زیادی از دانشجویان دارای این مشکل به این مرکز مراجعه می کنند.
شیخی می افزاید: در دبیرستان ها و پیش دانشگاهی ها هم مصرف ریتالین دیده می شود فارغ از این که مصرف این دارو تا چه اندازه خطرناک است.
وی علت اصلی آغاز مصرف ریتالین را ناآگاهی از عوارض آن می داند و می گوید: شاید 90 درصد مردم از مضرات آن ناآگاهند و اگر فرهنگ سازی شود دانشجویان و مصرف کننده ها شاید آن را مصرف نکنند.
وی تصریح می کند: تعداد مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره که مشکل مصرف ریتالین دارند زیاد است. در مراحل اولیه که با بیشتر آن ها صحبت می کنم از مضرات مصرف آن که می گویم باور نمی کنند اما با دقت بیشتری به حالات خود در می یابند که این عوارض چقدر شدید است و همه این عوارض را دارند.
وی با بیان این که خستگی های مفرط، تپش قلب، زردی پوست و عصبانیت، کم شدن آستانه تحمل و افزایش تکانه های عصبی از مضرات اعتیاد به ریتالین است ادامه می دهد: افرادی هستند که از روی نا آگاهی ریتالین استفاده می کنند و به جرئت می توانم بگویم که در این مورد فرهنگ سازی نشده است.
وی می گوید: دانشجویان ما با مجوز پزشک ریتالین نمی گیرند و تجویز آن را از دوستان و گروه های هم سال خود می گیرند. متاسفانه داروخانه ها دارو را می دهند و نیازی به نسخه نیست و وضعیت اقتصادی به شکلی شده که سوء استفاده دارویی هم بالا رفته است و مانند استامینوفن در برخی داروخانه ها خرید و فروش می شود.
وی بیان می کند: باید داروخانه ها را مجاب کرد که این دارو را بدون نسخه ندهند و از سویی باید اطلاع رسانی شود. می توان گفت 99 درصد مصرف کنندگان آن را بی خطر می دانند و از عوارض آن اطلاع ندارند.
زمینه سازی برای اعتیاد
وی خاطرنشان می کند: استفاده محدود و کنترل شده ریتالین باعث عادت کردن بدن مصرف کننده به دوزهای پایین و در نتیجه ایجاد علاقه فرد به استفاده از دوزهای بالاتر و حتی مصرف داروهای سنگین تر و خطرناک تر می شود.
وی عمده ترین دلیل گرایش به سمت استفاده از این قرص ها را الگو برداری از گروه دوستان بیان می کند.
اعتیاد به ریتالین
یک داروساز در این مورد می گوید: ریتالین یکی از آمفتامین هاست که برای درمان اختلال بیش فعالی و نقص توجه به کار می رود. طیبی می افزاید:چند سالی است میان دانشجویان مد شده که برای بیدار ماندن در شب امتحان از قرص ریتالین استفاده کنند که اگر چه باعث تمرکز در شب امتحان می‌شود ولی مضراتش بیشتر از فوایدش است.
وی خاطرنشان می کند: ریتالین، بیشتر توسط دانشجویان مورد سوء مصرف قرار می گیرد تا گروه های دیگر جامعه و از آن جایی که این قرص برای درمان کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی به کار برده می شود، عده ای این ماده را به غلط ماده بی ضرر و بی خطری تصور می کنند که اشتباه بزرگی است.
مدیر گروه روان شناسی دانشگاه پیام نور هم در مورد مصرف ریتالین هشدار می دهد و می گوید: سوء مصرف این قرص مضراتی شدیدتر از مواد مخدر سنتی دارد. دکتر جهانگیری می افزاید: شیوع این قرص بین دانشجویان زیاد و بین دانشجویان پزشکی بیشتر است.
وی تصریح می کند: گاهی دانشجویانی به من مراجعه می کنند که مصرف روزانه آن ها 30 عدد قرص است و صددرصد به آن وابستگی دارند.
اخبار خراسان شمالی را در کانال تلگرامی اخبار ایرنا خراسان شمالی به نشانی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.