اشکان کاویانی روز سه شنبه در نشست شناسایی موانع و مشکلات تولید شیر در استان خراسان شمالی اظهار داشت: هم اکنون بیشتر گاوداران صنعتی و حتی سنتی با جمع آوری شیر تولیدی را به استان های خراسان رضوی، گلستان و سایر استان ها حمل می کنند که علاوه بر هزینه های اضافه باعث افزایش بار میکروبی و افت قیمت نیز میشود.
وی افزود: هم اکنون صنایع لبنی استان نیز با مشکل جدی مواجه هستند و بیشتر آنان غیر فعال و یا با ظرفیت بسیار پایین کار می کنند.
سرانه جهانی مصرف لبنیات ۳۰۰ کیلوگرم و در ایران و خراسان شمالی ۱۰۰ تا ۱۱۰ کیلوگرم است.
سالانه بیش از ۱۵۰ هزار تن شیر در خراسان شمالی تولید که بیش از ۹ هزار تن با مجوز دامپزشکی به دیگر استان ها حمل می شود.
وی تنها راه حل رفع مشکلات گاوداران استان را تشکیل انجمن قوی و مردم نهاد دانست و گفت: با وجود اینکه این قشر زحمت کش مشکلات مختلفی دارند اما به دلیل اینکه زنجیره ای عمل می کنند صدای آنان شنیده نمی شود.
کاویانی از دامداران خواست تا انجمن تشکیل دهند و افزود: باید با هم ارتباط داشته باشید و مسائل و مشکلات موجود را به گوش مسوولان برسانید و همچنین برای حل آنان راهکار ارائه دهید.
کاویانی با بیان اینکه استان خراسان شمالی قطب دامپروری است گفت: اما هم اکنون گاوداران برای فروش شیر و گوشت با مشکل مواجه هستند.
وی در بخش دیگری از سخنانش به پایین آمدن مصرف شیر در بین شهروندان استان نیز اشاره کرد و اظهار داشت: این سرانه ۱۳۰ کیلوگرم بود که هم اکنون به ۷۰ کیلوگرم رسیده است.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی بجنورد با بیان اینکه هم اکنون برخی از دامداران به علت مشکلات مختلف از چرخه تولید خارج شده اند افزود: برخی از این واحد ها نیز نیمه فعال و یا در حال تعطیلی هستند.
محقق علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی هم بر بالا بردن کیفیت تولیدات تاکید کرد و گفت: متاسفانه هم اکنون دامداران از اجرای طرح های علمی و استفاده از شیوه های نو استقبال نمی کنند.
دکتر حسن علمی افزود: بیشترین مشکل در این حوزه نیز مربوط به دامداران با تعداد کم دام است که برای فروش شیر با مشکل مواجه هستند و همچنین فعالیت آنان صرفه اقتصادی ندارد.
وی بر مدیریت توزیع نهاده های دامی بین دامداران نیز تاکید کرد و افزود: با وجود حمایت های یارانه ای هم اکنون دامداران استان با مشکلات زیادی مواجه است.
علمی با بیان اینکه دامداران از نبود یک اتحادیه منسجم و انجمن رنج می برند افزود: با وجود اینکه استان قطب دامپروری است اما چرا کشتارگاه آن تعطیل است.
وی نیز از خروج شیر و گوشت به صورت خام از استان انتقاد کرد و گفت: با وجود اینکه کیفیت تولیدات استان بسیار بالا است اما این سود وارد جیب صنایع خارج از استان خواهد شد.
در خراسان شمالی ۲ میلیون و ۱۲ هزار راس دام سبک و ۸۱ هزار دام سنگین وجود دارد.
افزون بر ۹۰ درصد دام های سبک و ۸۵ درصد دام های سنگین استان به صورت سنتی هستند.
خراسان شمالی در زنجیره تولیدو ارزش در بخش دام سبک و طیور رتبه ۹ کشور را دارد.
۷۰۰ هزار راس دام سبک استان مربوط به عشایر است.
استان خراسان شمالی با داشتن سه میلیون واحد دامی یکی از قطب های دامپروری کشور محسوب می شود.