پیاز، یکی از محصولات پرمصرف و مورد تقاضای مردم است و قیمت آن در چند روز اخیر با روندی رو به افزایش روبه رو بوده است به طوری که در بازار خرده فروشی میزان افزایش قیمت، تا بیش از ۴۰ درصد گزارش شده است.
علت افزایش قیمت پیاز، کمبود عرضه این محصول اعلام شده است و دست اندرکاران می گویند که قیمت را عرضه و تقاضا تعیین می کند و در این شرایط که به علت بارندگی ها، میزان عرضه پیاز به بازار کم شده، تقاضاها سبب شده تا قیمت بالا بروند.
همواره روال بر این است که قیمت محصولات کشاورزی، در فصل برداشت پایین و چند ماه پس از آن، افزایش می یابد.
پیازکاران خراسان شمالی که در فصل برداشت، بخشی از محصول تولیدیشان را انبار کرده بودند، در روزهای اخیر، با مشاهده افزایش قیمت این محصول، به تدریج پیازها را روانه بازار می کنند.
مسوولان و متولیان بخش کشاورزی خراسان شمالی می گویند که حدود ۱۲۵ هزار تن پیاز مازاد بر مصرف استان در منطقه تولید می شود که به دلیل قابلیت انبارمانی مناسب در دیگر استانها به فروش می رسد و مقداری نیز به کارخانه های کالباس سازی حمل و فرآوری می شود.
حدود ۱۲۵ هزار تن پیاز مازاد بر مصرف در خراسان شمالی تولید میشود که به دلیل قابلیت انبارمانی مناسب در دیگر استانها به فروش می رسد
انبارهای پیاز به داد بازار رسید
کشاورزان می گویند فصل برداشت، قیمت محصول بسیار پایین است و بعضا تولید را از صرفه اقتصادی می اندازد، بنابراین بخشی از محصول را انبار می کنند تا چند ماه پس از برداشت، به بازار عرضه کنند و البته در این میان، تزریق تدریجی این محصول انبار شده، توانسته است قیمت آنرا تا حد زیادی مهار کند.
رییس اتحادیه میوه و تره بار بجنورد در این باره گفت: قیمت پیاز به ازای هر کیلوگرم ۶۵ تا ۷۰ هزار ریال در خرده فروشی ها عرضه می شود که نسبت به هفته پیش به میزان قابل توجهی افزایش نشان می دهد.
امید فیروزه اظهار داشت: علت گرانی پیاز، بارندگی ها و کاهش عرضه آن به بازار است. بارندگی ها و سیل در مناطق جنوبی کشور سبب شد تا پیاز کمتری به بازار تزریق شود و البته پیش بینی می شود در هفته های آینده و با برداشت محصول پیازکاران در سایر استان ها، قیمت کاهش یابد.
وی، صادرات پیاز را دیگر دلیل افزایش قیمت این محصول عنوان کرد و گفت: صادرات این محصول سبب شد تا قیمت آن، افزایش یابد.
وی درباره انبار کردن پیاز تولیدی خراسان شمالی نیز گفت: پیازکاران در فصل برداشت، بخشی از محصول را در انبارها ذخیره کردند و اکنون با افزایش قیمت، آن را روانه بازار می کنند و روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن پیاز نیز از استان خارج می شود.
فیروزه تصریح کرد: اگر پیازهای انبار شده نبود، قیمت این محصول بیش از این افزایش می یافت و یقینا تزریق تدریجی پیازهای انبار شده به بازار سبب شده تا شدت افزایش قیمت ها زیاد نباشد.
رییس اتحادیه میوه و تره بار بجنورد گفت: البته امسال افزایش قیمت پیاز به این میزان، دور از انتظار بود و سقف قیمتی این محصول ۲۰ هزار ریال پیش بینی شده بود اما تا این میزان افزایش قیمت اصلا انتظار نمی رفت.
رییس اتاق اصناف بجنورد هم با بیان اینکه قیمت پیاز، بسته به عرضه و تقاضا است، گفت: در فصل برداشت که عرضه بسیار بیشتر از تقاضا است، قیمت محصول پایین می آید و در فصول بعد با افزایش تقاضا، قیمت ها بالا می رود.
مهدی امیدوار اظهار داشت: برای مدیریت بازار و قیمت ها، باید در فصل برداشت، نسبت به انبار بخشی از محصول اقدام شود تا در سایر فصول با قیمت مناسب تری عرضه شده و به نیاز مردم پاسخ داده شود.
برای مدیریت بازار و قیمت ها، باید در فصل برداشت محصول، نسبت به انبار بخشی از آن اقدام شود تا در سایر فصول با قیمت مناسب تری عرضه شده و نیاز مردم برآورده شود
بهره وری پایین پیاز در استان
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی هم در این باره گفت: یکی از علل افزایش قیمت پیاز، کم بودن میزان تولید این محصول است،
اشکان کاویانی با بیان اینکه یکی از مشکلات ما در تولید پیاز، پایین بودن میزان بهره وری این محصول در واحد سطح است، افزود: در وضعیت مطلوب، میزان تولید در واحد سطح باید ۷۰ تا ۸۰ تن باشد اما این رقم در استان ما تنها بین ۱۰ تا ۱۵ تن است.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به اینکه آمار ارائه شده از جهاد کشاورزی استان، بالاتر و البته نادرست است، اظهار داشت: باید تلاش کنیم، تا میزان تولید پیاز در هر هکتار، دست کم به ۴۰ یا ۵۰ تن برسد تا برای کشاورز، صرفه اقتصادی داشته باشد.
وی درباره علت پایین بودن میزان بهره وری تولید در بخش کشاورزی استان، گفت: البته این مشکل در سطح کشور هم وجود دارد و بهره وری به نسبت پایین است اما مشکل در خراسان شمالی بیش از سایر استان ها است و میزان تولید پیاز در واحد سطح، از میانگین کشوری آن کمتر است.
کاویانی با بیان اینکه اگر میزان تولید زیاد باشد، در صورت پایین بودن نسبی قیمت ها، باز هم تولید به صرفه است، افزود: اگر تولید زیاد بود، اکنون باید انبارهای استان، از پیاز پر بود، اما اکنون اینچنین نیست.
وی اظهار داشت: با ارائه آموزش های لازم، باید به کشاورزان کمک شود تا میزان تولید خود را افزایش دهند اما جهاد کشاورزی استان در این باره خوب عمل نکرده است و برای مدیریت بازار محصولات کشاورزی باید بخشی از محصول در انبارها ذخیره شود تا در فصل کمبود عرضه و افزایش تقاضا، به مرور وارد بازار شود.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی گفت: در این صورت، قیمت ها در تمام فصول متعادل شده و برای تولیدکننده و مصرف کننده، قابل قبول خواهد بود.
برداشت ۱۷۸ هزار تن پیاز در استان
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی هم با بیان اینکه امسال ۱۷۸ هزار تن پیاز از سطح سه هزار و ۴۳۰ هکتار از کشتزارهای استان برداشت شده، گفت: میانگین عملکرد تولید پیاز در کشور ۴۲ تن در هکتار است که این رقم در خراسان شمالی با ۱۰ تن افزایش متوسط برداشت، ۵۲ تن در هکتار است.
محمدنقی کاظمیان افزود: عمده کشت پیاز در کشتزارهای استان از بهمن به صورت بذری صورت گرفته بود و در حدود ۱۵۰ هکتار نیز از اواخر فروردین به صورت نشاء ریشهلخت کشت شده بود.
ارقام پیاز قابل کشت در خراسان شمالی شامل زرد یا طلایی، سفید یا استرلینگ و رقم قرمز یا آذرشهری است
وی گفت: عملکرد پیاز زودکشت در مقایسه با کشت نشایی بالاتر است و زودتر نیز به بازار فروش می رسد.
وی ارقام پیاز قابل کشت در این استان را شامل زرد یا طلایی، سفید یا استرلینگ و رقم قرمز یا آذرشهری عنوان کرد و افزود: ۸۷ درصد پیاز کشت شده در استان متعلق به گونه زرد است و این رقم به علت وزن مناسب، خاصیت ماندگاری بیشتری دارد.
کاظمیان در خصوص مشخصات فنی و ظاهری پیاز زرد گفت: این رقم رشد خوبی دارد، دارای پوست چندلایه، اندازه متوسط و طعمی ملایم است که خاصیت انبارمانی زیادی هم دارد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: رقم سفید یا استرلینگ که سطح زیرکشت آن حدود ۱۰ درصد کشتزارهای استان را شامل می شود، عمدتا در مازندران و گلستان به فروش می رسد و رقم قرمز یا آذرشهری نیز که عملکرد آن در مقایسه با دو رقم دیگر کمتر است، مزه تندتری دارد و در سالهای گذشته قسمت عمده آن به کشورهای عربی از جمله عمان صادر می شد.
کاظمیان گفت: رقم قرمز یا آذرشهری بیشتر در شهرستان جاجرم، گرمه و مانه و سملقان کشت می شود و سطح زیر کشت آن حدود سه درصد کل مزارع پیاز استان را شامل می شود.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: بیشترین سطح زیر کشت پیاز در استان مربوط به شهرستان مانه و سملقان با سطحی حدود ۲ هزار هکتار است.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد.