هنر هفتم در کلانشهر مشهد دوستداران فراوان دارد که یا در هیات کارگردان برای ثبت آثار ماندگار در جشنواره بین المللی فیلم فجر و محک زدن توانایی های خود در رقابت با دیگر فیلمسازان و چه در لباس تماشاگر سینه چاک این هنر، حداکثر تلاش خود را برای پر کردن سالن های سینما به کار می گیرند.
مشهد در سینمای ایران افراد صاحب نام دارد، هنرمندانی مانند داریوش ارجمند، رضا عطاران، حامد بهداد، میترا حجار، ساره بیات و تعدادی از فیلمسازان مطرح کشور که اهل خراسان هستند و در سی و ششمین جشنواره فیلم فجر نیز حضور پررنگ داشتند.
از این رو توقع زیاد مشهدی ها از سهم داشتن در تماشای به موقع و همزمان و شایسته فیلم های این جشنواره دور از انتظار نیست.
در این نوشتار به بررسی دیدگاه های مختلف مردم، دست اندرکاران سینما و هنرمندان در باب برگزاری پانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد پرداختیم تا جمع بندی از نقاط ضعف و قوت این رویداد بزرگ سینمایی داشته باشیم.

* نظر مردم مشهد در خصوص فیلم های جشنواره فجر
یکی از تماشاگران در مجتمع تجاری و سینمایی اطلس به خبرنگار ایرنا گفت: فیلم هایی که برای نمایش در مشهد در نظر گرفته شده بود، در مجموع خوب بود اما شرایط سینما و تعداد صندلی ها متناسب با شمار تماشاگران مشتاق نبود.
محسن پاکدامن افزود: به نظر من اختصاص سه سینما برای نمایش 22 فیلم جشنواره کافی نیست و باید تعداد سالن ها و صندلی های بیشتری را به این نوع فیلمها اختصاص می دادند.
وی اظهار کرد: باید به جای اینکه همه فیلمهای جشنواره فجر را در مشهد نمایش دهند، ساعات بیشتری را به نمایش فیلم های خوب و پربیننده جشنواره اختصاص می دادند زیرا برخی فیلمها خیلی پرتماشاگر نبود.
یکی دیگر از تماشاگران فیلمهای جشنواره فیلم فجر در مشهد گفت: همه سینماها به بالاشهر مشهد اختصاص دارد، بین مردم پایین شهر نیز مشتاقان زیاد برای سینما هست که باید شرایط دیدن فیلم برای آنها هم فراهم شود.
وی که خود را غلامحسین عباسپور معرفی کرد، افزود: تبلیغات برای جشنواره فیلم فجر مشهد، نوع فیلم ها و زمان نمایش هم فقط به بخشی از مناطق مشهد اختصاص داشت و در نقاط دیگر تقریبا هیچ تبلیغی صورت نگرفته بود.
وی بیان کرد: به نظر من جشنواره فیلم فجر در بین همه اقشار مردم طرفداران خود را دارد و شرایط تماشای فیلمها باید برای همه مردم فراهم باشد.
ساره مرتضوی، دیگر تماشاگر سینما نیز به خبرنگار ایرنا گفت: مشهد شهر دوم کشور در سینماست، اما شور و شکوهی که برگزاری جشنواره فیلم فجر در تهران دارد، در مشهد نیست و باید برنامه های جانبی این جشنواره بیشتر باشد.
وی افزود: سلائق مختلف فرهنگی در مشهد اجازه نمی دهد یک رویه متداول برای برگزاری جشنواره های هنری طی شود، به نظر من دست اندرکاران فیلم فجر در مشهد می توانند از این همه اشتیاق که برای دیدن فیلم در مشهد وجود دارد برای ایجاد نشاط و شور در شهر استفاده کنند.

*دیدگاه دست اندرکاران در خصوص استقبال مردم از جشنواره فیلم فجر مشهد
قائم مقام مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: من استقبال مردم از پانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد را خوب و مناسب دیدم.
ناصر نبی زاده در مورد طیف تماشاگران فیلمهای امسال افزود: قشری که به سینما می آیند، گروه علاقه مند به سینما و سینمارو هستند، کسانی هستند که با دغدغه سینما را دنبال می کنند، به خصوص افرادی که در نمایش فیلم های جشنواره شرکت می کنند، به صورت خاص تر هنر سینما را در ابعاد داخلی و بین المللی دنبال می نمایند.
وی اظهار کرد: یک گروه از مردم هستند که به صورت خاص سینما را دنبال می کنند، در این گروه از همه اقشار جامعه از کارگر گرفته تا کاسب، کارمند، استاد دانشگاه و تاجر وجود دارد، علاقه مندان از طبقات مختلف اجتماعی با هر شرایط اقتصادی و معیشتی به سینما می آیند و فیلم را به صورت حرفه ای تماشا می کنند.
وی گفت: ما در جشنواره فیلم فجر با قشری مواجه هستیم که به صورت عام سینما را دنبال می کنند و پیگیر مسائل سینما هستند، آنان عوامل سازنده فیلم ها را می شناسند و نسبت به کارهایشان تحلیل خاص خود را دارند، این افراد با اینکه از طیف های مختلف اجتماعی و اقتصادی هستند، به صورت خاص سینما را پیگیری و دنبال می کنند.

*پوشش عالی فیلم و فضای نمایشی برای جشنواره فیلم فجر مشهد
هنرمند سینماگر مشهدی افزود: در جشنواره فیلم فجر امسال مشهد، با کوششی که دبیرخانه جشنواره، مسئولان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان شهری انجام داده بودند، همه فیلم های بخش مسابقه، بخش سیمرغ و بخش کودک جشنواره فیلم فجر در مشهد نمایش داده شد و این یک اتفاق شایسته و مناسب بود.
نبی زاده اظهار کرد: هم اینک این فیلم ها در سه سینمای بزرگ مشهد در حال نمایش است و در مجموع جشنواره از نظر تعداد صندلی و سالن پوشش خوبی داشت و انتظار از مشهد به عنوان قطب دوم سینمای کشور نیز جز این نیست.
وی گفت: مشهد در زمینه تعداد سالن های سینما پس از تهران جایگاه دوم را دارد و علاوه بر برخورداری از هنرمندان شاخص سینمایی، دارای سابقه خوب فیلم سازی، تماشاگران پرتعداد و پردیس های سینمایی مناسب است.

*شاهد یک شاهکار در جشنواره امسال فیلم فجر نبودیم
قائم مقام مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی افزود: سطح فیلم های جشنواره فیلم فجر امسال خوب بود، امسال گرایش سینماگران بیشتر اجتماعی بود و در قالب فیلمها معضلات و آسیب های اجتماعی با نگاه هنرمندانه به تصویر کشیده شده بود.
وی اظهار کرد: در فیلم های امسال جشنواره، به موضوعات حساس و دغدغه های اصلی کشور که جامعه با آن روبرو است پرداخته شده بود و از شهدای مدافع حرم تا مباحث جنگ و معضلات اجتماعی و اقتصادی مورد توجه کارگردانها و دست اندرکاران سینما قرار گرفته بود.
وی گفت: فیلم های جشنواره فجر امسال بیانگر سینمای دغدغه مند نسبت به معضلات و مشکلات کشور بود و این امر در برخی فیلمها خیلی عریان و صریح عنوان شده بود که موضوع قابل توجهی است.
وی افزود: اما در جشنواره فیلم فجر امسال شاهد یک شاهکار یا پدیده خاص در موضوع و ساختار فیلمها نبودیم، بیشتر فیلمها از منظر کارگردانی، از منظر فیلمنامه نویسی و بازیگری در حد متوسط و متوسط رو به بالا بود.

* انتظار از کارگردانان و هنرمندان مشهدی در این جشنواره بیشتر بود
این هنرمند مشهدی اظهار کرد: امسال با اینکه همه فیلمهای بخش مسابقه و سیمرغ جشنواره فجر در مشهد اکران شد، حضور کمابیش برخی هنرمندان و دست اندرکاران فیلمها در مشهد به رغم مشغولیت کاری و ذهنی که در این ایام داشتند، قابل توجه بود.
وی با بیان اینکه حضور دست اندرکاران فیلمهای جشنواره در مشهد بیشتر به سبب اهمیت این شهر در چرخه فروش فیلمهاست، گفت: اما انتظار می رفت کارگردانان بیشتری بخصوص هنرمندان و کارگردانان مشهدی که امسال اثری را به جشنواره ارائه کرده بودند، در مشهد حضور پیدا می کردند.

*جشنواره فیلم فجر مشهد، بستری مناسب برای بررسی ظرفیتهای سینمای خراسان
قائم مقام مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی افزود: همیشه دغدغه من این بوده که جشنواره فیلم فجر در مشهد فقط بستر نمایش فیلم های بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر نباید باشد، جشنواره باید بستری برای مرور جریان فیلمسازی در خراسان هم باشد.
وی اظهار کرد: هرچند امسال دست اندرکاران تلاش کردند سیمای خراسان را در خلال جشنواره فیلم فجر مطرح کنند و چند گامی در این جهت در سینمای اصغرزاده در قالب فضای کارگاهی و نمایش فیلمها برداشته شد اما انتظار من حضور قوی تر این جریان است.
وی گفت: باید در جشنواره فیلم فجر مشهد که جشن سینماست، بستر بحث و بررسی جریان فیلمسازی در خراسان رضوی با حضور کسانی که با سینما به صورت جدی تر برخورد می کنند، نسبت به سینما حساس تر هستند و حضور پررنگ تر در این گونه فضاها دارند، فراهم شود.
نبی زاده افزود: شهرهای بزرگی در خراسان رضوی وجود دارند که جمعیت آنها از برخی مراکز استان های کشور بیشتر است، این شهرستان ها فعالیت های هنری و سینمایی شاخص و برجسته دارند که باید در نظر گرفته شوند، جشنواره فیلم فجر می تواند این فرصت را به هنرمندان شهرستانی بدهد تا به بحث و بررسی آسیبها و ضعف های هنر سینما در خراسان رضوی بپردازند.
وی اظهار کرد: احساس می کنم درگیری هایی که برای سر و سامان دادن به نمایش فیلمهای جشنواره فیلم فجر در مشهد ایجاد می شود، مدیران را از این قضیه غافل می کند و نمی گذارد آن طور که باید به بحث چرخه تولید فیلم و آسیبها و ظرفیت های سینما از نظر زیرساختها، تولید و فیلمنامه در استان بپردازند.
این هنرمند مشهدی اظهار امیدواری کرد، ایجاد فضا برای هنرمندان سینماگر استان و پرداختن به آثار آنان در بستر جشنواره فیلم فجر مشهد در سالهای آینده مورد توجه بیشتر قرار گیرد.

* نمره خوب پانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد نسبت به دوره قبلی آن
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در این باره گفت: پانزدهمین جشنواره فیلم فجر در مشهد مزیت های بیشتری نسبت به دوره قبلی آن در سال گذشته داشت که در ابعاد مختلف نمره خوبی گرفت.
افشین تحفه گر افزود: جشنواره فیلم فجر مشهد امسال همزمان با جشنواره فیلم فجر تهران برگزار شد، در حالی که در سالهای گذشته این جشنواره قدری با تاخیر نسبت به جشنواره اصلی در تهران برگزار گردید که همواره یکی از دغدغه ها و خواسته های هنرمندان بود.
وی اظهار کرد: امسال افتتاحیه پانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد در محل تازه تاسیس مجتمع و سینما اطلس با اکران فیلم 'به وقت شام' ساخته 'ابراهیم حاتمی کیا' و حضور عوامل فیلم مانند کارگردان و برخی دیگر برگزار شد.
وی گفت: فروش بلیت فیلمهای جشنواره فجر و استقبال مردم در مشهد بسیار عالی بود و پیش بینی می کنم تا پایان جشنواره متوسط فروش بلیت در همه سینماها بیشتر از 70 درصد باشد.

*100 درصد فیلم های جشنواره فجر در مشهد اکران شد
تحفه گر افزود: تفاوت دیگری که جشنواره فیلم فجر مشهد در سال جاری با دوره های قبلی آن داشت این بود که 100 درصد فیلم های سی و ششمین جشنواره فیلم فجر تهران که امکان نمایش آن در شهرستان ها وجود داشت، در سینماهای مشهد نیز اکران شد.
وی اظهار کرد: از 23 فیلم جشنواره فجر فقط یکی از فیلمها به دلیل اینکه تهیه کننده آن به نمایش فیلمش در شهرستان ها رضایت نداد، در مشهد اکران نشد، اما 22 فیلم این جشنواره همزمان با تهران در سینماهای مشهد برای عموم مردم اکران گردید و این امر طی 14 دوره پیشین این جشنواره در مشهد بی سابقه بود.
وی گفت: فیلم های جشنواره فیلم فجر امسال در مشهد در چهار مجموعه سینمایی این شهر شامل پردیس هویزه، سینما آفریقا، پردیس اطلس و سینمای شهید اصغرزاده به نمایش درآمد که فضاهای خوبی برای اکران داشت.

* فعالیت های جانبی جشنواره فیلم فجر در مشهد
تحفه گر افزود: از 14 بهمن ماه نیز بستر نقد و بررسی و نمایش فیلمهای سینمایی و تولیدات استان خراسان رضوی در قالب فیلم های سینمایی، ویدیویی و فیلم های کوتاه ویدیویی در سینمای اصغرزاده فراهم شده و هر روز این فعالیت سینمایی تا پایان دهه فجر انجام می گیرد.
وی اظهار کرد: چهار کارگاه تخصصی سینمایی نیز همزمان با جشنواره فیلم فجر در سیمرغ سینمای استان خراسان رضوی در سینمای شهید اصغرزاده برگزار شد.




معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی بیان کرد: در محل سینما اصغرزاده، نمایشگاه عکسی از پشت صحنه فیلمهای سی و ششمین جشنواره فیلم فجر تهران برپا شد.
وی اظهار کرد: علاوه بر این برگزاری کارگاه گریم در پردیس اطلس یکی از شاخص ترین کارهای امسال به شمار می رفت به طوری که دستاوردهای هنرمندان استانی در حوزه گریم، برای هنرمندان غیراستانی و هم هنرمندان استانی جالب توجه بود.

*حضور عوامل سازنده خراسانی هشت فیلم جشنواره فجر در مشهد
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: امسال هشت فیلم سینمایی فیلم فجر با حضور عوامل آن شامل کارگردان، تهیه کننده و بازیگر که از هنرمندان اهل خراسان بودند، در مشهد اکران شد که از شاخص های امسال این جشنواره بود.
تحفه گر افزود: هنرمندانی مانند آقای حاتمی کیا، رضا عطاران، داریوش ارجمند، عطاری، ساعد سهیلی، همه عوامل سازنده فیلم ماهورا، کارگردان فیلم اولی 'امیر' که یک هنرمند خوب مشهدی است، از نکات قابل توجه پانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد بود.
معاون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: در جشنواره فیلم فجر امسال در مشهد بیش از 100 اکران فیلم سینمایی در بخش فوق العاده، ویژه و عمومی داشتیم و همه اقشار می توانستند از این فیلمها استفاده کنند.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه بلیت های فیلم های جشنواره از طریق سایت 'سینما تیکت' و از طریق گیشه به فروش می رفت، تقریبا از همه اقشار مردم در زمان اکران فیلمها حضور داشتند اما برای سنجش حضور طیف های مختلف در سینما، باید یک نظرسنجی انجام گیرد.
وی اظهار کرد: در جشنواره فیلم فجر امسال مدیران استانی بویژه مدیریت شهری حضور پررنگ و جدی در سینماها داشتند، این نشان می دهد که می توانیم امیدوار باشیم نگاه فرهنگی خوبی در شورای شهر و مدیریت شهری حاکم است و آینده خوبی را برای سینما و تئاتر نوید می دهد.

*حضور پررنگ رسانه ها، نقطه قوت جشنواره فیلم فجر مشهد
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی حضور پررنگ، پرتعداد، متنوع و پرانرژی رسانه های مکتوب، دیداری، شنیداری و برخط را از نقاط قوت پانزدهمین جشنواره فیلم فجر امسال در مشهد ذکر کرد.
تحفه گر گفت: انجام مصاحبه های مختلف تلویزیونی، نشریه ای، تلگرامی، اینستاگرامی و صدا و سیما توسط خبرنگاران از عوامل سازنده فیلم و تماشاگران در این دوره از جشنواره بسیار قابل توجه بود.
وی بیان کرد: اقدامات جدید رسانه ای از جمله لایوهای اینستاگرامی به نام برنامه 'هشت میلیمتری' در جشنواره فیلم فجر برای نخستین بار اتفاق افتاد و بسیار تاثیرگذار بود.
معاون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: برنامه زنده تلویزیونی هر روز یک ساعت برای نقد و بررسی فیلم های اکران شده در جشنواره، ارائه نقد منتقدین و دستاندرکاران جشنواره و مدیران و صاحب نظران در این زمینه برگزار شد.
وی افزود: در طول روزهای اکران جشنواره فیلم فجر مشهد، یک برنامه 15 دقیقه ای هر روز ساعت 11 شب از مرکز صدا و سیما استان پخش شد و همه اینها در کنار انتشار خبرها و مقالات مختلف از جشنواره در نشریات و خبرگزاری ها مجموعه فعالیتهای عوامل رسانه ای بود که فضای جشنواره را نسبت به سالهای قبل متمایز می کرد.

*لزوم آسیب شناسی پانزدهمین جشنواره فیلم فجر در مشهد
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: در دوره های ابتدایی جشنواره فیلم فجر مشهد، کارگاه های نقد و بررسی فیلم با حضور عوامل سازنده آن برگزار می شد اما از آن جهت که ممکن بود در نقدی که همزمان با اکران انجام می شود، بر فروش فیلم تاثیر بگذارد، از سوی مسئولان جشنواره فیلم فجر کشور ابلاغیه ای صادر شد که برگزاری کارگاه های نقد و بررسی فیلمها را در شهرستان ها ممنوع می کرد.
تحفه گر افزود: طبیعتا نقد و بررسی و آسیب شناسی لازم را بعد از اتمام پانزدهمین جشنواره فیلم فجر در مشهد با حضور همه دستاندرکاران انجام خواهیم داد.
وی بیان کرد: به رغم اینکه بیشترین اکران فیلم های سینمایی جشنواره فجر را طی سال جاری در مشهد داشتیم، اما ممکن است که بخشی از جمله انتظار داشتند همه فیلمها را ببینند اما این امکان برای آنان فراهم نشده باشد و این امری طبیعی است.
وی اضافه کرد: البته در تهران هم با وجود تعداد سینماها و سالن های بیشتر از مشهد، نیز همه نمی توانند همه فیلمهای جشنواره را ببینند اما پیشنهاد می شود، ستاد برگزاری جشنواره فیلم فجر در تهران ترتیبی اتخاذ کند که حداقل نوع فیلمهای اکران شده برای جشنواره در شهرستانها زودتر مشخص شود تا در استان برنامه ریزی بهتری برای آن انجام گیرد.

*نمایش هنر سینمای خراسان در جشنواره فیلم فجر مشهد
مدیر انجمن سینمای جوان خراسان رضوی نیز در این باره گفت: مسئولان برگزارکننده جشنواره فیلم فجر مشهد تمام تلاش و همت خویش را در جهت برگزاری یک جشنواره درخور و شایسته همشهریان مشهدی انجام دادند.
سیده نسرین شاه محمدی افزود: شاید در روزهای نخست برگزاری جشنواره فیلم فجر در مشهد، یکسری ناهماهنگی هایی وجود داشت ولی تلاش شد تمام موانع رفع شود و همشهریان بتوانند براحتی فیلمهای جشنواره را ببینند.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه در بدنه فعال سینمای حرفه ای ایران خراسانی ها نقش موثری دارند و در حال حاضر در فیلمهای سودای سیمرغ سی و ششمین جشنواره فیلم فجر و در 36 درصد از این آثار حضور خراسانی ها کاملا مشهود است، به نظر من باید برنامه هایی را در نظر بگیریم که در آنها توانمندیهای خراسان مشهود باشد
مسئول برگزاری بخش سیمرغ سینمای خراسان گفت: در این راستا بخش سینمای سیمرغ خراسان را در کنار جشنواره فیلم فجر مشهد برگزار کردیم تا به توانمندیهای سینماگران خراسان پرداخته شود.
شاه محمدی افزود: بخش سیمرغ شامل نمایش و نقد و بررسی فیلمهایی است که توسط هنرمندان خراسانی تولید شده است و قابلیت اکران را دارد.
وی بیان کرد: همچنین به جهت وجود خلا در حوزه های تخصصی و با توجه به علاقمندی جوانان هنرمند که تشنه فراگیری علوم و فنون کاربردی در عرصه فیلمسازی هستند، کارگاههای تخصصی شامل فیلمسازی، نورپردازی، فیلمنامه نویسی و کارگردانی در مشهد توسط انجمن سینمای جوان در حال برگزاری است.
وی پیشنهاد کرد، مسئولان نسبت به سیمرغ سینمای خراسان نگاه ویژه ای داشته باشند تا با ایجاد دبیرخانه دائم برای آن بتوان برنامه ریزی دقیق و منسجمی برای سالهای اتی و نقش موثری در اعتلای سینمای استان مان داشته باشیم.
اکران فیلمهای جشنواره فیلم فجر مشهد از 14 بهمن ماه آغاز شده و تا 22 بهمن ماه ادامه دارد.
گزارشگر: میترا عبداللهی
7489
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.