علی سرزعیم سه شنبه شب در نخستین جشنواره علمی – فرهنگی آب و زندگی که در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، افزود: نظام قیمتهاست که تخصیص منابع را در اقتصاد تعیین می کند لذا اگر در حوزه منابع آبی کشور به بحران رسیده ایم به علت اشکال در نظام قیمت گذاری این منابع است.
وی بیان کرد: اگر قیمت نهاده های تولید، پایین در نظر گرفته شود، سرمایه گذاری در آن توجیه اقتصادی ندارد لذا اگر قیمت گذاری منابع آبی در کشور اصلاح شود، بخش کشاورزی برای بهبود کارایی خود و بخش صنعت برای بازچرخانی تولیدات خود انگیزه می یابند.
وی اظهار کرد: افزایش بهره وری و کارایی در بخش های کشاورزی و صنعت در کشور با اصلاح نظام قیمت گذاری منابع مورد نیاز این 2 بخش، محقق می شود.
مشاور اقتصادی مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری گفت: اکنون در بخشهای مختلف در کشور در حال رسیدن به بحران هستیم که رفع آن راه حل های سختی دارد، لذا نباید مشکل را عقب بیندازیم بلکه باید برای مهار بحران تصمیمات سخت اتخاذ کنیم.
سرزعیم با بیان اینکه در برابر هر مشکل اقتصادی، هم درمان سخت و هم درمان نما وجود دارد، افزود: برخی طرحها مانند انتقال آب از دریای خزر یا خلیج فارس به استانها که دائما مطرح می شود و حمایت اجتماعی هم در پی دارد، از جنس درمان نماهاست.
وی بیان کرد: طرح های مزبور نه تنها توجیه اقتصادی ندارد بلکه بسیار هزینه بر است و فشار مضاعفی را بر کشور تحمیل می کند.
وی ادامه داد: جامعه فقط انتظار تصمیمات سخت را از رئیس جمهوری دارد و حال آنکه تصمیم گیری نهایی رئیس جمهوری برآیند فشارهای مختلفی است که بر وی وارد می شود، لذا باید توده مردم و سیاستمداران برای گرفتن تصمیمات سخت آماده شوند و زمینه را برای تصمیم گیری نهایی از سوی رئیس جمهوری فراهم آورند.
رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این جشنواره با بیان اینکه سهم بخش کشاورزی از آب 73 درصد است، گفت: بیشترین میزان بهره وری آب در کشور در 10 سال گذشته مربوط به بخش کشاورزی بوده است.
ناصر شاهنوشی افزود: در بخش کشاورزی باید به دنبال حفظ منابع آبی، افزایش کارایی و عملکرد در سطح تولید و کاهش شیب منفی کسری مخزن دشتها بود.
وی اظهار کرد: لازمه تحقق اهداف مزبور در بخش کشاورزی، سرمایه گذاری و فراهم کردن زمینه افزایش عملکرد در سطح تولید است در حالی که رتبه سرمایه گذاری ایران در بخش کشاورزی در دنیا 123 است.
وی با تاکید بر تغییر نوع نگاه به مصرف آب در بخش کشاورزی و مقصر دانستن کشاورزان برای مصرف بالای آب گفت: مقایسه نوع مصرف آب در بخش کشاورزی با نوع مصرف آب در بخش صنعت براساس ارزش افزوده اشتباه است.
رئیس دانشکده کشاورزی مشهد اظهار کرد: در 85 درصد از کشورهای جهان ارزش افزوده بخش صنعت بیشتر از ارزش افزوده بخش کشاورزی و ارزش افزوده بخش خدمات هم از بخش صنعت بیشتر است لذا ارزش افزوده نمی تواند ملاک تعیین میزان مصرف آب در بخش کشاورزی یا صنعت باشد.
شاهنوشی ادامه داد: با نابودی بخش کشاورزی، منابع آبی حفظ نمی شود زیرا هر جا که کشاورزی از بین رفته، بحران آب در آن نقطه تشدید شده است.
وی با بیان اینکه هیچ کشوری به اندازه ایران با بخش کشاورزی خود نامهربان نیست، افزود: تولیدات بخش کشاورزی در کشورمان بین 15 تا 30 درصد کاهش یافته است، از سوی دیگر در حوزه منابع آبی فقط به بخش کشاورزی سخت گرفته می شود در حالی که بخش شهری کمبود آب را احساس نمی کنند زیرا از سهم آب بخش کشاورزی کسر شده و به سهم آب شرب شهری افزوده می شود.
7489/5132
خبرنگار: میترا عبداللهی ** انتشار دهنده : علی اصغر ایزدی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.