محمدرضا رضایی روز یکشنبه در نشست توانمندسازی و ارائه آموزش های مهارتی به عشایر خراسان شمالی که با حضور مسئولان آموزش فنی و حرفه ای، امور عشایر و مدیریت تریج جهادکشاورزی استان برگزار شد، بر اهمیت ارائه آموزش های مهارتی به جامعه عشایری تاکید کرد.
وی گفت: دوره های آموزشی در نظر گرفته شده برای عشایر استان در زمینه تنوع بخشی تولیدات جامعه عشایری، بوم گردی، اصلاح زنجیره تولید گوشت و اصلاح نژاد و دوقلوزایی دام است.
مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی هم در این نشست برگزاری دوره های آموزش های مهارتی را باعث افزایش بهره وری دانست و افزود: این نوع آموزش ها باید بصورت تخصصی به جامعه هدف ارائه شود.
محمدرضا قلی پور با بیان اینکه ۹۰ درصد درآمد عشایر از بخش دام سبک است، گفت: عشایر همچنین در حرفه های گیاهان دارویی، پرورش مرغ بومی و صنایع دستی فعالیت دارند.
خانوارهای عشایری استان ۷۰۰هزار واحد دامی در اختیار دارند.
۹۰ درصد درآمد عشایر این استان وابسته به دام است و مابقی از از محل تولید صنایع دستی، جمع آوری گیاهان دارویی و زراعت و باغداری تامین می شود.
۸ درصد از گوشت قرمز عشایر کشور در این استان تولید می شود، سرانه دام خانوارهای عشایری این خطه بیش از میانگین کشوری است و به طور میانگین هر خانوار عشایر این استان ۱۸۰ راس دام سبک دارد که این سرانه در کشور ۱۳۰ راس است. ۲۵ درصد تولید گوشت استان را خانوار های عشایری تولید میکنند.
هم اکنون عشایر خراسان شمالی با جمعیتی بیش از ۳۰ هزار نفر که شامل سه درصد جمعیت استان می شود در قالب ۲ ایل زعفرانلو و شادلو و ۳۸طایفه با شیوه های سنتی کوچرو و نیمه کوچرو در این استان کوچروی می کنند.
زبان اصلی عشایر خراسان شمالی کردی کرمانجی است.
طوایف مستقر در خراسان شمالی شامل باچوانلو، قهرمانلو، ملوانلو، میلانلو، توپکانلو، ایرانلو، جیرستان، سیفکانلو، بریمانلو، پهلوانلو، جیرستان آنیصر، سارخانی، قلیانلو، کاوانلو، کیکانلو، بیچرانلو، نامانلو، امیرانلو، هشتمرخی، ایزانلو، روطانلو، تبریانی، جافکانلو هستند.