به گزارش ایرنا این مراسم با حضور جمعی از علاقه مندان به تاریخ خراسان و این شهید مبارزه با استبداد قاجاری در باغ موزه نادری مشهد و به همت انجمن توسعه گردشگری چهارباغ این شهر برگزار شد.
رئیس هیات مدیره انجمن توسعه گردشگری چهارباغ مشهد در این مراسم با تبیین جایگاه این شخصیت آزادی خواه در تاریخ سیاسی ایران گفت: پسیان به دلیل تربیت خاص خانوادگی خود، وطن دوستی و حفظ تمامیت ارضی ایران و قدم گذاشتن در راه ترقی و پیشرفت آن را مهم ترین اصل زندگی خود قرار داده بود.
رضا سلیمان نوری افزود: وی برای رسیدن به این مقصود از همه چیز خود گذشت و نخستین شهید سر جدای مبارزات ایران علیه زر، زور و تزویر در قرن معاصر شد.
وی اظهار کرد: تلاش های فرهنگی کلنل پسیان در دوره حضورش در خراسان به عنوان فرمانده ژاندارمری این منطقه باعث شد فئودال ها و خان های وابسته و همچنین اشراف و رجال وابسته به غرب که اقدامات کلنل را خلاف منافع خود می دیدند، بر سر نابودی وی هم پیمان شدند و این افسر شجاع نتوانست تفکر فرهنگی و اجتماعی خود برای بهبود شرایط عمومی مردم ایران و خراسان را به اجرا گذارد.
این خراسان پژوه با اشاره به تاریخچه فعالیت های سیاسی و فرهنگی کلنل پسیان گفت: اقدامات مختلف کلنل چه در زمانی که فرماندهی ژاندارم های برقرار کننده نظم در جاده تهران و همدان را برعهده داشت و چه هنگامی که به عنوان نخستین خلبان ایرانی در جریان جنگ جهانی اول فعالیت کرد و چه در دوران کوتاه تسلط بر خراسان، همگی شهادت به آزادی خواهی این افسر دلیر دارد.
در حاشیه این مراسم کتابی در باره زندگی کلنل پسیان با عنوان 'این سر که نشان سر‌پرستی است' از سوی نویسنده آن، سروش مظفر‌ مقدم به مسئولان مجموعه باغ نادری مشهد اهدا شد.
کلنل محمدتقی خان پسیان در سال 1270 شمسی در تبریز به دنیا آمد.
وی در پایان جنگ جهانی اول به آلمان رفت و در آنجا با یادگیری خلبانی نام خود را به عنوان نخستین خلبان ایرانی ثبت نمود.
وی در سال 1298 به ایران بازگشت و به دستور سیدضیاء الدین طباطبایی، احمد قوام السلطنه استاندار خراسان را دستگیر کرد و به تهران فرستاد و خود به جای او نشست.
پسیان در طول دوره استانداری خود اقدامات عام المنفعه بسیار از قبیل تاسیس بیمارستان، ساخت نخستین سیلوی گندم در ایران، لغو مالیاتهای ظالمانه و مبارزه با اعتیاد، احتکار و بیکاری انجام داد.
با نخست وزیری قوام، وی حاضر به اطاعت از وی نشد و به حکومت در خراسان ادامه داد و در دهم مهر ماه سال 1300 در سن 30 سالگی در نبردی نابرابر با سپاه قوام در نزدیک آبادی جعفرآباد قوچان در راه مبارزه با ظلم و ستم جان خود را فدا کرد.
پسیان در دیدار با رضاخان در کرمانشاه و قوام السلطنه در خراسان از آنها خواسته بود از مزدوری برای روسیه و انگلستان دست بردارند.
3221 / 6053 خبرنگار: ناصر اسدزاده هروی ** انتشار دهنده: محمد حسین علی مقدم
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.