هادی قوامی روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سد بیدواز در اسفراین اگر درست ساخته می شد امروز می توانستیم 60 میلیون متر مکعب آب در آن ذخیره کنیم در حالی که اکنون فقط 10 و در خانه پر 15 میلیون متر مکعب آب در آن ذخیره می شود.
وی با بیان این که با نیمه تمام ماندن طرح علاح بخشی این سد، ذخیره 50 میلیون متر مکعب آب انجام نشد، اظهار داشت: کسانی که مشاور و مجری بودند و برخی افراد ساخت این سد را با این حجم به استان تحمیل کردند.
نماینده اسفراین در مجلس شورای اسلامی افزود: اعتبار اولیه ساخت این سد 400 میلیارد ریال بود و افزون بر آن 100 میلیارد ریال هم از بندهای دیگر بودجه اعتبار دریافت کرد و پیمانکاران تا خرداد باید این پروژه را به اتمام برسانند و این امروز و فردا کردن ها مایه تضعیف است.
سد بید واز در 20 کیلومتری شهرستان اسفراین قرار گرفته است و طرح علاج بخشی آن که در واقع نوعی بازسازی و افزایش حجم این سد را شامل می شود، از سال 95 آغاز شد و مدت اجرای آن نیز 18 ماه ذکر شده اما تاکنون این طرح به پایان نرسیده است.
به گفته معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، ساخت سد در روی گسل و دره تنگ از علت های تاثیر گذار در ایجاد مشکل سازه ای سد بیدواز اسفراین بوده است.
سد بیدواز با 42 میلیون مترمکعب ظرفیت با هدف تامین آب آشامیدنی و آب مورد نیاز بخش کشاورزی ساخته شد که از نوع خاکی با هسته رسی است و از 10 سال گذشته در دست بهره برداری است.
سد بیدواز اسفراین، پس از سد چری در شهرستان فاروج و سد بارزو در شهرستان شیروان، سومین سد خراسان شمالی است.
قوامی با اشاره به ظرفیت های دیگر استان مانند بند گراتی و کلاته سنجر افزود: این بند گنجایش 4 میلیون متر مکعب آب دارد اما با آب بندهای که برخی به خلاف ایجاد کرده اند، راه ورود آب به این بند را بسته اند و همین امر سیلاب را تشدید کرد.
وی با تاکید بر این که در حال حاضر این بند فقط 200 هزار متر مکعب آب دارد اظهار داشت: لازم است با رفع موانع ورود آب به بند گراتی- سنجر ظرفیت این آب بند را که تامین کننده آب قنوات و کشاورزی است به حجم واقعی آن برسانیم.
روستای کلاته سنجر اسفراین در خراسان شمالی یکی از روستاهایی بود که به علت طغیان رودخانه گراتی دستور تخلیه آن صادر و این روستا به طور کامل تخلیه شد.
وی با اشاره به سد دشت که در راه گورکان به گراتی درحال بازسازی است گفت: حجم این سد 15 میلیون متر مکعب است با این بند آب مورد نیاز عشایر تأمین می شود اما این پروژه هم در زمان تعیین شده به اتمام نرسیده است و باید جدی تر برای اتمام آن وارد و به پیمانکار فشار بیاوریم که این پروژه به اتمام برسد.
این عضو کمیسیون برنامه وبودجه مجلس افزود: مشکل دیگری که موجب شد تا نتوانیم سیلاب ها را کنترل کنیم تجاوز و تصرف بستر و حریم رودخانه ها است اما در این مورد به جای برخورد جدی در برخی اوقات بی توجهی هایی نیز شده است.
وی افزود: در مناطقی برخی از مسئولان ادارات که زمانی مسئولیت داشتند در حریم رودها ساخت و ساز و در واقع به حریم رودها تجاوز کرده اند و اکنون بقیه هم سعی می کنند از این مسابقه کم نیاورند در حالی که باید این حریم ها به جد آزاد و با متصرفان برخورد جدی شود.
در خراسان شمالی تاکنون هفت سد شامل بیدواز، چری، غلامان، شیرین دره، شورک، بارزو و گلول با توان تنظیم 169.2 میلیون مترمکعب آب تکمیل و به بهره برداری رسیده است.
سیلاب از 27 اسفند 97 تا حدود ششم فروردین 98 همه پهنه خراسان شمالی را درگیر کرد و به جز شهرستان فاروج، در شرقی ترین نقطه استان، که از بارش ها آسیب کمتری دید، 7 شهرستان دیگر را متحمل خسارات فراوانی ساخته است.
حجم سیلاب ورودی به سدهای استان در این بارندگی ها 43 میلیون متر مکعب برآورد شده است.
ب/6042
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.