به گزارش ایرنا، سال 1373 در آستانه احداث خط دوم راه آهن سراسری تهران - مشهد فرماندار وقت سبزوار تقاضای اتصال سبزوار به شبکه ریلی کشور را به وزارت راه و ترابری ارائه کرد و این موضوع توسط نمایندگان سبزوار در مجلس شورای اسلامی نیز مورد تاکید قرار گرفت.
در آن زمان موضوع عبور راه آهن از کنار شهر سبزوار مورد توجه وزارت راه و ترابری قرار نگرفت و به جای عبور خط دوم از سبزوار گزینه ایجاد یک مسیر از ایستگاه سلطان آباد تا سبزوار توسط مدیرعامل شرکت 'مهندسان مشاور مترا' زیر نظر راه آهن جمهوری اسلامی مطرح شد.
بدنبال طرح این موضوع به پیشنهاد و با پیگیریهای مستمر نمایندگان وقت مجلس شورای اسلامی، هیأت امناء راه آهن سبزوار متشکل از معتمدان و روسای ادارات سطح شهرستان ایجاد شد.
سال 1375 جلسه ای بین وزارت راه و هیأت امناء برگزار و در این نشست توافق شد با مشارکت عمومی و گسترده مردم و پرداخت حقوق یک یا چند روز کارمندان و صاحبان صنایع و مشاغل، هزینه مطالعات مرحله نخست طرح راه آهن سبزوار تأمین شود.
سال 1380 قرارداد مطالعات مرحله دوم طرح راه آهن سبزوار شرکت مترا زیر نظر شرکت راه آهن جمهوری اسلامی منعقد شد و سه سال بعد تمام مراحل مطالعاتی و اسناد مناقصه توسط شرکت مترا تهیه شد و به تایید وزارت راه و ترابری رسید و بر این اساس در ردیف راه آهنهای احداثی با مشارکت بخش خصوصی از سال 1383 طرح دارای ردیف بودجه اجرایی شد.
این طرح به طول 45 کیلومتر از ایستگاه سلطان آباد به صورت یک دستک آغاز و در مسیر روستای ایزی با استقرار یک ایستگاه به پایان می رسد.
همچنین با پیگیری نمایندگان مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی و موافقت وزارت راه و شهرسازی این دستک به راه آهن سراسری شمال - جنوب از مسیر ایستگاه کاشمر متصل می شود.
با وجود تلاشها در سال 1385 اجرای این طرح به دلیل نبود اعتبارات با تاخیر آغاز شد و روند کندی را طی کرد اما از سال 1390 با تلاش نمایندگان وقت مجلس شورای اسلامی طرح با سرعت بیشتری مسیر خود را آغاز کرد.

* ضرورت احداث راه آهن در سبزوار
یک کارشناس حمل و نقل در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در مورد اهمیت احداث طرح راه آهن سبزوار گفت: راه آهن از مهمترین زیر ساختهای توسعه یک منطقه در زمینه صادرات محصولات و جا به جایی مسافر است.
محمود منتجمی افزود: افزایش ایمنی، کاهش آلودگی‌ زیست محیطی و مصرف انرژی پایین نسبت به حمل و نقل جاده‌ای از مزیت های حمل و نقل ریلی است.
وی ادامه داد: همچنین افزایش سرعت انتقال بار و مسافر از دیگر مزیتهای ایجاد راه آهن در یک منطقه است.
او گفت: سبزوار یک شهر بازرگانی، کشاورزی، معدنی و صنعتی در استان خراسان رضوی محسوب می شود و وجود راه آهن می تواند روند صادرات کالا و محصولات معدنی و کشاورزی این شهرستان را شتاب بخشد.
وی افزود: گرانی حمل و نقل هوایی و نارسایی شبکه حمل و نقل جاده‌ای به ویژه ضریب ایمنی پایین راهها و افزایش سرعت و بهبود امکانات رفاهی قطارها موجب شد تا دولت نسبت به سرمایه‌گذاری و توسعه شبکه ریلی بیش از گذشته اقدام کند.
این کارشناس حمل و نقل ادامه داد: در گذشته طرح ایستگاه راه آهن سبزوار تنها به عنوان یک دستک از ایستگاه سطان آباد در شهرستان خوشاب به این شهرستان مطرح بود که با توجه به پیگیریها و اتصال طرح به شبکه ریلی سراسری زمینه برای توسعه صادرات و افزایش جابه جایی مسافر فراهم می شود.
وی گفت: اگر این طرح تنها به عنوان یک دستک اجرا می شد احتمال استقبال سرمایه گذاران و بازرگانان برای صادرات محصولاتشان از این طریق بسیار ضعیف بود.

* تخصیص 200 میلیارد ریال توسط دولت یازدهم
فرماندار ویژه سبزوار نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید، وزارت راه و شهرسازی توجه ویژه ای به طرح راه آهن سبزوار داشت بطوری که در دو سال گذشته بیش از 200 میلیارد ریال برای اجرای این طرح اعتبار تخصیص داده شد.
احمد برادران افزود: این در حالی است که دولت گذشته توجهی چندانی به طرح راه آهن سبزوار نداشت و بر اساس مستندات موجود از سال 1389 تا اوایل سال 1393 کمتر از 30 میلیارد ریال اعتبار به این طرح اختصاص یافت.
وی ادامه داد: این میزان اعتبار نیز به صورت قطره چکانی و بلندمدت در اختیار پیمانکار قرار گرفت بطوری که مدتی به دلیل نبود اعتبارات طرح با تعطیلی روبه رو شد.
فرماندار سبزوار به پیشرفت 55 درصدی راه آهن سبزوار اشاره و بیان کرد: با پیگیری نمایندگان شهرستان در مجلس شورای اسلامی اعتبار این طرح در لایحه بودجه سال آینده 220 میلیارد ریال پیش بینی شد که امید است با تحقق این امر تکمیل عملیات زیرسازی راه آهن در سبزوار شتاب گیرد.
وی گفت: هم اینک تملک هشت کیلومتر از زمین مسیر راه آهن باقی مانده است که در دستور کار قرار دارد. از 37 کیلومتر مسیر بین دو ایستگاه 50 درصد آماده ریل گذاری و عملیات 'بالاست' است و در 50 درصد باقیمانده عملیات خاکی تمام شده و عملیات فنی در حال انجام است.
برادران افزود: با توجه به تغییر مسیر طرح به سمت روستاهای ایزی و خیرآباد از توابع بخش مرکزی شهرستان سبزوار حدود 30 هکتار زمین زیر کشت این روستاها در این مسیر قرار دارد.
وی ادامه داد: پس از مشخص شدن مالکان و ارزشگذاری زمینها و پرداخت هزینه آن روند تحویل زمین به پیمانکار جهت ساخت ایستگاه در محدوده روستای ایزی انجام می شود.
فرماندار سبزوار گفت: سبزوار از معدود شهرستانهای استان است که ظرفیتهای هوایی، جاده و ریلی را در خود جای داده که این موضوع در توسعه اقتصادی خراسان و شرق کشور نیز موثر است.

* طرح اتصال راه آهن سبزوار به شبکه ریلی شمال - جنوب
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: احداث راه آهن از مهمترین مطالبات مردم این منطقه است که سالها به دلیل بی توجهی مسئولان گذشته محقق نشد.
رمضانعلی سبحانی فر افزود: در سال 1392 و با روی کار آمدن دولت یازدهم موضوع تکمیل طرح راه آهن سبزوار مورد توجه وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت.
وی ادامه داد: برای تکمیل این طرح هزار و 300 میلیارد ریال اعتبار نیاز است که با دستور وزیر راه و شهرسازی قرارداد خرید ریل خط آهن سبزوار در دست پیگیری و انعقاد است.
او گفت: از مجموع 45 کیلومتر طول طرح راه آهن سبزوار 15 کیلومتر در محدوده شهرستان سبزوار و شهر سلطان آباد تکمیل نشد که با توجه به اختصاص 150 میلیارد ریال از محل اسناد خزانه اسلامی برای پرداخت مطالبات پیمانکار روند تکمیل طرح در این بخش نیز سرعت می گیرد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی افزود: در بودجه سال 1396 اعتبار این طرح از 23 میلیارد ریال با افزایش 10 برابری به 220 میلیارد ریال رسید.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین اهداف پروژه اتصال این طرح به راه آهن سراسری شمال به جنوب است گفت: با اجرای این طرح زمینه برای اتصال راه آهن سبزوار به خط سراسری خواف در آینده نزدیک فراهم می‌شود.
سبحانی فر ادامه داد: طرح اتصال خط سبزوار به خط آهن ایران - افغانستان نیز مصوب شد که این طرح از طریق فاینانس و یا تامین اعتبار از طریق صندوق توسعه ملی اجرا می شود.
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی ساخت ایستگاه خط آهن سبزوار - خوشاب گفت: این ایستگاه به صورت دو منظوره باری و مسافری ساخته می‌شود.
مرکز شهرستان 320 هزار نفری سبزوار در فاصله 230 کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
خبرنگار: جواد پورسخاوت **منتشرکننده: حسین کریم زاده
8144/7500/1858

منبع ‫:‬ ایرنا
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.