هنوز جای زخم عمیق نصب دکل های فشار قوی در حریم منظری آرامگاه فردوسی که مانع ثبت جهانی این اثر ارزشمند فرهنگی وتاریخی ایران شد، التیام نیافته که فعالیت معادن شن و ماسه مشکلات و مسائل متعددی را به وجود آورده است.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی توس با اشاره به وجود معادن شن و ماسه متعدد در حریم تاریخی توس، گفت: این معادن و برداشت های غیر مجاز و مجاز آنها، پیامدهای منفی معتددی برای این منطقه تاریخی دارد.
احسان زهره وندی افزود: در پی چندین سال فعالیت این معادن شاهد ایجاد گودال های عمیق و متعدد به عمق بیش از 50 متر و سطح بیش از دو تا سه زمین فوتبال در حریم منطقه هستیم که آسیب بسیار به منطقه تاریخی و روند ثبت جهانی شهر تاریخی توس و آرامگاه فردوسی می زند.
وی اظهار کرد: محدوده 360 هکتاری توس منطقه ثبت ملی است و هرگونه حفاری در این منطقه غیر مجاز محسوب می شود.
وی گفت: برداشت شن و ماسه و ایجاد آلودگی های زیست محیطی در این منطقه به گونه ای است که روزانه حدود هزار کامیون در منطقه تردد می کند و تاکنون موجب کشته شدن چند عابر نیز شده اند.
زهره وندی افزود: گودال های عمیق و رها شده نیز معضلی بزرگ است اما هنوز داستان غم انگیز ادامه دارد به گونه ای که کامیونهای حمل زباله هم اقدام به رها سازی نخاله و زباله در این گودالها کرده اند که موجب مشکلات زیست محیطی و ایجاد بوی نامطبوع در منطقه شده است.
وی اظهار کرد: فعالیت کارخانه های شن شویی از دیگر مشکلات است که در ادامه این روند به وجود آمده است.
زهره وندی گفت: پس از گذشت ماهها پیگیری و صدور دستور قضایی مبنی بر جلوگیری از فعالیت این معادن؛ هنوز هیچ گونه اقدامی انجام نشده است.
وی گفت: هنوز هم شاهد تردد صدها کامیون در روز و برخورد قانونی نشدن با این خودروها و رانندگان آنها هستیم اگرچه بارها با صدای بلند این معضل عمیق و آسیب رسان را به گوش همه رسیده است.

** معلق ماندن اجرای مصوبه شورای ترافیک استان
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی توس با اشاره به مشکلات بوجود آمده از سوی صدها کامیونی که روزانه در این منطقه تردد می کنند افزود: پیرو مکاتبات انجام شده با شورای ترافیک استان چند ماه پیش بر اساس مصوبه این شورا ورود کامیون به بولوار شاهنامه و منطقه تاریخی توس ممنوع شد اما هنوز شاهد تداوم تردد این خودروها هستیم.
زهره وندی با بیان اینکه تردد انبوه کامیونها در منطقه تلفات جانی نیز به همراه داشته است، ادامه داد: این کار علاوه بر آن آلودگی زیست محیطی در منطقه، خشک شدن درختان، وجود گرد و خاک فراوان و ناامنی، تاثیرات منفی بر دیدگاه گردشگران داخلی و خارجی منطقه تاریخی توس داشته است.
وی اظهار کرد:‌حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی و آثار تاریخی تنها بر عهده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری نیست و همه سازمانها، مجموعه ها و افراد دارای مسئولیت در این عرصه هستند.

** فعالیت معادن شن و ماسه غیرمجاز باید متوقف شود
دبیر شورای هماهنگی ترافیک خراسان رضوی نیز گفت: عمده بحث موجود در محدوده شهر تاریخی توس با سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و فعالیت معادن غیر مجاز در این منطقه است.
مهدی حسینی اظهار کرد: به واسطه فعالیت این معادن غیر مجاز هم اکنون اتفاقات و آسیب های زیست محیطی بدی در منطقه رخ می دهد و برداشت های زیاد از ذخایر منطقه و ایجاد حفره های بزرگ تبعات فراوانی به همراه دارد.
وی با اشاره به اینکه تبعات ترافیکی و مشکلات ناشی از تردد غیر مجاز کامیونها تنها بخشی از مشکلات تحمیل شده است، بیان کرد: طبق گزارش رسمی ارائه شده از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در جلسه شورا؛‌ فعالیت و برداشت از این معادن غیر مجاز است وقول مساعد برای پیگیری این مسئله داده شده است.
این مسئول بیان کرد: وقتی فعالیت معادن غیر مجاز است ، راه دسترسی هم نیاز نیست و هر گونه تردد کامیون ها و خودروهای باری سنگین در این منطقه نیز غیر مجاز است که باید با آن ها برخورد لازم صورت گیرد.
حسینی حفر گودال های ایجاد شده به خاطر برداشت های غیر مجاز را مشکل عمده فعلی در توس دانست و افزود: این گودال ها به خاطر تخلیه زباله و نخاله در آن مشکلات زیست محیطی ایجاد کرده است.
وی اظهار کرد: از شهرداری منطقه خواسته شده نسبت به مدیریت تخلیه زباله در این گودال ها اقدام لازم را انجام دهد.

**ابطال مجوز 16 معدن در محوطه توس
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز گفت: حدود 20 معدن شن شویی و معدنی دارای مجوز، در این محدوده مشغول به کار بودند که مجوز تعداد 16 معدن به پایان رسیده و ابطال شده است.
رضا شجاعی بیان کرد: فعالیت قانونی و دارای مجوز چهار معدن در این محدوده همچنان ادامه دارد و با توجه به قدمت طولانی آنها نمی توان از فعالیتشان جلوگیری کرد.
وی با بیان اینکه تردد وسایل نقلیه مربوط به فعالیت معادن غیر مجاز به طور قطع قانونی است، افزود: مسئولان و متولیان مربوطه باید برای تردد وسایل سنگین مربوط به این معادن پیش بینی های لازم را داشته باشند.

**فعالیت معادن غیر مجاز همچنان پابرجاست
این مسئول در سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: البته در کنار فعالیت معادن مجوزدار در این محدوده هنوز شماری از معادن غیر مجاز فعالیت دارند که دستگاههای ذیربط بای طبق قانون باید با این فعالیت ها برخورد کنند.
وی بیان کرد: به نظر می رسد که مشکل عمده به وجود آمده در محوطه شهر تاریخی توس پیامدهای ناشی از فعالیت معادن غیر مجاز است.
وی اظهار کرد: در این محدوده چندین واحد صنعتی نیز وجود دارد که پیامدهای متعدد را به همراه دارد که باید به این موضوع نیز توجه جدی مبذول شود.
شجاعی تاکید کرد: سازمان صنعت، معدن و تجارت تمام مسئولیت خود را در این زمینه انجام داده است و مدیریت و ساماندهی خودروهای سنگین عبوری در محور شاهنامه و نیز سایر مسائل باید توسط متولیان مربوط مدیریت شود.
وی بیان کرد: اکثر گودال های عمیق ناشی از برداشت های مجاز و غیر مجاز انجام شده در سالیان سال بوده و متعلق به یک یا سه سال گذشته نیست.
وی ادامه داد: اغلب این برداشت ها متعلق به زمانی است که دفاتر فنی مهندسی فرمانداری ها مجوز های هر گونه برداشت خاک، شن و ماسه را صادر می کردند.
شجاعی گفت: برای پر کردن گودال های ایجاد شده باید نخاله های سایر معادن را جمع آوری و اقدام به تخلیه در این گودالها نمود که کار زمان بر و پر هزینه ای است.
«شهر تاریخی توس» که در فهرست آثار مل‍ی نیز به ثبت رسیده بر خرابه‌های تابران که یکی از چهار شهر عمده ناحیه توس در سده‌های ا‌ولیه و میانه اسلامی بوده ، بنا شده و اکنون در فاصله ۲۴ کیلومتری شمال غرب مشهد قرار دارد.
آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی نیز که درغرب توس و مجاور دروازه رزانِ شهر تابران قرار دارد در سال ۱۳۴۷ با بازسازی آرامگاه قبلی ایجاد شده و دارای موزه، کتابخانه و برخی امکانات رفاهی است.
اواخر آذر ماه امسال مرگ فردی معلول در پی تردد غیر مجاز خودروهای سنگین در بلوار شاهنامه منتهی به آرامگاه فردوسی در خبرگزاری جمهوری اسلامی اسلامی ریشه یابی شد و گزارشی با عنوان «‌ تیشه معدنکاران بر ریشه شهر تاریخی توس' منتشر شد.
6012/7496 خبرنگار:آرزو جاودانی ** انتشار دهنده: علی حیدر شاه حسینی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.