این در حالی است که مسکن مهر طرح دولت تدبیر و امید نبود و به اعتقاد کارشناسان مشکلات ساختاری زیادی داشت که از دولتهای پیشین بر دوش دولت یازدهم قرار گرفت تا به اتمام برسد.
با وجود جانمایی نامناسب، اشکال در طراحی، ایمن سازی، تاسیسات زیربنایی و روبنایی، نوع مدیریت بر پروژه ها و دهها مساله دیگر دولت تدبیر و امید متعهد شد این پروژه را ظرف چهار سال به اتمام برساند اما به رغم بهره برداری عمده پروژه ها هنوز تعدادی از واحدها بلاتکلیف مانده اند.

* ضعف انبوه سازان و تعاونیها در مسکن مهر
مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: دلیل به اتمام نرسیدن مسکن مهر به عملکرد تعاونیها و انبوه سازان بازمی گردد زیرا برخی تعاونیها متقاضی مشکل داشتند یا به خوبی مدیریت نشدند، برخی انبوه سازان نیز در شهرهای بالای 25 هزار نفر جمعیت بسیار ضعیف عمل کردند.
رضا نوروزی افزود: پروژه مسکن مهر که از سال 1386 در خراسان آغاز شد شامل 119 هزار و 395 واحد در شهرهای جدید گلبهار و بینالود، شهرهای بالای 25 هزار نفر جمعیت و زیر 25 هزار نفر جمعیت بود.
وی ادامه داد: از این تعداد واحدهایی به دلیل کم کاری تعاونیها، نداشتن متقاضیان موثر یا نیمه ساخت رها کردن ساختمان از پروژه مسکن مهر حذف شدند و در نهایت از کل این پروژه 103 هزار و 420 واحد مسکن مهر عملیاتی شد.
مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت: از کل واحدهای ساخته شده پروژه مسکن مهر تاکنون 94 هزار و 120 واحد در شهرهای بالای 25 هزار نفر جمعیت، زیر 25 هزار نفر جمعیت و شهرهای جدید افتتاح شده که معادل 91 درصد از کل پروژه مسکن مهر است.
وی افزود: از کل پروژه مسکن مهر خراسان رضوی 15 هزار و 974 واحد فاقد متقاضی و عارضه دار است که شش هزار و 143 واحد آن زیر 30 درصد و 9 هزار و 831 واحد بالای 30 درصد پیشرفت اجرایی دارد.
او ادامه داد: دولت تدبیر و امید اهتمام ویژه ای نسبت به تکمیل پروژه مسکن مهر داشته بطوری که از 94 هزار و 520 واحد مسکن مهر در خراسان رضوی که تاکنون افتتاح شده 56 هزار و 586 واحد در دولت یازدهم و شش هزار و 488 در دولت دوازهم تکمیل شده اند.
مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت: بانک مسکن برای پرداخت 29 هزار و 489 میلیارد ریال در قالب تسهیلات مسکن مهر با خراسان رضوی قرارداد منعقد و تاکنون 26 هزار و 971 میلیارد ریال تسهیلات پرداخت کرده است.

* ساماندهی تعاونیهای کم کار و متوقف
مدیر تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: از مجموع واحدهای مسکن مهر که در قالب تعاونی ساخته شده اند 70 درصد به بهره برداری رسیده و بقیه آنها به تعداد هفت هزار و 892 واحد نیمه تمام مانده اند.
اسماعیل سلطانخواه افزود: در طول اجرای پروژه مسکن مهر برخی تعاونیها به دلیل نداشتن تخصص کافی در ساخت و ساز، عدم تعهد کامل پیمانکاران، ایجاد اختلاف در بین اعضای تعاونی با مدیران آنها و تامین نشدن به موقع آورده از سوی اعضای تعاونیها منجر مرتکب کم کاری شدند و یا اطلا پروژه مسکن مهر در این بخش متوقف ماند.
وی ادامه داد: بخاطر به طول انجامیدن ساخت مسکن مهر توسط تعاونیها قیمت مصالح ساختمانی و در مجموع قیمت تمام شده واحد افزایش یافت و باعث شد اعضای تعاونی دیگر تمایل به واریز سهم خود از ساخت نداشته باشند لذا از تعاونی خارج شدند و این مسئله باعث توقف ساخت و ساز شد.
مدیر تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی گفت: این نهاد تعدادی از تعاونیهای کم کار مسکن مهر را در قالب شرکت 'سامان مسکن' ساماندهی کرد تا دوباره تعاونیها احیا شده و عضو جدید بگیرند.
وی افزود: 38 هزار و 880 واحد مسکن مهر در خراسان رضوی در تعهد تعاونیها بود که 23 هزار واحد آن در گلبهار و 494 واحد در شهر جدید بینالود قرار دارد و تاکنون ساخت بیشتر واحدهای مربوط به شهر جدید گلبهار به پایان رسیده است.
او ادامه داد: تاکنون مرحله نازک کاری 15 هزار و 600 واحد مسکن مهر تعاونیهای گلبهار به پایان رسیده، سه هزار و 760 واحد مسکن مهر از 13 تعاونی کم کار در شهرهای استان در قالب پروژه های سه جانبه انبوه سازی ساماندهی و تکمیل شده است، بخش عمده ای از این واحدها ساخته و تحویل شده و پول متقاضیان منصرف از ساخت مسکن مهر نیز به آنان بازگردانده شده است.
مدیر تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی گفت: هفته ای یکبار طی نشستی با حضور نمایندگان استانداری، راه و شهرسازی، تعاونیها و انبوه سازان موضوع واحدهای نیمه تمام و کم کار بررسی می شود تا هر چه زودتر کار ساخت آنها به پایان برسد.
وی افزود: واحدهای مسکن مهر بینالود هم برای تعیین تکلیف خود منتظر اعتبار شرکت شهرهای جدید است تا این واحدها را خریداری کند و از این راه پول اعضا پرداخت شود.

* عملکرد انبوه سازان
رئیس انجمن انبوه سازان خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: از حدود 120 هزار واحد مسکن مهر در این استان تاکنون حدود 114 هزار واحد ساخته شده و هفت هزار واحد که کمتر از 30 درصد پیشرفت اجرایی دارن، بلاتکلیف باقی مانده اند.
محمد پژوم افزود: سهم انبوه سازان از پروژه مسکن مهر در خراسان رضوی حدود 70 هزار واحد بود که از این تعداد حدود سه درصد ساخته نشده است.
وی ادامه داد: برای پروژه های مسکن مهر انبوه سازان در دو قالب قراردادهای سه جانبه شامل 'انبوه ساز، بانک مسکن، اداره کل راه و شهرسازی' و قراردادهای چهارجانبه شامل 'تعاونی، بانک مسکن، اداره کل راه و شهرسازی و انبوه ساز' وارد عمل شدند.
او گفت: سال 1392 و ابتدای کار دولت تدبیر و امید چون متقاضی واحدهای تعاونی ساز مسکن مهر بسیار کم بود دولت مقرر کرد به شرط پیدا شدن متقاضی برای واحدها از سوی انبوه سازان پنج میلیون تومان به تسهیلات 20 میلیون تومانی هر واحد اضافه می کند.
رئیس انجمن انبوه سازان خراسان رضوی افزود: بر این اساس برخی از انبوه سازان تعهد دادند که در قراردادهای چهارجانبه متقاضی را برای واحدهای مسکن مهر بیابند اما تلاش آنان برای پیدا کردن متقاضی بی نتیجه ماند.
وی ادامه داد: معتقدیم در مورد واحدهای فاقد متقاضی قصور از انبوه سازان نبوده زیرا کار کارشناسی را به خوبی انجام داده اند و نمی توانستند در مورد پیدا کردن متقاضی کاری انجام دهند. در مورد قراردادهای سه جانبه نیز علت کندی کار در شهری مانند بینالود عدم انجام کار کارشناسی برای اجرای پروژه مسکن مهر بود.
او گفت: قرار نبوده کار کارشناسی اولیه برای اجرای پروژه مسکن مهر و پیدا کردن متقاضی را در قراردادهای سه جانبه، انبوه سازان انجام دهند و انبوه سازان در مورد پیدا کردن متقاضی برای واحدها تعهدی نداشتند.

* اراده دولت برای اتمام مسکن مهر
مدیرکل دفتر فنی، امور عمرانی، حمل و نقل و ترافیک استانداری خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: پروژه مسکن مهر در این استان برخلاف سایر استانها که عمدتا توسط انبوه سازان ساخته شد به میزان 70 درصد در اختیار تعاونیها قرا داشته است.
مهدی سالیانی افزود: عملکرد انبوه سازان در پروژه مسکن مهر خراسان مناسب و به لحاظ کیفی و عملکرد زمانی قابل دفاع است. عمده مشکلات این پروژه بخاطر ضعف عملکردی تعاونیها و مدیریت ضعیف آنها است.
وی ادامه داد: هزینه تمام شده تکمیل واحدهای مسکن مهر که امروز به دلیل مشکلاتی فاقد متقاضی باقی مانده اند برای دولت در شرایط فعلی بسیار گران تمام می شود و باید برای واگذاری آنها فکر دیگری شود.
او گفت: قرار است وزارت راه و شهرسازی برای تعیین تکلیف واحدهای فاقد متقاضی، آنها را در قالب پروژه مسکن اجتماعی قرار داده و یا به بخش خصوصی واگذار کند.
مدیرکل دفتر فنی، امور عمرانی، حمل و نقل و ترافیک استانداری خراسان رضوی افزود: تمرکز دولت و دستگاههای اجرایی خدمات رسان بر روی واحدهای دارای متقاضی مسکن مهر است و تلاش می شود از طریق کمک بانک مسکن، افزایش میزان تسهیلات و تامین منابع مالی برای خدمات زیربنایی بتوان پروژه مسکن مهر را به اتمام رساند.
مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی هم رتبه این استان را در تکمیل پروژه مسکن مهر جایگاه سیزدهم در کشور ذکر و بیان کرد: اراده دولت تکمیل واحدهای مسکن مهر عملیاتی شده تا پایان امسال است لذا اجرای واحدهایی که دارای متقاضی و پیمانکار موثر هستند تا پایان سال به اتمام می رسد.
نوروزی افزود: اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی تا پایان امسال عملیات ساخت هشت هزار و 542 واحد مسکن مهر را به پایان می رساند که از این تعداد سه هزار و 700 واحد در پایان شهریور آتی افتتاح می شوند.
وی گفت: همه واحدهای مسکن مهر که تاکنون در خراسان رضوی به بهره برداری رسیده اند دارای انشعابات برق، گاز و آب هستند. برای واحدهای مسکن مهر در حال ساخت نیز شبکه های تاسیسات زیربنایی وجود دارد و انشعابات باید بعد از تکمیل واحدها از سوی صاحبان آنها خریداری شود.
7489/1858
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.