به گزارش خبرنگار ایرنا، در روزهای پایانی سال و بر طبق یک رسم دیرینه، مردم تربت حیدریه همچون دیگر اقوام ایرانی، اعم از کارمند و کاسب، با جیب پر پول یا کم پول، حتی آن هایی هم که حقوق نگرفته اند اما با قرض و قوله، به هر حال همگی روانه بازار شده و به همراه همسر و فرزندان در پی خرید مایحتاج شب عید هستند.
هر چند بنا نیست ارزش کار دستگاه های نظارتی کمرنگ جلوه داده شود، اما به هر حال این واقعیتی انکار ناپذیر است که فضای بازار نوروزی، یک فضای خاص، استثنایی، فرح بخش و شادی آور است و غالبا مردم کمتر به کیفیت کالا توجه می کنند.
تو حالا بیا و هی در شبکه های مجازی اعلام کن مردم با شماره سه رقمی 190 به دانشگاه علوم پزشکی زنگ بزنند یا با شماره 124 به اداره بازرسی گزارش گرانفرشی بدهند، کسی گوشش به این موعظه های صد من یک غاز بدهکار نیست.
به هر حال کسبه تربت حیدریه با ترفندهای مختلف سعی در جذب مشتری بیشتر، به سمت حجره خود دارند تا بتوانند به اصطلاح ثنار سی شی بیشتر دشت کنند و اینکه کسبه به شیوه و ترفندی به اصطلاح مشتری بیشتری قاب بزنند، باز می گردد به فن بیان و شیوه ارتباط گیری آن ها.
اما آنچه بیش از سایر روش ها در جذب مشتری موثر است و از گذشته در میان بازاریان ایران رایج بوده و هست، بیان جملات نامفهوم و بی معنی که در اصطلاح عوام و البته ادبا 'دری وری' گفته می شود، بوده و هست.
برای درک بهتر دری وری باید گفت: از گذشته در بین فارسی زبانان رسم بر این بوده که مردم بسیاری از واژه ها را به صورت جفتی و دو تایی به کار می بردند که غالبا واژه نخست معنی دار، اما واژه دوم بی معنی و صرفا به دلیل هم وزن یا هم قافیه بودن با واژه نخست بکار برده می شده است.
مثلا واژگانی چون 'پول مول'، 'بچه مچه'، 'ریزه میزه' و موارد مشابه همگی حکایت از مهمل گویی های شیرینی است که حتی امروز نیز، ایرانیان در محاورات بکار می برند.
همین دری وری گویی ها، مبنای ساختن اشعار یاوه و بی معنا اما در عین حال شیرین و جذاب می باشد که در بالا یک نمونه آن ذکر شد.
'یکی بخر سه تا ببر'، 'هندونه به شرط چاقو'، 'دروی آرام بخش واسه مادرزن (منظور کارد آشپزخانه)'، 'از دهن گاو دراومده (منظور شلوار جین چروک که هر از چند گاهی مد می شود)' یکی یه دونه خل و دیونه (که غالبا برای البسه تک سایز یا آخرین نمونه کالا بکار می رود) نمونه های دیگری از این دری وری گویی ها است.
شیوه دیگری که از غالبا همین شوه الهام گرفته شده،آن است که معمولا میوه فروشان سیار خودروی وانت خود را کنار خیابان پارک می کنند و بر روی تکه مقوایی با زغال می نویسند: پرتقال 1000 تومان و کنار خیابان می ایستند.
خودروهای عبوری به تصور اینکه وی پرتقال را کیلویی هزار تومان می فروشد بلافاصله پا روی ترمز می گذارند، اما زمانی که به سمت وی می روند و میوه مورد نظر خود را انتخاب می کنند، تازه متوجه می شوند منظور وی از نوشتن این جمله آن است که پرتقال را کیلویی هزار تومان از جاهای دیگر ارزان تر می فروشد.
چاپ بروشوری که بر روی آن موسسه یا واحد صنفی خاصی با جملات اغراق آمیز معرفی و تاکید شده با ارایه آن برگه از تخفیف فلان درصدی بهره مند خواهید شد و سپس توزیع بروشور بین رهگذران، از شگردهای جدید برای جذب مشتری می باشد.
پیشنهاد نگارنده به شهروندان و به خصوص مسافران نوروزی آن است: برای آنکه با حال و هوای بازار تربت حیدریه بیشتر آشنا شوند و از نزدیک آن را لمس کنند، در کنار بازارهای موجود این شهرستان سری هم به بازارچه های نوروزی که به همت شهرداری، کمیته امداد و اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این شهرستان در سه نقطه زعفرانی ترین شهر ایران دایر شده، بزنند.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه در پیوند با این موضوع به خبرنگار ایرنا گفت: بازارچه کمیته امداد با 30 غرفه در پارک پرستار و بازارچه دوم در ابتدای مسیر ورودی به تربت حیدریه واقع در مجتمع فرهنگی امام رضا(ع) جنب کارخانه کاشی و با 10 غرفه دایر است.
علی محمدی افزود: در کنار مزار قطب الدین حیدریه نیز بازارچه سوغات و هدایا با 20 غرفه پدیرای مسافران نورزوی و شهروندان است که این سه بازارچه در ایام تعطیلات نوروزی دایر هستند.
وی با بیان اینکه ابریشم و زعفران 2 محصول محوری این منطقه هستند، گفت: علاوه بر این ابریشم بافی (ابریشم کشی)، گلیم بافی، جاجیم بافی، سبدبافی (حصیربافی)، سرمه دورزی و تراش سنگ های قیمتی، مهمترین صنایع دستی منطقه تربت حیدریه هستند.
شهرستان 225 هزار نفری تربت حیدریه در 150 کیلومتری جنوب غربی مشهد قرار دارد.
6121 /1744
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.