از سال ۱۹۶۱ و به پیشنهاد انستیتو بینالمللی تئاتر (ITI)، سالانه روز جهانی تئاتر در تاریخ ۲۷ مارس(7 فروردین) جشن گرفته میشود و به همین مناسبت هر سال به نام روز جهانی تئاتر انتخاب و بیانیه ویژه ای صادر میشود.
به گزارش ایلنا، با پیشنهاد انستیتو بینالمللی تئاتر در سال ۱۹۶۱، هر ساله روز ۲۷ مارس به عنوان روز جهانی تئاتر گرامی داشته میشود. پیام سالانه این روز هر سال توسط یکی از صاحبنظران و هنرمندان عرصه تئاتر انتخاب میشود و به تأثیر و تقابل تئاتر در عرصه بینالمللی اختصاص دارد.
پیام روز جهانی تئاتر که هر سال توسط یکی از صاحب نظران یا هنرمندان تئاتر نوشته میشود، امسال توسط بازیگر صاحبنام تئاتر و سینمای فرانسه ایزابل هوپر منتشر شده است.
ایزابل هوپر بازیگر شناخته شده فرانسوی به عنوان هنرمند منتخب انستیتو بین المللی تئاتر پیام خود را به این مناسبت منتشر کرد.
در متن پیام ایزابل هوپر به مناسبت روز جهانی تئاتر آمده است: «یک بار دیگر کنار هم جمع شده ایم. کنار هم جمع شدهایم تا در یک روز بهاری پنجاه و پنجمین جشن سالانه روز جهانی تئاتر را در سراسر دنیا برگزار کنیم. فقط یک روز، ۲۴ ساعت به جشن تئاتر اختصاص یافته و ما اینجا در پاریس همانند هنرمندان تئاتر در سراسر شهرهای بزرگ دنیا برای ستایش و تکریم هنر تئاتر کنار هم این روز را جشن می گیریم. پاریس یک شهر جهانی است، شهری مناسب برای جا دادن کلوبهای تئاتر سنتی در روز جشن؛ از اینجا در پایتخت فرانسه ما می¬ توانیم خودمان را از طریق تجربه تئاتر نوح و بونراکو به ژاپن بفرستیم، خطی از اینجا تا آنجا با تجربیاتی به تنوع اپرای پِکینگ و کاتاکالی؛ صحنه به ما اجازه می¬دهد بین یونان و اسکاندیناوی منتظر بمانیم همانطور که می ¬توانیم خودمان را در آیسخولوس و ایبسن، سوفلوس و استیریندبرگ پاکت کنیم؛ به ما اجازه می ¬دهد بین بریتانیا و ایتالیا نقل مکان کنیم همانطور بالعکس بین ساراه کانِ و پیرنادِلو. در این بیست و چهار ساعت، ممکن از فرانسه به روسیه برویم، از راچینِ و مولیری به چِخوف؛ همچنین می¬توانیم در عرض آتلانتیک مثل یک پیچ الهام بخش برای خدمت در دانشگاه کامپوس کالیفرنیا حرکت کنیم، دانشجوی جوانی را برای ثبت نام مجدد در تئاتر بفریبیم.
در واقع، تئاتر حیاتی پر رونق دارد که از زمان و مکان تبعیت نمی¬کند؛ مؤثرترین قطعات تئاتری از دستاوردهای قرن های پیشین تغذیه میشوند و حتی کلاسیک ترین کارها نیز با اجرای مجدد، مدرن و زنده میشوند. تئاتر همواره از خاکستر خود دوباره متولد می شود، تنها کنوانسیونهای پیشین را در قالبهای جدید میریزد: اینگونه است که تئاتر زنده میماند. پس بدیهی است که روز جهانی تئاتر، روزی عادی مانند سایر روزها نیست.
هوپر همچنین نوشته است: درست چهار سال پیش در ۲۰۱۳، داریو فو گفت: "تنها راه حل بحران در امید زیاد به تعقیب توهمات علیه ما نهفته است، به ویژه بر علیه افراد جوانی که می خواهند هنر تئاتر را بیاموزند: بنابراین، یک پراکندگی تازة بازیگران آشکار خواهد شد که بدون شک با پیدایش ارائهای نو، منجر به سودهای غیر قابل تصور میشود. سود غیر قابل تصور مانند یک فرمول خوب است که ارزش این را دارد که در هر بیانیة سیاسی گنجانده شود، این طور فکر نمی کنید؟ من درست پیش از انتخابات ریاست جمهوری در پاریس هستم، میخواهم پیشنهاد کنم که آنانی که ظاهراً بر ما حکومت میکنند باید از سود غیر قابل تصوری که از طریق تئاتر حاصل می شود، آگاه باشند. اما همچنان دوست دارم با تأکید بگویم، بدون تعقیب توهمات!
پیام روز جهانی تئاتر سال ۲۰۱۷، در ۲۷ مارس(۷ فروردین ۹۶) در تالار مرکزی یونسکو قرائت خواهد شد
از آن تاریخ تا به امروز، همه ساله در تاریخ بیست و هفتم مارس میلادی برابر با هفتم فروردین ماه هجری شمسی، مراکز ملی انیستیتوی جهانی تئاتر (آی تی آی) که متشکل از بیش از ۱۰۰ عضو هستند با برگزاری مراسم مختلفی، این روز را گرامی میدارند و متناسب با داشتههای آیینی و نمایشی خود جشنهایی را برای معرفی و دعوت مخاطبان به دیدن نمایشهای صحنهای و میدانی برگزار میکنند. برنامه هایی که در ایران جایش خالی است و کسی به آن نگاه نمی کند جز اهالی تاتر که به یکدیگر تبریک می گویند.
اما مهمترین اهداف (آی تی آی) بر مواردی چون «اعتلای مبادلات بینالمللی دانش و عمل در حیطه هنرهای نمایشی»، «برانگیختن نیروی خلاقیت و همکاری بین دستاندرکاران تئاتر»، «آگاه سازی افکار عمومی از لزوم به حساب آوردن آفرینندگی هنری در قلمرو توسعه»، «تعمیق درک مشترک برای تحکیم صلح و دوستی در میان ملتها» و «پیوستن به دفاع از اهداف یونسکو به عنوان یک سازمان جهانی» استوار بود.
تاتر این هنر زندگی کردن در صحنه نمایش و رساندن پیام جامعه با وجود رشد چشم گیر در سال های گذشته اما هم چنان در ایران هنری مهجور است. امید است همگان درک کنیم تاتر هنر زندگی کردن است.