به گزارش ایرنا، اقامت به عنوان مهم ترین نیاز در حوزه شهرهای مسافرپذیر و گردشگری محسوب می شود، ضمن آنکه هر گردشگر مقصد خود را با توجه به ویژگی های اقامتی و مطلوبیت مراکز اقامتی برمی گزیند.
علاوه بر وجود همه جاذبه های گردشگری در مشهد، این شهر به دلیل وجود بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) و جایگاه معنوی و رویکرد ایرانیان برای سفر به این مقصد، پایتخت معنوی کشور نام گرفته است، اما هنوز تا رسیدن به جایگاه و وضعیت مطلوب برای خدمات دهی کامل و جامع به زائران و گردشگران، فاصله زیادی دارد.
به رغم گذشت سالها از جایگاه ویژه مشهد در عرصه گردشگری، هنوز در اغلب زیرساختها و بنیانهای مسافرپذیری در زمینه های حمل و نقل، بهداشت، خدمات و البته اقامت، کاستی ها و البته بی برنامگی هایی را در این کلانشهر می توان دید.
از جمله این مشکلات می توان به ساخت زائرسراهای ارزان قیمت، ناهماهنگی، بی برنامگی و عدم لحاظ کردن شرایط مسافرپذیری در مشهد و البته سرمایه گذاری میلیاردی بخش خصوصی در عرصه اقامتی از سوی شهرداری مشهد و بخشی از نیکوکاران در این کلانشهر اشاره کرد.
ابعاد مختلف این مشکل موجب نارضایی و گلایه فعالان بخش خصوصی در عرصه اقامت و مالکان واحدهای اقامتی رسمی در مشهد شده که البته متولیان بخش گردشگری نیز از این بی برنامگی و ناهماهنگی ها خرسند نیستند و اصل هماهنگی و نیازسنجی را در ساخت واحدهای اقامتی، اصلی بنیادین می دانند.

*مشهد اشباع شد؛ زائرسراها مشکل ساز شده اند
رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: بارها اعلام شده است که در مشهد به اندازه کافی مکان و امکانات متنوع برای رفع نیاز اقامتی مسافران از قشرهای گوناگون وجود دارد.
محمد قانعی اظهار کرد: ما بر این باوریم که بخش خصوصی خدمات را به مراتب ارزانتر، بهتر و تخصصی تر در عرصه اقامت به مسافران ارائه می کند.
وی تصریح کرد: اگر حمایت های انجام شده از ساخت زائرسراهای ارزان قیمت از جمله واگذاری زمین و صدور پروانه رایگان ساخت به بخش خصوصی ارائه می شد به مراتب واحدهای مطلوب و با سطح اقامتی رضایت بخش تر و البته هزینه به مراتب پایین تری ایجاد می شد.
وی با اشاره به هزینه اقامت در زائرسراهای ارزان قیمت اظهار کرد: هم اینک هزینه اقامت در واحدهای اقامتی رسمی و دائمی خصوصی ساز، که البته بدون هیچ کمک و تسهیلاتی ساخته شده، به مراتب ارزان تر از واحدهای یاد شده است.
قانعی تاکید کرد: مشهد به لحاظ وجود واحدهای اقامتی متنوع اشباع شده و در زمینه ساخت زائرسراهای ارزان قیمت هیچگونه پشتوانه برنامه ریزی و نیازسنجی صورت نگرفته است.

* 'ارزان قیمت' صفتی دور از ماهیت واقعی زائرسراها
وی بیان کرد: فعالیت زائرسراها در کنار واحدهای غیرمجاز اعم از خانه مسافرها و غیره، سرمایه گذاران بخش خصوصی را با ضرر و زیان جدی مواجه کرده و با توجه به کاهش مسافر در سال های اخیر، شاهد وارد آمدن ضربات متعددی بر پیکر سرمایه های بخش خصوصی در عرصه گردشگری مشهد هستیم.
قانعی تاکید کرد: سطح ارائه خدمات در واحدهای اقامتی رسمی در مشهد در اغلب بخش ها رایگان است چرا که در مقایسه با همه نقاط کشور هزینه اقامت در مشهد به مراتب پایین تر است.
وی گفت: این هزینه پایین در ازای خدمات سطح بالا در حالی است که واحدهای اقامتی بخصوص هتلها به عنوان مجموعه های اقتصادی ارزان قیمت فعالیت دارند.
وی با بیان اینکه واژه ارزان قیمت در ساخت این زائرسراها از واقعیت و ماهیت خدمات و هزینه های ارائه شده در این واحدها بسیار فاصله دارد، افزود: اساسا ساخت این زائرسراها ارائه خدمات ارزان به قشرهای نیازمند و دارای سطح درآمدی پایین است حال آنکه در ماهیت ارائه خدمات این واحدها چنین چیزی مشاهده نمی شود بنابر این دریافت تسهیلات و زمین در ساخت این واحدها برگشتی برای جامعه هدف ندارد.

*ساخت واحدهای اقامتی باید در چهارچوب قوانین باشد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: فعالیت زائرسراهای دولتی و استفاده خصوصی از آن خلاف قانون است و ظرفیت این زائرسراها باید در اختیار کلیه قشرهای مردم و مسافران قرار گیرد.
حسین زارع صفت بیان کرد: درست است که زائرسراهای ارزان قیمت اقامتگاهی برای افراد نیازمند، مسافران خاص و در حقیقت همان چادرنشینان گذشته مشهد هستند اما در ساخت این واحدها نیز نگاه به ظرفیت ها و قابلیت های بخش خصوصی امری ضروری است.
وی تصریح کرد: اگر بناست تسهیلاتی برای حمایت از ساخت واحدهای اقامتی ارائه شود می توان این حمایت ها را به بخش خصوصی ارائه کرد تا شاهد کاهش واقعی هزینه های دریافتی باشیم.
این متولی عرصه گردشگری در استان خراسان رضوی تاکید کرد: از مسائل مهم در حوزه اقامت کلانشهر مشهد می توان به اصول تنظیم و تعادل بخشی بین بخش های مختلف اشاره کرد که باید در سیاست کلان مورد توجه قرار گیرد.
زارع صفت افزود: بخشی از اقدامات در عرصه ساخت واحدهای اقامتی در این کلانشهر خارج از اراده دولت انجام می گیرد که با انعکاس شرایط به مسئولان بر ضرورت انجام این فعالیت ها در چهارچوب ضوابط و مقررات می توان از تقابل بخش دولتی با خصوصی و یا بخش عمومی با خصوصی جلوگیری کرد.

*نیت خیر در عرصه اقامت هم باید ساماندهی شود
مدیرکل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی گفت: متاسفانه در عرصه گردشگری بویژه در شهری چون مشهد که شاهد تقاضای بالا برای اقامت است، عده ای با نیت خیر در این عرصه ورود پیدا می کنند.
زارع صفت افزود: ورود خیرین و ارائه خدمات نیز باید با هماهنگی متولیان عرصه گردشگری و البته توجه به نیازسنجی در این عرصه باشد زیرا اقامت در صنعت گردشگری کاری تخصصی، حساس و نیازمند رعایت اصول و قواعد لازم است.
وی بیان کرد: بعد از هماهنگی های لازم، خیرین و نیکوکاران می توانند با همکاری با بخش خصوصی اقدام به ساخت واحدهای اقامتی و ارائه خدمات به گروه مورد نظر خود کنند.

* فعالیت زائرسراهای ارزان قیمت در سایه
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مشهد نیز با بیان اینکه فعالیت در عرصه واحدهای اقامتی باید با هماهنگی و زیر پوشش قانون و نظارت های لازم باشد، اظهار کرد: پیش از این فعالیت زائرسراهای دولتی از مشکلات حوزه اقامت در مشهد بود که با فعالیت منازل شخصی و استیجاری چهره اقامت در این کلانشهر را مخدوش کرده بود.
احمدی دیناری گفت: به عنوان مثال در بحث زائرسراهای دولتی که طبق برنامه چهارم توسعه باید به بخش خصوصی واگذار شود، تنها 25 مرکز اقامتی دولتی پذیرفتند که به بخش خصوصی منتقل شده و یا از سازمان میراث فرهنگی مجوز دریافت کنند.
وی تصریح کرد: وجود واحدهای اقامتی منازل شخصی و استیجاری برای آینده مراکز اقامتی مشهد، تهدید محسوب می‌شود.
وی تاکید کرد: گردشگری ویژگی بین بخشی دارد بنابراین مدیریت واحد گردشگری باید در مشهد کاربردی شود زیرا دستگاه‌های متولی در این شهر فراوانند.

* پیروی زائرسراهای ارزان ‌قیمت از قوانین واحدهای اقامتی
مدیرعامل بنیاد مرکزی زائر امام رضا(ع) پیش تر در مصاحبه با رسانه ها گفته بود: واحدهای اقامتی که توسط سازمان‌های مختلف ساخته و اداره می‌شوند زیر نظارت واحد قرار دارند و از چهارچوب مشخصی تبعیت می‌کنند، لذا زائرسراهای ارزان قیمت نیز از قوانین واحدهای اقامتی پیروی می‌کنند.
حسین عابدی اظهار کرده بود: بین سه تا پنج درصد زائران کم ‌درآمد در زائرسراهای ارزان قیمت اقامت می‌کنند و قطعا این افراد توانایی رفتن به هتل‌ها و واحدهای اقامتی گران مشهد را ندارند و در کمپ‌ها و یا بوستانها اقامت می‌کنند.
وی افزوده بود: در اساس‌نامه ساخت زائر‌سراهای ارزان قیمت به طرح 'مبدا تا مبدا' اشاره شده و بنیاد زائر در هر استان متولی اجرای طرح مبدا تا مبدا است، تا افراد کم‌برخوردار را در قالب این طرح به مشهد بیاورد.
این در حالی است که مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی بر این اعتقاد است که هماهنگی در ساخت واحدهای اقامتی ضرورتی است که در خصوص ساخت زائرسراهای ارزان قیمت با این اداره کل انجام نشده است.
زارع صفت، نظارت را عاملی برای جلوگیری از وقوع برخی مسائل و تضمین ارائه سطح کیفی و کمی مطلوبی از خدمات به مسافران و زائران دانست که این مورد در خصوص زائرسراهای ارزان قیمت توسط این اداره کل، به عنوان متولی ناظر بر واحدهای اقامتی اتفاق نمی افتد.
به هر روی ساخت زائرسراهای ارزان قیمت در مشهد روندی است که با توجه به ضرورت رعایت اصول تخصصی صنعت گردشگری و انجام نیازسنجی اقامتی در این کلانشهر، بازنگری در آن ضروری است.
سالانه 27 میلیون نفر زائر و گردشگر به مشهد سفر می کنند.
7496/5132
خبرنگار: آرزو جاودانی ** انتشار دهنده: علی اصغر ایزدی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.