به گزارش روز چهارشنبه ستاد خبری نشست هم اندیشی علم دینی در مشهد، مهدی گلشنی در نخستین روز از نشست هم اندیشی علم دینی در مشهد افزود: اینکه دانشمندان، طبیعت را هدفدار یا بی‌ هدف، ساده یا غیر ساده، در خدمت ثروت و قدرت و موارد دیگر بدانند یا ندانند، مسائلی است که بین علم و دین واسطه می‌ شوند و باعث می ‌شوند که بگوییم یک پژوهش در زمره علم دینی قرار می گیرد یا نمی گیرد.
وی اظهار کرد: مسأله علم دینی از مسائلی است که بسیار بد فهمیده شده و این مشکلی در داخل کشور است و در بیرون از کشور هیچ مشکلی در این خصوص وجود ندارد.
وی گفت: همیشه اصولی بر تلاش علمی دانشمندان حاکم بوده و خواهد بود که مستقیم یا غیر مستقیم موضعی درباره ادیان دارد لذا یک فرد دانشمند در مسیر علمی خود ناگزیر است نسبت به این مسائل موضع بگیرد و دیدگاهی را انتخاب کند پس دانشمند موحد نیز به تبع ایمان خود نمی‌ تواند چنین موضعی نداشته باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: مهمترین دعواها در نسبت علم و دین بر سر اصولی است که دانشمندان به کمک آنها تجربه و آزمایشهای خود را جمع بندی می‌ کنند.
وی اظهار کرد: در دوره تمدن اسلامی کار علمی بیشتر بر عهده فیلسوفان بوده است که به همه علوم می‌ پرداختند و چتر متافیزیکی که بر فکر فیلسوفان این دوره حاکم است دین را از علم جدا نمی‌ داند و در قرون وسطای اروپا نیز همین طور بوده است.
وی گفت: در شروع دوران علم جدید هم علما به این نکته تاکید داشتند که کار علمی خود را عبادت می‌ دانستند.
وی افزود: حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) می فرمایند، تفکر در صنع الهی عبادت مخلصین است و این نوع رابطه هنوز هم بر تحقیقات علمی بسیاری از دانشمندان حاکم است و تا جایی که من تحقیق کرده‌ام حداقل چهار نفر از برندگان جوایز علمی نوبل، به این اعتقاد خود اشاره کرده‌ اند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در دوره شکل گیری علم جدید به مرور اندیشه ‌هایی رخ نمود که سکولار شکل گرفت و در واقع با 'جان لاک' سیر جدا شدن متافیزیک از علوم آغاز شد که معتقد بود از اساس فقط به معرفتی می‌ توان تکیه کرد که ریشه در حس و تجربه داشته باشد.
گلشنی اظهار کرد: تفکر لاک شروع 'حس‌گرایی' و 'تجربه گرایی' بود که در نهایت هیوم و بعد کانت به تبع این نگاه اصولی، متافیزیک را از علم جدا کردند.
وی گفت: در مقابل کسانی چون ارنست شوماخر اقتصاددان بزرگ انگلیسی حرفش این است که علم قدیم مبتنی بر حکمت بود اما علم جدید به دنبال ثروت و قدرت و تسلط بر طبیعت است و بسیار حکیمانه، همانند دانشمندی مسلمان از بازگشت به دین می‌ گوید.
نشست هم ‌اندیشی علم دینی در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی مدت سه روز ادامه دارد.
1922/7507/ 6053
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.