به گزارش ایرنا، جغتای در غربی ترین نقطه خراسان رضوی از شمال و شمال غرب به شهرستان‌های اسفراین و جاجرم در خراسان شمالی و از غرب به استان سمنان، از جنوب به داورزن و از شرق به جوین محدود می‌ شود.
این شهرستان به عنوان نقطه ارتباطی بین سه استان و عبور راه آهن تهران - مشهد از موقعیت جغرافیایی خوبی بهره مند است.
جغتای با توجه به موقعیت جغرافیایی و تاریخی، اعتدال آب و هوایی، باغستانها و ییلاقهای کوهستانی و تفرجگاههای زیبا و با صفا همه ساله پذیرای خیل زیادی از مسافران و گردشگران است.
تاریخ جغتای نشان می‌دهد که این شهر 150 سال سابقه مرکزیت و حاکم نشینی داشته و به عنوان مرکز حکومت ولایت ثلاث(جغتای، بام و صفی آباد و میان آباد) نقش عمده‌ای از نظر سیاسی واجتماعی در منطقه ایفا کرده است.
در وجه تسمیه جغتای برخی معتقدند جغتای کلمه ای ترکی و مرکب از دو واژه جغ به معنی چوب آبنوس و تای تطور شده اتای به معنی پرتاب کردن است که موسم هجوم دشمنان با پرتاب کردن چوب آبنوس از خود دفاع می کردند.
گروهی نیز بر این باورند که جغتای نام محلی است که طایفه جغتای به هنگام کوچ از اولوس ماورالنهر به این مکان نام طایفه خود را بر آن گذاشته اند یا اینکه به هنگام فتح این محل توسط تیموریان نام جغتای بر آن گذاشته شده است.
مسجدجامع جغتای، مسجد قلعه قارزی جغتای که سنگ بنای آن به تاریخ 1045 هـ.ق در زمان صفوی گذاشته شد، مسجد تاریخی روستای خسرو شیر جغتای، مزار معصوم زاده جغتای منسوب به اولاد امام موسی بن جعفر(ع) و آرامگاه سلطان سید احمد علوی از فرزندان امام زین العابدین(ع) در روستای خداشاه برخی از آثار تاریخی جغتای است.
همچنین آرامگاه سید حسن غزنوی در روستای آزادوار جغتای، آرامگاه امامزاده سید حسن در روستای شفیع‌آباد، آرامگاه سلطان سید عبدالله در روستای گَفت، بقعه سیدحسن غزنوی شاعر غزلسرای قرن ششم هجری در روستای آزادوار، قلعه کهنه و حاکم نشین آزادوار و الله آباد از دیگر مکانهای فرهنگی و تاریخی این شهرستان هستند.
جغتای در طول تاریخ مامن بزرگان و اندیشمندان و شاعران گرانقدری همچون هلالی جغتایی، سهیلی جغتایی، آهی جغتایی، صبوحی جغتایی و فنایی جغتایی نیز بوده است.
سد کمایستان و تفرجگاههای حومه آن، روستای زیبا و ییلاقی زرقان، باغهای جنوبی شهر جغتای با کوچه های بی نظیر و زیبا برخی از جاذبه های گردشگری و طبیعی شهرستان جغتای هستند.
همچنین 324 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق، 300 رشته قنات و چشمه و 13 رودخانه دایمی و یک سد بزرگ و خاک حاصلخیز این منطقه را به قطب مهم کشاورزی تبدیل کرده است.
جغتای در پرورش دام، طیور و آبزیان نیز ظرفیت خوبی دارد و با بهره مندی از معادنی نظیر معادن سنگ لاشه، مالون، کرومیت و مس سیلیس یکی از قطبهای تولید و اشتغال است.
جغتای واقع در 350 کیلومتری غرب مشهد، از بخشهای پیشین سبزوار بود که در سال 1387 به شهرستان ارتقا یافت.
خبرنگار: حمید دلاوری هروی **انتشاردهنده: حسین کریم زاده
8145/7499/1858
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.