عبدالجلیل غیادی شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ژن های نامرغوب و حتی ناخالص اسب های وارداتی و هیبریدهای آنها وارد خون اسبان ترکمن شده و ذخیره ژنتیکی اسبان اصیل ایران را خدشه دار کرده است.
وی تصریح کرد: برخی از اسب داران برای اینکه بتوانند در کورس های اسب دوانی بویژه کورس های گنبد جوایزی به دست آورند، نسبت به اختلاط نژاد اسبان اقدام کرده اند و خون های 'ثاروبرد' و سایر اسب‌های نامرغوب دوخون را وارد اسبان ترکمن کرده اند.
مدیرعامل شرکت تعاونی توسعه صنعت اسب و سوارکاری خراسان شمالی گفت: این در حالی‌ است که با یک سیاست گذاری مناسب می‌شد تا اسب‌های خالص ترکمن جایگاه خود را به نحو احسن حفظ کرد و حتی اقتصاد مالکان اسب‌های ناخالص هم حفظ و مدیریت شود.
غیادی با تاکید بر اینکه باید اسب ترکمن و صیانت از این ذخیره ژنتیکی باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد خاطرنشان کرد: بسیار ضروری است که تهیه کتاب تبارنامه برای اسبان خالص و غیرخالص و مختلط جداگانه انجام شود و برای هر کدام به صورت جداگانه برنامه ریزی ورزشی و جشنواره ای و اقتصادی بشود.
مدیر عامل شرکت تعاونی توسعه صنعت اسب و سوارکاری خراسان شمالی گفت: متاسفانه برای تعداد قابل توجهی از اسب‌های پارت برد این کار انجام نشده و فقط با ذکر عنوان غیرمنطقی اسب داری، سبب سردرگمی تعداد قابل توجهی از مالکان اسب ترکمن و پارت برد اسب ترکمن در کشور شده است.
وی تاکید کرد: حتی بخشی از اسبان غیرخالص نیز سرمایه های ملی هستند که باید برای صیانت و حفاظت از آن برنامه و تدبیر شود.
غیادی تصریح کرد: برگزاری کورس ها و جشنواره ها برای اسبان خالص و ناخالص باید از هم تفکیک و مدون شود.
اسب ترکمن، یکی از با ارزش ترین نژاد های اسب ایران است. این اسب در منطقه شمال شرقی ایران در حاشیه شرقی دریاچه خزر توسط تراکمه پرورش می یافت. مهم ترین ویژگی های این نژاد عبارت از سرعت، قدرت، استقامت، فرمانبرداری و شجاعت است.
این ویژگی ها در حد کمال در اسب ترکمن جمع شده و این اسب را برای استفاده های مختلف در مسابقات مختلف ورزشی، جنگ، مسافرت، مسابقات زیبایی و حتی در امور کشاورزی مناسب نموده است.
اجداد اسبان ترکمن ابتدا در اصطبل های سلطنتی قوم ماد پرورش یافته اند وسپس به خراسان منتقل شده اند.
برگزاری مسابقه و کورس های محلی نیز در منطقه جرگلان رونق بسیار دارد و بعضا بدون دخالت هیئت سوارکاری به شکل سنتی برگزار می شود.
صنعت اسب، ثروت بزرگ و بکر شمرده شده که تولیدکنندگان اسب، نه تنها به سود اقتصادی دست نیافته اند بلکه در هجمه بی توجهی و بی اعتنایی ها رو به افول ر فته است.
اسب اصیل ترکمن جایگاه منحصر بفردی در کشور و خراسان شمالی دارد که نمی توان آن را انکار کرد اما این روزها، کمبودها، کاستی ها و بداخلاقی ها در جامعه و ناهماهنگی ها و بی توجهی ها در میان مسئولان سبب شده تا صنعت اسب در استان نتواند رشد و پیشرفت داشته باشد.
صنعت اسب ترکمن می تواند سبب افزایش درآمد روستاییان محروم به ویژه روستاییان راز وجرگلان باشد اما این بی توجهی ها سبب شد تا همان معدود کسانی که تلاش دارند تا این نژاد و ذخیره ژنتیکی استان را حفظ کنند در ادامه فعالیت های خود بی انگیزه و بی رغبت شوند.
* سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی خراسان شمالی به نشانی http://www.irna.ir/nkhorasan و کانال تلگرامی این خبرگزاری به نشانی https://t.me/irnabojnurd در دسترس افراد برای اطلاع از آخرین اخبار و رویدادهای استان است.
نشانی ایرنای خراسان شمالی در اینستاگرام هم https://www.instagram.com/irnabojnurd است.
همچنین مردم می توانند دیدگاه ها و پیشنهادهای خود را به نشانی https://t.me/irnaBOJ تگرام کنند.
7185 / 6042 خبرنگار: کبری علی آبادی ** انتشاردهنده:سیدحسین قدسی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.