شیوع کرونا، سبب شد تا رستوران ها، فست فود ها تعطیل شود و فعالیت آشپزخانه ها و تالارها هم تحت شعاع قرار گیرد، این امر سبب کاهش شدید میزان مصرف گوشت مرغ در استان شده است.
مسوولان می گویند قیمت مرغ، همچون سایر محصولات کشاورزی و دامداری را، عرضه و تقاضا تعیین می کند و اکنون که میزان تقاضا برای این کالای استراتژیک به شدت پایین آمده، قیمت هم کاهش یافته است.
مرغداران، مطابق هر سال برای پاسخ به نیاز شب عید، بهمن ماه پارسال جوجه ریزی را افزایش داده و به همین دلیل، میزان تولید مرغ در استان به میزان قابل توجهی افزایش یافته است اما اکنون، تقاضا کم و قیمت این محصول افت کرده است.
در این شرایط که میزان تولید افزایش یافته و قیمت کاهش یافته، مرغداران در آستانه ورشکستگی هستند.
برای کاهش دغدغه مرغداران، شرکت پشتیبانی امور دام نسبت به خرید محصول مرغداران اقدام می کند، اما مرغداران می گویند، خرید گوشت مرغ به وسیله این شرکت هم نمی تواند به گونه خیلی موثری، مشکل کاهش قیمت را حل کند.
یکی از کارکنان یک واحد مرغداری در این باره گفت: برای پاسخ به نیاز مردم در شب عید، جوجه ریزی زیادی در سالن های مرغداری انجام شد اما، بیماری کرونا، سبب تعطیلی رستوران ها، فست فود، توقف مجلس ها شد و به دنبال آن، تقاضا برای گوشت مرغ کم شد.
رحمت روحانی افزود: کاهش مصرف گوشت مرغ به علت تعطیلی رستوران ها، مراکز اقامتی و آیین ها سبب افت شدید قیمت این ماده پروتئینی شده است.
وی اظهار داشت: قیمت گوشت مرغ، بسته به میزان عرضه و تقاضا دارد، بعضا تقاضا در بازار بالا است و میزان تولید جواب گوی نیاز نیست اما در این روزها که به علت کرونا، میزان مصرف و تقاضا کم شده، قیمت هم افت داشته است.
یکی از مرغداران هم گفت: هزینه تولید بسیار بالا است و اکنون قیمت گوشت مرغ، کمتر از قیمت مصوب است، این صنعت در حال ورشکستگی است.
علی یزدانی اظهار داشت: مرغداران در بهمن ماه، جوجه را ۵۰ هزار ریال و هر کیلوگرم ذرت را ۲۳ هزار ریال و سویا را ۳۴ هزار ریال خریداری کردند و البته جوجه ریزی هم به میزان زیادی انجام شد تا کمبودی در تامین گوشت مرغ شب عید ایجاد نشود.
وی افزود: قیمت مصوب برای خرید مرغ زنده از مرغداران به ازای هر کیلوگرم ۸۸ هزار و ۵۰۰ ریال است اما با توجه به افزایش قیمت جوجه و سایر نهاده ها، قیمت تمام شده تولید مرغ در سالن به ۹۵ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم رسیده است.
یزدانی خاطرنشان کرد: قیمت مرغ زنده به ۶۰ هزار ریال و بعضا به ۵۰ هزار ریال رسید، این یعنی ضرر ۳۵ هزار تا ۴۰ هزار ریالی در هر کیلوگرم تولید مرغ.
قیمت مرغ زنده به ۶۰ هزار ریال و بعضا به ۵۰ هزار ریال رسید، این یعنی ضرر ۳۵ هزار تا ۴۰ هزار ریالی در هر کیلوگرم تولید مرغ
این مرغدار افزود: در یک واحد ۱۰ هزار قطعه ای، مرغدار یک میلیارد ریال ضرر می کند و این به معنای نابودی تولیدکننده است.
این تولیدکننده درباره تاثیر خرید مرغ به وسیله شرکت پشتیبانی امور دام گفت: این شرکت، تنها مرغ کشتار شده در کشتارگاه شیروان را برای منجمد کردن تایید می کند.
وی تصریح کرد: این شرکت، تنها لاشه مرغ با وزن هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۸۰۰ گرم را برای ذخیره سازی، خریداری می کند، اما اکنون مرغ در سالن های مرغداری زیاد است و این کشتارگاه توانایی و قدرت لازم برای جمع آوری این حجم از مرغ را برای کشتار و ذخیره سازی ندارد، از این رو مرغ ها در سالن، با افزایش وزن روبه رو می شوند.
این مرغدار افزود: شرکت پشتیبانی امور دام، مرغ هایی که افزایش وزن پیدا می کنند را خریداری نمی کند و روی دست مرغدار می ماند.
توافق با تحویل ۲۵۰ تن مرغ منجمد به شرکت پشتیبانی امور دام
مدیرکل پشتیبانی امور دام خراسان شمالی گفت: تاکنون شرکت تعاونی مرغداران و زنجیره تولید برای فروش ۲۵۰ تن قرارداد منعقد کرده اند.
علیرضا توسلی نیا اظهار داشت: خرید مرغ منجمد، برای حمایت از مرغداران استان و تامین ذخایر استراتژیک از تولیدات داخلی در حال انجام است.
وی با بیان اینکه خرید مرغ منجمد، در کشتارگاه هایی که دارای زنجیره انجماد هستند و با رعایت ضوابط اداره کل دامپزشکی انجام می شود افزود: این اقدام از روز ششم فروردین ماه امسال آغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه خرید گوشت مرغ، تا زمان ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا و تثبیت قیمت منطقی گوشت مرغ در بازار، ادامه دارد گفت: شرکت پشتیبانی امور دام آماده عقد قرارداد با اتحادیه مرغداران، شرکت های تعاونی مرغداری و زنجیره های تولید و پرورش طیور برای مرغ منجمد است.
تنها لاشه مرغ با وزن هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۸۰۰ گرم برای ذخیره سازی، خریداری می شود اما اکنون مرغ در سالن های مرغداری زیاد است از این رو مرغ ها در سالن، با افزایش وزن روبه رو می شوند
توسلی نیا افزود: این محصول با قیمت از قرار ۱۲۷ هزار ریال و ۱۳۰ هزار ریال و با رنج وزنی هزار و ۲۰۰ گرم تا هزار و ۸۰۰ گرم وزن لاشه هر قطعه مرغ خرید می شود.
وی اظهار داشت: طبق دستورالعمل ها برای خرید مرغ منجمد کیفی، وجود زنجیره انجماد در کشتارگاه طیور ضروری است.
مدیرکل پشتیبانی امور دام خراسان شمالی خاطرنشان کرد: تنها کشتارگاه طیور که دارای زنجیره انجماد است، در شهرستان شیروان، فعال است.
تداوم کاهش قیمت مرغ
رییس اتحادیه مرغداران خراسان شمالی هم گفت: خرید گوشت مرغ به وسیله شرکت پشتیبانی امور دام نمی تواند به گونه خیلی موثری، مشکل کاهش قیمت را حل کند.
علی اصغر عباس پور اظهار داشت: قمیت مرغ زنده به شدت کاهش یافته و گوشت مرغ کشتار روز هم با روند نزولی، به ۹۰ هزار ریال در هر کیلوگرم رسید.
وی گفت: اکنون میزان تولید گوشت مرغ بالا و مصرف پایین است و احتمال می رود روند نزولی تداوم یابد.
وی با بیان اینکه صرفا مرغ کشتار و منجمد شده در کشتارگاه شیروان قابل ذخیره سازی است و شرکت پشتیبانی امور دام، صرفا محصول این کشتارگاه را خریداری می کند، تصریح کرد: محدودیت رنج وزن یک کیلو ۲۰۰ تا یک کیلو و۸۰۰ گرم، وزن لاشه، سبب شده تا سایر مرغ های تولیدی، قابل ذخیره سازی نباشد.
عباس پور با اشاره به اینکه در استان، تنها کشتارگاه مجهز به زنجیره انجماد، در شیروان است که البته، ظرفیت ذخیره سازی آن، محدود است گفت: زیرساخت ها در استان ضعیف است البته برخی قوانین هم دست و پا گیر شده است، و سبب شده روند ذخیره سازی و خرید مرغ از مرغدادان تحت شعاع قرار گیرد. زیرساخت ها در استان ضعیف است البته برخی قوانین هم دست و پا گیر شده است، و سبب شده روند ذخیره سازی و خرید مرغ از مرغدادان تحت شعاع قرار گیرد
وی تصریح کرد: بر اساس قانون، شرکت پشتیبانی امور دام، مرغ را با سایز مشخص می خرد، معولا وقتی بازار با تنش روبه رو می شود، باید به خرید محصول مرغداران سرعت داده شود، اما تاخیر در این امر سبب انباشگی مرغ در سالن شده و افزایش ماندگاری مرغ در سالن، سبب افزایش وزن آن می شود.
عباس پور افزود: شرکت پشتیبانی امور دام، مرغ را در سایز تعریف شده، قبول می کند و مرغ های خارج از هزار و ۲۰۰ گرم تا هزار و ۸۰۰ گرم را قبول نمی کند، بعضا، زمان از دست رفته و ۶۰ تا ۷۰ درصد از مرغ تولیدی سالن های مرغداری، قابل تحویل به شرکت نیست.
وی خاطرنشان کرد: در این زمینه، در سال های گذشته، پیشنهاد دادیم، خرید و ذخیره سازی مرغ به صورت قطعه بندی انجام شود اما شرکت پشتیبانی امور دام، به لحاظ قانون، از قبول این پیشنهاد، خودداری کرد، سیاست این شرکت، بسته بندی و ذخیره سازی لاشه مرغ به صورت کامل است.
رییس اتحادیه مرغداران خراسان شمالی افزود: این، مشکل مرغداران در زمان اوج تولید است و داستان تکراری است که هنوز درگیر آن هستیم.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی هم گفت: این سازمان به علت کاهش قیمت مرغ زنده در بازار، آماده خرید آن از مرغداران استان است.
عبدالله یوسفی اظهار داشت: اکنون با کاهش مصرف گوشت مرغ، قیمت این ماده پروتئینی هم کاهش یافته و قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده هم به کمتر از ۶۰ هزار ریال رسیده است.
وی افزود: برای جلوگیری از ضرر و زیان مرغداران با شرکت پشتیبانی امور دام استان هماهنگی های لازم مبنی برخرید گوشت مرغ با قیمت مصوب ۱۲ هزار و ۷۰۰ ریال شده که این موضوع به اتحادیه ها، شرکت های تعاونی و مرغداران اعلام شده است تا نسبت به عقد قرار داد و تحویل گوشت مرغ اقدام لازم را به عمل آورند.
رییس جهادکشاورزی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: سال گذشته حدود ۱۰ میلیون قطعه جوجه ریزی در واحدهای صنعتی پرورش طیور در خراسان شمالی صورت گرفت که از این میزان بیش از ۱۶ هزار تن گوشت مرغ تولید شد که نسبت به سال ماقبل آن ۲۴ درصد افزایش داشت.
سال گذشته حدود ۱۰ میلیون قطعه جوجه ریزی انجام و بیش از ۱۶ هزار تن گوشت مرغ تولید شد که نسبت به سال ماقبل آن ۲۴ درصد افزایش داشت
۷۰ درصد از مرغ ها، قابل ذخیره سازی نیست
رییس اتحادیه لبنیات، مرغفروشان و قصابان بجنورد گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده، ۷۰ درصد از مرغهای تولیدی استان، به علت وزن بالا، قابل عرضه به شرکت پشتیبانی امور دام و ذخیرهسازی نیست.
حسین قاسم زاده، اظهار داشت: شرکت پشتیبانی امور دام نسبت به خرید مرغ مرغداران اقدام کرده است اما براساس اعلام مرغداران، در این مدت وزن مرغ ها به علت ماندن در سالن، بیشتر شده و قابل عرضه به شرکت مزبور نیست.
وی افزود: خرید مرغ به وسیله شرکت پشتیبانی امور دام، سبب افزایش ۱۰ هزار ریالی قیمت آن در بازار شد اما از ان جا که مرغ سالن ها، افزایش وزن یافته و قابل ذخیره سازی نیست، عرضه زیاد و قیمت این محصول کاهش یافته است.
رییس اتحادیه لبنیات، مرغ فروشان و قصابان بجنورد خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود قیمت مرغ، در روزهای آینده همچنان روند رو به کاهش داشته باشد.
قاسم زاده تصریح کرد: محدود کردن خرید مرغ از سوی شرکت پشتیبانی امور دام به ابعاد یک کیلو و ۲۰۰ تا یک کیلو و ۸۰۰ گرم برای وزن لاشه، سبب شده تا بخش زیادی از مرغ های تولیدی، قابل ذخیره سازی نباشد.
محدود کردن خرید مرغ از سوی شرکت پشتیبانی امور دام به ابعاد یک کیلو و ۲۰۰ تا یک کیلو و ۸۰۰ گرم برای وزن لاشه، سبب شده تا بخش زیادی از مرغ های تولیدی، قابل ذخیره سازی نباشد
وی افزود: قیمت مرغ با روند رو به کاهش به ۹۰ هزار ریال در هر کیلوگرم رسیده است.
رییس اتحادیه لبنیات، مرغ فروشان و قصابان بجنورد گفت: قیمت گوشت مرغ، بسته به میزان عرضه و تقاضا دارد، بعضا تقاضا در بازار بالا بوده و میزان تولید جوابگوی نیاز نیست اما در این روزها که به علت کرونا، میزان مصرف و تقاضا کم شده، قیمت هم افت داشته است.
بر اساس این گزارش، برای پاسخ به نیاز مردم در شب عید، جوجه ریزی در سالن های مرغداری استان به اندازه قابل توجهی، انجام شد و تولید به میزان نیاز، انجام شده است اما پیدایش بیماری کرونا، سبب تعطیلی غذاخوری ها، فست فودها و توقف برگزاری مجالس شد و به دنبال آن، تقاضا برای گوشت مرغ کم شد.
سالانه حدود ۲۲ هزار تن گوشت مرغ در خراسان شمالی مصرف می شود که حدود ۶ هزار تن آن از طریق دیگر استان ها تامین می شود.
هم اکنون ۹۴ واحد پرورش مرغ گوشتی در استان با ظرفیت ۲ میلیون و ۳۶۷ هزار و ۴۳۰ قطعه مشغول به فعالیت هستند که در هر دوره، ۶۵۰ هزار قطعه جوجه ریزی دارند.
سرانه مصرف گوشت مرغ در خراسان شمالی ۲۰ کیلوگرم در سال است.