به گزارش ایرنا، این در حالی است که حمل و نقل عمومی یکی از مهمترین زیرساختهای جوامع امروزی است که نقش مهمی در کاهش ترافیک و آلودگی هوا دارد اما توجه به این مهم همچنان در کلانشهرها مغفول مانده است.
توسعه نیافتن حمل و نقل عمومی البته فقط به تامین زیرساختها برنمی گردد بلکه شهروندان نیز علاقه کمتری به استفاده از این ناوگان برای رفت و آمد دارند و به همین دلیل روز به روز بر تعداد خودروهای تک سرنشین در سطح شهرها افزوده می شود.
در کلانشهر سه و نیم میلیون نفری مشهد روزانه حدود یک میلیون و 200 هزار خودروی شخصی رفت و آمد می کنند که علاوه بر افزایش ترافیک منجر به ایجاد و تخلیه سالانه 200 هزار تن آلاینده ها در فضای تنفسی شهروندان می شود.

* 6 میلیون سفر روزانه درون شهری
رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی مشهد می گوید روزانه 6میلیون سفر درون ‌شهری در این کلانشهر انجام می شود که سهم ناوگان حمل و نقل عمومی در این زمینه 42 درصد است.
محمد حاجیان شهری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هم اکنون سهم حمل و نقل عمومی در مشهد 42 درصد است که 17 درصد آن توسط اتوبوس، 23 درصد توسط تاکسی و 2 درصد توسط قطارشهری انجام می شود و این در حالی است که این میزان تا پایان برنامه پنجم توسعه باید به 75 درصد می‌ رسید.
وی ادامه داد: باید با گسترش حمل و نقل ریلی، خطوط تندرو اتوبوسرانی و ایجاد مسیرهای ایمن دوچرخه سواری از آلودگی هوا جلوگیری کرد.
عضو شورای شهر مشهد گفت: شهروندان مشهدی پارسال در مجموع 25 روز هوای پاک تنفس کردند که بخش عمده ای از این کمبود روزهای پاک به سامانه حمل و نقلی مربوط است.

* 17 درصد همه سهم اتوبوسرانی مشهد
مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: سهم ناوگان اتوبوسرانی از حمل و نقل عمومی این کلانشهر تنها 17 درصد است.
علی اصغر نیشابوری افزود: طبق قانون پنجم توسعه این سهم باید به 45 درصد می رسید اما هنوز کلانشهرها به این سطح نرسیده اند. برای رسیدن به این هدف باید خدمات دهی خطوط بی.آر.تی(اتوبوسهای تندرو) توسعه یابد زیرا این خطوط قادرند شمار زیادی از مسافران را در زمان کوتاه جا به جا کنند.
وی ادامه داد: در مجموع طبق برنامه های پنجم و ششم توسعه سهم حمل ونقل عمومی در رفت و آمدهای درون کلانشهرها باید 75 درصد باشد اما این امر محقق نشده و در مشهد سهم حمل و نقل عمومی تنها 42 درصد است. تا الزامات فراهم نشوند این مهم تحقق نخواهد یافت. یکی از این الزامات وجود محدودیت برای حرکت خودروهای شخصی است.
مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی مشهد گفت: در هیچ کشوری سهم خودروهای شخصی با ناوگان حمل و نقل عمومی در استفاده از معابر شهری یکسان نیست ولی در کلانشهرهای ایران و مشهد این سهم یکسان است.
وی افزود: ایجاد مسیرهای ویژه و بی.آر.تی در دستور کار است و هم اکنون خط یکم اتوبوسهای تندرو از پایانه امام رضا(ع) تا انتهای طبرسی شمالی در مشهد شده و روزانه 110 هزار سفر در این مسیر انجام می شود.
نیشابوری ادامه داد: همچنین خط سوم بی.آر.تی از شرق به غرب مشهد به طول 30 کیلومتر در دست اجرا است که هم اکنون بخشی از این مسیر از حرم مطهر تا میدان توحید به طول هزار و 800 متر اجرا شده و به زودی مسیر تا چهارراه ابوطالب ادامه خواهد یافت.
وی گفت: هدف از اجرای خطوط بی.آر.تی افزایش سرعت برای رسیدن به مطلوبیت برای خودروهای عمومی نسبت به حمل و نقل شخصی است.

* 450 دستگاه اتوبوس در ناوگان حمل و نقل عمومی مشهد
مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی مشهد همچنین گفت: هم اکنون 450 دستگاه اتوبوس در ناوگان حمل و نقل عمومی مشهد وجود دارد.
وی به نوسازی 112 دستگاه اتوبوس فرسوده در اوایل سال جاری در این کلانشهر اشاره و بیان کرد: 333 دستگاه اتوبوس و مینی بوس فرسوده دیگر نیز تا پایان امسال در مشهد از رده خارج و نوسازی می شوند.
نیشابوری افزود: هم اکنون هزار و 720 دستگاه اتوبوس در ناوگان حمل و نقل عمومی مشهد فعال است و سالانه بین 200 تا 250 دستگاه اتوبوس باید نوسازی شوند.

* سه هزار دستگاه تاکسی فرسوده از رده خارج شدند
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: سه هزار دستگاه تاکسی فرسوده از پارسال تاکنون در این کلانشهر از رده خارج شده اند.
سیدمهدی علوی مقدم افزود: 13 هزار و 250 دستگاه تاکسی فعال در کلانشهر 3.5 میلیون نفری مشهد به شهروندان خدمت می کنند. طبق قانون، تاکسیهای با بیش از 10 سال سابقه فعالیت باید نوسازی شوند.
وی ادامه داد: هزار دستگاه تاکسی فرسوده در سطح مشهد وجود دارند که رانندگان آنها نسبت به نامنویسی برای نوسازی خودرو اقدام نکرده و یا فرایند تکمیل پرونده نوسازی را کامل نکرده اند.

* جا به جایی 26 میلیون مسافر توسط قطارشهری
گسترش ناوگان ریلی هم یکی از مهمترین زیرساختها برای توسعه حمل و نقل عمومی است. در کلانشهر مشهد چهار خط ریلی برای ناوگان حمل و نقل عمومی برنامه ریزی شده که یک خط آن بهره برداری شده و 2 خط دیگر در دست اجرا است. البته دولت نیز برای اجرای این خطوط کمک خوبی به این کلانشهر کرده است.
آبان پارسال محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه ضمن بازدید از خطوط قطارشهری مشهد تاکید کرد: تسهیل عبور و مرور و ناوگان ریلی شهری برای همه کلانشهرها و به خصوص مشهد به واسطه پذیرایی زائران داخلی و خارجی بسیار ضروری است. دولت برای مشارکت در این پروژه قولهایی داد که عملیاتی شد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری قطار شهری مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: خط یکم این قطار به طول 24 کیلومتر از پایانه غدیر نخریسی تا وکیل آباد را پوشش می دهد و روزانه حدود 130 هزار نفر در این مسیر جا به جا می شوند.
قاسم طاهری افزود: امسال تا پایان آبان ماه در خط یک قطار شهری 26 میلیون و 424 هزار و 540 نفر جا به جا شدند.
وی به فعالیت مرحله نخست خط دوم قطارشهری مشهد از طبرسی تا میدان شهدا اشاره و بیان کرد: 233 هزار و 374 نفر نیز در هشت ماه امسال توسط خط دوم قطارشهری جا به جا شدند. پرترددترین ایستگاه در این مسیر ولایت و میدان شهدا بوده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری قطار شهری مشهد ادامه داد: این تعداد سفر در صورت نبود قطار شهری باید از طریق خودروهای شخصی، اتوبوس و تاکسی انجام می ‌شد که قطعاً مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد می کرد.
وی در مورد پرترددترین ایستگاه‌های خط یکم قطار شهری مشهد نیز گفت: طی 8هشت ماه گذشته امسال پرترددترین ایستگاههای خط یکم قطار شهری مشهد به ترتیب ایستگاههای بسیج، شریعتی، پارک ملت و غدیر بوده اند.
طاهری گفت: رکورد جا به ‌جایی مسافر در هشت ماهه امسال نیز مربوط به شب شهادت امام رضا(ع) بود که بیش از 205 هزار مسافر توسط قطارشهری مشهد جا به جا شدند.
خبرنگار: ندا جواهرفر ** انتشار: حسین کریم زاده
7505/1858
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.