خبرگزاری مهر - گروه استانها: تب کرونا که در کشور بالا رفت، کالاهایی همچون ماسک، دستکش، مایع و ژل ضد عفونی کننده نایاب شد. در برخی موارد اگر هم کالایی پیدا میشد، قیمتهای آنها سر به فلک گذاشته بود. به هر داروخانهای که پا میگذاشتید کاغذی با این جمله کلیشهای بر روی درب خود چسبانده بودند؛ «ماسک و مایع ضدعفونی کننده نداریم، لطفاً سوال نکنید»
این کمبود البته نتیجه تقاضای بالا مصرفکننده بود اما سودجویی احتکار کنندگان نیز نمکی بر این زخم بود. از این رو قیمتها روز به روز بالا میرفت. خراسان شمالی جز استانهایی بود که روزهای متمادی در نقشه کشور جز مناطق سفید و عاری از کرونا بود و همین شاید برخی مسئولین را از اتخاذ تدابیر مناسب باز داشت و تدارک ویژهای برای کنترل عرضه و سقف قیمتها وجود نداشت و مردم باید هزینههای گزافی را برای تأمین حتی ماسک ساده میپرداختند.
افزایش تقاضای خرید و قفسههای خالی
محمدی، از کارکنان یک از داروخانههای مرکز شهر بجنورد شرایط را اینگونه شرح میدهد: پس از اعلام خبر رسمی شیوع کرونا در کشور مردم برای خرید اقلام بهداشتی مورد نیاز خود به داروخانهها و مراکز فروش کالای طبی مراجعه کردند. برخی بیش از نیاز خود ماسک و مایع ضدعفونی کننده خریداری میکردند و همین امر سبب شد تا قفسه داروخانه و انبارها به سرعت خالی شود.
وی در ادامه افزود: در کمتر از ۴۸ ساعت کل دستکش، ماسک و مایع و ژل ضدعفونی کننده در داروخانه تمام شد. سپس مجبور بودیم مردم را دست خالی بازگردانیم. از همان موقع سعی داشتیم این اقلام را تهیه کنیم، کاری که علیرغم مشقت فراوان با قیمتهای چند برابری هم شدنی نبود. با این حال تا حد امکان برای کاهش فشار بر مردم، اگر کالایی هم پیدا میشد موقع عرضه از خیر سود آن میگذشتیم.
ثبات در بازار
این داروساز با اشاره به شرایط فعلی بازار اقلام بهداشتی بیان میکند: اکنون شرایط به تعادل رسیده است. قیمتها عموماً ثابت شده و به وفور ماسک و دستکش وجود دارد. البته از پیش از آغاز کرونا قیمتها کمی افزایش پیدا کرده بود. به عنوان نمونه اگر یک مدل خاص از ماسک را پیش از شیوع کرونا ۲ هزار تومان میفروختیم، قیمت آن اکنون ۴ هزار تومان شده است.
وی ادامه میدهد: ماسکهای موجود در حال حاضر قیمتهای مختلفی دارد که با توجه به جنس آنها متفاوت است. اما مردم با ۴ هزار تومان میتوانند ماسک مناسب تهیه کنند.
محمدی در خصوص ماسکهای n۹۵ نیز میگوید: این ماسکها در زمان کمبود تا ۹۰ هزار تومان نیز معامله میشد، اما اکنون با ۱۵ هزار تومان هم در بازار پیدا میشود.
وی در پایان اظهار میکند: قیمت مایعهای ضدعفونی کننده نیز به شدت کاهش یافته است. اکنون محلولهای ضدعفونی کننده ۱۰۰ الی ۱۵۰ سی سی با قیمت ۲۵ الی ۳۰ هزار تومان یافت میشود.
سپس به چند داروخانه دیگر مراجعه کردیم. در تمام محلها به راحتی ماسک و مایع و ژل ضدعفونی کننده پیدا میشد. اکنون حتی در برخی سوپر مارکتها نیز دستکش و ماسک فروخته میشود. ماسکهایی که عموماً در کارگاههای محلی و یا منازل ساخته میشود.
مهدی سلطانی صاحب یک سوپر مارکت کوچک در منطقهای متوسط از بجنورد است، او بستههای ماسک پلمپ شده را برای فروش به مشتری عرضه میکند.
وی در خصوص این اقدام خود میگفت: با توجه به نیاز مردم به ماسک، این ماسکها را از محلهایی که فروش انبوه دارند، خریداری کرده و با سود حداقلی میفروشم.
این کاسب ادامه میدهد: البته برخی مغازهها را دیدهام که ماسکهای خانگی میفروشند. اما اکنون برخی منازل با استفاده از پارچههای مخصوص اقدام به تولید و فروش ماسک میکنند.
اما مسئله کیفیت در اینجا بسیار مهم است. باید بررسی کرد که این اقلام بهداشتی تا چه میزان کیفیت دارند؟ این مسئله را از ندا فاطمی، پزشک حاضر در داروخانه پرسیدیم. وی در این باره اظهار کرد: در داروخانهها ماسکها به چند دسته تقسیم میشوند. اکنون ماسکها کاملاً بهداشتی و معتبر هستند و برای استفاده کاملاً مناسب و مورد تأیید هستند.
این پزشک تصریح میکند: اما حتی برخی داروخانهها ماسکهایی را از کارگاههای خانگی خریداری میکنند و با قیمت پایینتر میفروشند که در برخی موارد طبیعی است، کیفیت لازم را نداشته باشد.
وی در پایان بیان میکند: سایر اقلام مانند دستکشهای ساخته شده و یا ژلهای ضد عفونی کننده عموماً کاملاً بهداشتی هستند و مشکلی بابت استفاده از آنها وجود ندارد.
رفع کمبودها و ثبات بازار
اما رفع این کمبودها و ثبات بازار اتفاقی نیست، بلکه ثمره حضور جهادگران است، صادق جعفری در این باره گفت: در بحث رفع کمبود ماسک مورد نیاز جامعه در گام اول با شناسایی کارگاههای تولید ماسک بهداشتی و احصای مشکلات آنها درصدد بازگشایی و افزایش ظرفیت تولید آنها بودیم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در گفتگو با مهر عنوان کرد: دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی با تأمین نیروی انسانی و ارتقا سخت افزار به کارگاههای تولید ماسک و مراکز تولید محلول ضدعفونی کننده کمکهای شایانی کردند.
حجتالاسلام علیرضا ولی زاده در گفتگو با مهر اظهار کرد: پویش خودجوش تولید ماسک در منزل توسط جمعی از فعالان جهادی استان گذشته آغاز شد و از این طریق تاکنون ۱۴ هزار ماسک تولید و عرضه شده است.
وی افزود: در این طرح از بانوان داوطلب ثبتنام به عمل آمد و مواد اولیه تولید ماسک در خانه به آنها تحویل داده میشود تا ماسک تولید کنند و پس از آن دانشجویان جهادی دانشگاه علوم پزشکی آنها را ضدعفونی میکنند.
تدابیر مناسب و تغییر خط تولیدهایی که مؤثر بود
طاهر رستمی فرماندار اسفراین در گفتگو با مهر عنوان کرد: یک کارگاه تولیدی که در گذشته ضد یخ و شیشهشور خودرو تولید میکرد، الان با کسب مجوزهای لازم ژل ضدعفونی کننده دست با اکسید نقره تولید میکند.
محرمی مدیر داخلی یکی از کارگاههای تولید مواد ضدعفونی کننده در شهرستان اسفراین نیز در گفتگو با مهر عنوان کرد: با شیوع کرونا و احتیاج بازار به مواد ضدعفونی کننده با تغییر خط تولید کارگاه خود از تولید ادکلن و اسپری بدن در حال حاضر مواد ضدعفونی کننده تولید میکنیم.
همت عالی جهادگران، تدابیری که برخی مدیران اتخاذ کردند و از همه مهمتر مردمی که با درک شرایط کشور دندان روی جگر گذاشتند و با صبر و از خود گذشتگی با کمبودها ساختند و ثمره آن شرایط پایدار و تقریباً مناسب بازار اقلام بهداشتی است.