جمعیتی که در سکونتگاههای غیر رسمی و مناطق حاشیه زندگی می کنند، مهاجران داخلی و خارجی هستند که هر کدام با انگیزه های مختلف و برای بهبود سطح زندگی دست به مهاجرت زده اند.
در حال حاضر 312 هزار افاغنه در حاشیه شهرهای استان زندگی می کنند که 97 درصد در مشهد و بقیه در سایر شهرستانها اقامت دارند و از این تعداد تنها 150 هزار نفر دارای کارت اقامت هستند.
در میان همه وظایف و مسئولیت های دستگاه های مختلف در حاشیه شهرها، نقش نهادهای حمایتی در ارائه خدمات در این مناطق ، کاهش آسیب های اجتماعی و افزایش سطح فرهنگی بر کسی پوشیده نیست و تاثیر این خدمات در خروج مناطق حاشیه نشین از حاشیه به متن انکار ناپذیر است.
حاشیه شهرها به واسطه حضور جمعیت مهاجر، موزائیکی و حضور فرهنگهای مختلف در کنار یکدیگر در کنار وجود معضلاتی همچون فقر و بیکاری،‌ درگیر آسیب های اجتماعی در زمینه ها و عرصه های مختلف چون اعتیاد، طلاق، کودک آزاری و همسرآزاری و البته محیطی مطلوب برای پرورش و تریبت مجرمان است.
شناسایی مشکلات، آسیب ها، نواقص و نیازها در مناطق حاشیه نه تنها موجب کاهش و کنترل آسیب های اجتماعی و جلوگیری از انتقال آنها به سطح شهرها می شود بلکه قبل از آن جامعه سالم و در معرض آسیب حاضر در مناطق حاشیه نشین را از گزند این آسیب ها حفظ و از تربیت نسلی آسیب دیده پیشگیری می کند.
در این بین نهادهای حمایتی از جمله بهزیستی و کمیته امداد با ارائه خدمات به افراد ساکن در مناطق حاشیه شهر و انجام هر چه بهتر و بیشتر وظایف خود در این مناطق می توانند تاثیرگذاری بسزایی در کاهش و کنترل آسیب ها داشته باشند.

**حاشیه شهر مشهد با ایده‌آل فاصله زیادی دارد
چندی پیش استاندار خراسان رضوی در مراسمی با اشاره به اینکه وضعیت حاشیه‌ شهر مشهد با وجود تمام تلاش‌های انجام شده هنوز با ایده ‌آل فاصله زیادی دارد،اظهار کرد: تمام دستگاه‌ها باید نهایت تلاش خود را برای خدمات‌رسانی به این افراد داشته‌ باشند تا مشکلات کاهش پیدا کند.
علیرضا رشیدیان با بیان اینکه حاشیه شهر مشهد مشتمل بر هشت پهنه و 66 محله است، افزود: یک میلیون و 200 هزار نفر در این مناطق زندگی می کنند.
وی تصریح کرد:در شهر مشهد که به نام شهر بهشت شناخته می‌شود به هیچ عنوان نباید مرزی بین حریم و حاشیه وجود داشته باشد و تمام شهر باید از خدمات مناسب، بهداشت و پاکیزگی برخوردار باشند و در این حوزه خدمات یک دستگاه به معنای نفی خدمات دستگاه‌های دیگر نیست.

**15 درصد جمعیت زیر پوشش کمیته امداد در حاشیه مشهد
معاون حمایت وسلامت کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان رضوی نیز گفت: در حال حاضر حدود 15درصد جمعیت مستمری بگیر زیر پوشش این نهاد در استان در مناطق حاشیه شهر مشهد زندگی می کنند.
محمد رضا میری افزود: در حال حاضر 134 هزار خانوار در استان به صورت دائمی زیر پوشش خدمات این نهاد هستند که 67 هزار خانوار از این تعداد از خدمت مستمری بهره می گیرند.
وی با اشاره به افزایش سطح پوشش و خدمات دهی این نهاد در دوران مدیریت جدید کمیته امداد در مرکز اظهار کرد: در حاشیه شهر مشهد تعداد 10 هزار و 172 خانوار هم اکنون کمک معیشت بگیر و مستمری بگیر این نهاد هستند.
این مسئول با اشاره به تنوع و تعدد ارائه خدمات در حاشیه شهر افزود: خدمات بهداشتی، درمانی، معیشت، فرهنگی، مسکن، اجاره مسکن، وام کارگشایی ،وام اشتغازایی و آموزش برای اشتغال سرفصل های خدماتی است که در حاشیه شهر مشهد ارائه می شود.
وی با اشاره به مشارکت آستان قدس رضوی با این نهاد در راستای محرومیت زدایی و کم کردن مشکلات حاشیه شهر و نیز تعاملات با حوزه بهداشتی و درمانی سپاه در ارائه خدمات لازم در حاشیه شهر مشهد اظهار کرد: علاوه بر این با خیرین و مراکز نیکوکاری برای افزایش سطح خدمت رسانی به این مناطق همکاری های لازم انجام می شود.
وی تاکید کرد: ارائه خدمات در مناطق حاشیه مشهد با هدف محرومیت زدایی، کاهش آسیب و جلوگیری از آسیب خانواده های محروم و در معرض آسیب، انجام می شود.

** ارائه خدمت به حاشیه نشینان در دستور کار بهزیستی است
رئیس اداره بهزیستی مشهد نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: سازمان بهزیستی به کلیه افراد آسیب دیده و در معرض آسیب در بخش های مختلف ارائه خدمات دارد و یکی از محورهای اصلی خدمت رسانی بخصوص در سه سال اخیر، خدمات دهی در حاشیه شهر است.
هادی قیصری با بیان اینکه این خدمات در سه حوزه توانبخشی ، اجتماعی و پیشگیری برنامه ریزی و ارائه می شود، افزود: در حوزه پیشگیری هم اکنون 17 مرکز سلامت روان و سرپناه، هشت مرکز دی.آی .سی و 25 گروه اجتماع محور در حوزه حاشیه شهر فعالیت دارند.
وی بیان کرد: این مراکز و گروه ها اقدامات موثر و لازم را در راستای آموزش ، اطلاع رسانی و پیشگیری از بروز آسیب در دستور کار دارند.
وی با اشاره به اینکه در حوزه خدمات اجتماعی نیز تعداد پنج پایگاه خدمات اجتماعی غیر دولتی تحت نظارت بهزیستی با هدف توانمند سازی ساکنان حاشیه نشین و کنترل آسیب ها فعالیت دارد، افزود: این پایگاه ها از طریق شناسایی و معرفی برای مداخله به موقع در مناطق شهید رجایی، خواجه ربیع،سیدی، پنج تن و رسالت ارائه خدمت می کنند.
قیصری بیان کرد:معمولا در این پایگاه ها در حوزه آسیب های اجتماعی و افرادی که دچار آسیب شده اند از جمله آسیب های کودک آزاری، همسرآزاری، خشونت ها ، اعتیاد به مواد مخدر و طلاق خدمات به مراجعه کنندگان و معرفی شدگان ارائه می گردد.
وی تاکید کرد: مداخلات از طریق تیم های تخصصی و اورژانس 123 (اورژانس اجتماعی) و با هماهنگی نیروی انتظامی و دادگستری انجام می شود.
رئیس بهزیستی مشهد بیان کرد: دستگاه های مختلفی از جمله دانشگاه علوم پزشکی، نیروی انتظامی، فنی و حرفه ای، شهرداری ،آموزش و پرورش و سازمانهای مردم نهاد در حوزه حاشیه شهر دارای مسئولیت هستند.
وی گفت: از دیگر خدمات می توان به ارائه مشاوره فردی و گروهی ،برگزاری کلاس ها و همایش های آموزشی در راستای افزایش مهارت های زندگی، سلامت روان، پیشگیری از طلاق، فرزند پروری و نظیر آن اشاره کرد.
رئیس بهزیستی مشهد با اشاره به برنامه ریزی های انجام شده در جهت استقرار سه مرکز خدمات جامع بهزیستی در سه پهنه حاشیه شهر مشهد،اظهار کرد:در این مراکز کلیه خدمات در سه بخش توانبخشی، اجتماعی و پیشگیری به صورت متمرکز و با برنامه ریزی هدفمند و تاثیرگذار تر از گذشته انجام می شود.
وی تاکید کرد: راه اندازی این مراکز، ساماندهی خدمات دهی و نیز توسعه خدمات را در بر دارد که به زودی در سال جدید محقق می شود.

**25 هزار معلول در حاشیه شهر مشهد
قیصری از اجرای طرح اجتماع درمان مدار(سی.بی.آر) در حاشیه کلانشهر مشهد خبر داد و افزود: با اجرای این طرح 25 هزار معلول در سکونتگاههای غیر رسمی و حاشیه مشهد شناسایی شده اند و از سوی بهزیستی خدمات لازم به آنان ارائه می شود.
وی با یادآوری تخصیص اعتبارات مناسب در طرح تقسیم کار ملی افزود: یک میلیارد و 800 میلیون ریال اعتبار برای اجرای طرح آگاهی رسانی و برگزاری کلاس های آموزشی مهارت های زندگی، سلامت روان و فرزند پروری تخصیص یافت.
وی بیان کرد: مجموع هزینه هایی که در حاشیه شهر انجام می شود به استثناء مشارکت خیرین و کمک های داوطلبانه معادل پنج میلیارد و 500 میلیون ریال می باشد.

**اعتیاد دارای بیشترین فراوانی در حاشیه شهر
قیصری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه اعتیاد به عنوان رتبه اول آسیب ها در حاشیه شهری است، افزود: این آسیب در پی خود بر سایر آسیب های اجتماعی از جمله طلاق، کودک آزاری، همسر آزاری و اعمال خشونت و سرقت دامن می زند.
وی بیان کرد: هم اکنون نزدیک به 350 مرکز درمان سرپایی اعتیاد و 50 کمپ درمان و ترک اعتیاد در سطح کلانشهر مشهد تحت نظارت بهزیستی خدمات دهی دارد ئو هر مرکز به صورت میانگین به بیش از 60 نفر خدمات دهی دارند.
این مسئول گفت: خدمات رسانی به کلیه افراد در مراکز تحت نظارت به بهترین شکل ممکن انجام می شود.
7496/ 6012 گزارشگر:آرزو جاودانی ** انتشار دهنده: علی حیدر شاه حسینی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.