عباس زارعی روز سه شنبه در جشنواره ملی فناوریهای آب، بهره وری و بازچرخانی در دانشگاه فردوسی مشهد افزود: با توجه به اینکه بخش کشاورزی بیشترین مصرف آب را در کشور دارد جهاد کشاورزی راهبردهایی برای کاهش مصرف و بهره وری آب در نظر گرفته است.
وی اظهار کرد: یکی از این راهبردها، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی است که در برنامه وزارت جهاد کشاورزی این کاهش تا 10 یا 15 درصد در نظر گرفته شده است.
وی گفت: یکی دیگر از این راهبردها، تحویل حجمی آب به مصرف کنندگان در زمان و مکان مورد نیاز است تا بتوان از آب به طور معقول استفاده نمود.
مجری طرح سامانه‌ های نوین آبیاری افزود: واگذاری مدیریت مصرف در مقابل مقاطع تحویل حجمی آب، استفاده از فناوری های کاهنده تقاضای مصرف آب، توسعه سامانه های نوین ارگانی با اولویت آبیاری میکرو و موضعی، حمایت از تولید محصولات کشاورزی در مناطق مختلف براساس مزیت در بهره وری از دیگر راهبردهای وزارت جهاد کشاورزی است.
وی با بیان اینکه اصلاح الگوی غذایی بر مبنای کاهش تقاضای آب یکی دیگر از راهبردهای این وزارتخانه برای مدیریت مصرف آب است، اظهار کرد: به عنوان مثال به اندازه کافی شکر در کشور تولید می شود اما سرانه مصرف مردم در این بخش بیش از حد معمول است و ناگزیر به واردات شکر هستیم.
وی گفت: عدم توسعه اراضی کشاورزی آبی در سطح ملی از دیگر راهبردهای وزارت جهاد کشاورزی است که در این زمینه میزان اراضی آبی در کشور از 8.7 میلیون هکتار در سال 92 به 8.3 میلیون هکتار در سال جاری رسیده و حدود 500 هزار هکتار کاهش یافته است.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی، تکیه بر ارتقای شاخص های بهره وری در زیربخشهای کشاورزی، توسعه کشت محصولات گلخانه ای، تعیین شاخص های بهره وری به عنوان چارچوب اساسی در برنامه های توسعه و حمایت از تولید و صادرات براساس این شاخص ها و استفاده از فناوری های ارتقا دهنده بهره وری آب را از دیگر راهبردها در زمینه مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی برشمرد.
وی افزود: برای اجرایی کردن راهبرد جابه جایی کشت از فصول گرم به فصول معتدل و استفاده از بارش باران، در سال زراعی 94- 95 حدود 16 هزار هکتار از اراضی زیر کشت چغندر قند در کشور از کشت بهاره به کشت پاییزه انتقال یافت و امسال نیز انتقال زمان کاشت 26 هزار هکتار اراضی زیر کشت چغندر قند در دستور کار قرار گرفته است.
وی معرفی گیاهانی با دوره رشد کوتاه تر، استفاده از گیاهان با تقاضای کمتر آب و مقاوم به خشکی و کم آبی، هدایت تولید محصولات صیفی و سبزی به گلخانه و محیط های کنترل شده، معرفی گیاهان جدید بویژه گیاهان علوفه ای کم آب طلب، تنظیم الگوی کشت منطبق با اقلیم و ظرفیت آبی و پایدار براساس پارامترهای امنیتی و اقتصادی را از دیگر راهبردها در زمینه مدیریت مصرف آب دانست.
زارعی افزود: با هدف استفاده از روشهایی که استقرار گیاهان را در مزرعه کمتر می کند، وزارت جهاد کشاورزی در نظر دارد کشت نشایی را جایگزین بخشی از کشت غلات نماید که تحقق این هدف مصرف آب را 25 درصد کاهش می دهد.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: اعمال روشهای آبیاری که موجب حفظ رطوبت خاک و کاهش تبخیر می شود و همچنین اعمال سیستم های آبیاری براساس مطالعات دقیق از دیگر راهبردهای وزرات جهاد کشاورزی برای مدیریت مصرف آب در این بخش است.
7489 / 6053 خبرنگار: میترا عبداللهی ** انتشار دهنده: محمد حسین علی مقدم
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.