در شرایطی که خشکسالی سالهای گذشته موجب افزایش مهاجرت از مناطق روستایی به نقاط شهری و از شهرستان گناباد به سایر مناطق استان خراسان رضوی و کشور شده است، توجه به ماندگاری و ثبات جمعیت و جلوگیری از مهاجرت آنان از دغدغه های مهم این منطقه محسوب می شود که توسعه اشتغال خانگی در کاهش این مشکل نقش اساسی دارد.
از طرفی مشاغل خانگی با توجه به هزینه و سرمایه گذاری کمتر نسبت به سایر مشاغل و فعالیت در محیط خانه بیشتر مورد توجه روستائیان از جمله بانوان قرار می گیرد.
با توجه به اینکه حدود 30 درصد از جمعیت گناباد در مناطق روستایی زندگی می کنند بهره گیری از طرح مشاغل خانگی و توسعه صنایع دستی بومی و سنتی نوید بخش خوبی برای ایجاد اشتغال در میان زنان و روستائیان است.
براساس اصول 28 و 43 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دولت موظف به حمایت از صاحبان مشاغل خانگی است و این افراد می توانند از مزایایی همچون استفاده از بازارچه های محلی شهرداری ها برای عرضه محصولات تولیدی و معافیت از عوارض اداری و تجاری، معافیت های مالیاتی و تامین وام های قرض الحسنه بهره مند شوند.
در این قانون منظور از مشاغل خانگی یا کسب و کار خانگی آن دسته از فعالیت هایی است که توسط عضو یا اعضای خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکل می گیرد و منجر به تولید خدمت یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی می شود.
در این ارتباط یکی از فعالان مشاغل خانگی گناباد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، بازاریابی و فروش تولیدات را از جمله مشکلات مهم فعالان این بخش ذکر کرد.
زهرا محمدی که از چند سال قبل در زمینه تولید انواع لباسها و عروسکهای بافتنی فعالیت دارد گفت: تولید کنندگان این بخش از آگاهی و امکانات لازم برای نیازسنجی و بازاریابی برخوردار نیستند که این امر موجب کاهش فروش محصولات تولیدی آنان در بازار می شود.
وی افزود: به دلیل نداشتن سرمایه زیاد برای ماندگاری در این حرفه در برخی موارد مجبور به فروش تولیدات خود با قیمتهای اندک هستیم در صورتی که این اقدام در بلند مدت مشکلات اقتصادی را افزایش می دهد.
یک بانوی 45 ساله نیز که در منزل به کار خیاطی و پرده دوزی مشغول است، با ابراز رضایت از فعالیت در مشاغل خانگی و کمک به امرار معاش خانواده گفت: مشاغل خانگی یک ضرورت برای توسعه اشتغال و رونق اقتصادی است و باید از این فرصت حداکثر بهره را گرفت.
زهرا جوادی که تاکنون بدون استفاده از تسهیلات در کنار حرفه خیاطی و پرده دوزی به تولید محصولات لبنی از جمله پنیر، ماست و شیر نیز می پردازد، خواستار توجه بیشتر به شناخت ظرفیتهای بالقوه این بخش و به فعلیت رساندن آنها از طریق حمایت بیشتر شد.
یکی از تولید کنندگان فرش دستباف گناباد هم تسهیلات پرداختی به طرح های پشتیبان را ناکافی دانست و به
ضرورت بازاریابی، تولید متمرکز و هدفمند در این بخش تاکید کرد.
منصوره کوچکی گفت: سرمایه در گردش بسیار برای بافت فرش و تاخیر در فروش محصولات از دیگر مشکلات مشاغل خانگی است.
یکی از فعالان حوزه مشاغل خانگی روستای مند گناباد نیز گفت: در اجرای طرح توانمند سازی بانوان این روستا با همکاری گروه مددکاری دانشگاه آزاد اسلامی، تعداد بسیاری از بانوان این منطقه تمایل به فعالیت در مشاغل خانگی با رویکرد تولید سفال داشتند.
علی فرخ پور افزود: در این راستا با همکاری مرکز فنی و حرفه ای و اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد دوره آموزشی در این بخش برای 80 نفر از بانوان روستا برگزار شد.
وی اظهار کرد: با هدف انسجام بخشی و تمرکز فعالیت ها و نیرو های آموزش دیده، شرکت تعاونی مشاغل خانگی در این روستا تشکیل شد که نتابج خوبی به همراه داشته است.
رئیس اداره کار، تعاون، و رفاه اجتماعی گناباد هم گفت: ایجاد اشتغال با حداقل سرمایه و تسهیلات اندک از مزایای مشاغل خانگی است و دولت دوازدهم در راستای ادامه سیاستهای دولت تدبیر و امید حمایت از فعالان این بخش را مورد توجه خاص قرار داده است.
محسن نوریان با اشاره به پرداخت تسهیلات 50 تا 70 میلیون ریالی به مشاغل خانگی دارای توجیه اقتصادی افزود: کاهش هزینه مکان و بیمه کارگران این بخش موجب کاهش هزینه تولید می شود که این امر نوید بخش افزایش رقابت پذیری در فعالیتهای آنان است.
وی اظهار کرد: افراد واجد شرایط با ثبت نام در سایت مشاغل خانگی می توانند در 307 رشته کسب و کار خانگی مجوز فعالیت دریافت نموده و از تسهیلات مرتبط استفاده کنند.
وی اعتبار حوزه مشاغل خانگی گناباد را در سالجاری 16 میلیارد و 400 میلیون ریال ذکر کرد و گفت: از مجموع 108 طرح که برای اخذ تسهیلات این بخش به کارگروه مربوطه معرفی شدند 92 طرح با اعتبار 9 میلیارد و 350 میلیون ریال واجد شرایط شناخته شده و به بانک ها معرفی شده اند.
رئیس اداره صنعت و معدن گناباد نیز با اشاره به 25 نوع فعالیت در حوزه مشاغل خانگی مرتبط با این اداره گفت: از ابتدای امسال تاکنون 30 طرح شامل چهار طرح پشتیبان و 26 طرح مستقل با مجموع اعتبار 2 میلیارد و 650 میلیون ریال برای دریافت تسهیلات معرفی شده اند.
هادی ایزدی افزود: طرح های پشتیبان به دلیل امکان نظارت بهتر بر روند پرداخت تسهیلات به مراتب بهتر از طرحهای انفرادی هستند.
وی اظهار کرد: 35 درصد اعتبارات در این زمینه به طرح های مستقل و 75 درصد به طرح های پشتیبان اختصاص یافته است.
رئیس اداره فنی و حرفه ای گناباد نیز با اشاره به آموزش مشاغل خانگی در 2 حوزه دولتی و خصوصی گفت: پارسال 400 نفر از فعالان مشاغل خانگی این شهرستان در مجموع 100 هزار ساعت آموزش در حوزه مشاغل خرد شهری و روستایی را فرا گرفتند.
غلامرضا علیخانی افزود: امسال نیز 53 هزار ساعت آموزش در حوزه مشاغل خانگی توسط این اداره انجام شده است.
وی اظهار کرد: امروزه الگوی کسب و کار خانگی انفرادی موفقیت آمیز نیست و تولید گروهی و زنجیره ای احتمال موفقیت بیشتری نسبت به مدل انفرادی دارد.
وی با اشاره به انواع آموزش سخت افزاری و نرم افزاری در مشاغل گفت: آموزش سخت افزاری به معنای آموزش مهارت های شغل و تولید به تنهایی کارایی ندارد.
علیخانی افزود: آموزش های نرم افزاری همچون کار آفرینی، خلاقیت، برند سازی، بازارسازی، بازاریابی، تبلیغات و بسته بندی رویکردهای اساسی در آموزش فعالان این بخش است.
شهرستان گناباد در 287 کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
گزارشگر: فهیمه نعمتی شهری ** انتشار دهنده: محمد حسین علی مقدم
7545/2095/ 6053
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.