دکتر مهدی نجفزاده روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ایرانیها در مواجهه با این بحران دستپاچه نشدند و از تجربه و اندوخته فرهنگی دراز مدت خود در رویارویی با بحرانهای مختلف استفاده کردند.
وی ادامه داد: جامعه ایرانی از تجربههای تاریخی خود آموخته است که برای کمتر ضربه خوردن در مقابل این گونه رخدادها باید به یاری دیگر همنوعان خود بشتابد و این بر خلاف رفتاری است که اکنون در جوامع غربی، شاهد آن هستیم.
این استاد دانشگاه گفت: البته با توجه به مشکلات اقتصادی موجود، گاهی رفتارهای خلاف انتظاری را نیز شاهد هستیم که بیشتر مربوط به افرادی است که از روی اجبار و مسائل اقتصادی به نکات بهداشتی توجه نمیکنند.
نجف زاده افزود: اتفاقی که اکنون در کشورهای غربی شاهد آن هستیم در حقیقت به نحو واقعی، خود بحران است زیرا آنها سالهاست که با این گونه موضوعات رو به رو نبوده اند و اکنون که این واقعه رخ داده است برای آنها یک بحران واقعی ایجاد کرده و مصادیق تئوری نظریهپرداز سیاسی انگلیس توماس هابز که در قالب جمله "انسان، گرگ انسان است"در آنجا دیده می شود زیرا غرب دچار یک فرسایش هویتی شده است.
وی اضافه کرد: در مورد کرونا کمی اغراق شده است زیرا بشر بسیاری از این بیماریها را به خود دیده و باز هم به راه خود ادامه داده است و این گونه نبوده که با شکل گیری بحران، کار جهان به سر آمده باشد.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در شرایط ایجاد بحرانی مانند شیوع کرونا یک فردگرایی مفرط ایجاد می شود اما نکته مهم این است که در کنار این فرد گرایی مفرط باید دگرخواهی نیز شکل بگیرد به عبارتی فرد با به رسمیت شناختن حق دیگران باعث میشود که حق خودش نیز حفظ گردد و ضربهای از دیگران به او وارد نشود.
نجف زاده افزود: فراگیری ویروس کرونا در کل دنیا باعث تخریب یکی از دستاوردهای بزرگ بشر در قرن بیستم به نام " حوزه عمومی " شده است. در حوزه عمومی مردم بدون هیچ سلطهای با یکدیگر به گفت و گو میپردازند و تصمیمهای سیاسی و اجتماعی خود را می گیرند که در حال حاضر حوزه عمومی به فضای مجازی و تلفن محدود شده است.
وی ادامه داد: به دلیل محدود شدن این حوزه، دولتها به شدّت قوی شدهاند و هر تصمیمی که دوست داشته باشند در غیاب مردم در حوزه عمومی که به دلیل ترس از ابتلای به ویروس کرونا ایجاد شده میگیرند.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مساله این است که در این حال دولتها همه کاره شده و پاسخگوی مردم نیستند و به همین دلیل هیچ آمار و اطلاعات دقیقی از نوع برنامهها و یا اقدامات در دست اجرای خود به مردم نمیدهند زیرا شیوههای اطلاع رسانی و حتی آموزشی نیز در اختیار دولتها قرار دارد.
نجفزاده افزود: اجرای طرحهایی همانند فاصلهگذاری اجتماعی به صورت بلند مدّت در کشورها میتواند به روند دموکراسی، آسیب فراوانی وارد کند و به همین دلیل مردم به دنبال این هستند تا در بستر فضای مجازی حوزه عمومی را زنده نگاه دارند.
وی به شرایط کشورمان نیز اشاره کرد و ادامه داد: ایران از لحاظ بین المللی مانند کشورهای ذرهای و قبیلهای آفریقایی که منزوی هستند، نبوده است که در ابتلای به کرونا از جامعه جهانی متاثر نشود. این کشور حتی در شرایط تحریم با بعضی از کشورهای دنیا در ارتباط بوده و هم اکنون نیز مراوداتی دارد، همچنین مردم در سفرهای خارجی خود بیشتر به کشورهای غربی سفر میکنند.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به فرضیههای مطرح شده در خصوص شیوع ویروس کرونا و فاصله گیری افراد از مذهب در جامعه گفت: اگر شرایط غلبه بر این ویروس کوتاه مدت در نظر گرفته شود، میتوان گفت هیچ تغییری در نوع نگاه مردم ایجاد نخواهد کرد زیرا همان قدر که دلتنگی مردم برای حضور در حوزه عمومی مانند سینما و پارک وجود دارد برای افراد مذهبی هم وجود دارد و به همین دلیل جامعه ایران غیرمذهبیتر از گذشته خود نخواهد شد.
نجف زاده افزود: وقتی یک بلای طبیعی رخ میدهد، اتفاقاً نقش مذهب پررنگتر از گذشته خود میشود زیرا التیام دهنده دردهای ناشی از بحران است.
وی اضافه کرد: اگر شرایط مبارزه با ویروس کرونا طولانی مدت باشد و بتواند آسیبهای زیادی به جان و مال مردم وارد کند امکان دارد همان اتفاقی که در گذشته اروپا شکل گرفت که بسیاری از مردم به سمت پروتستانیزم و سکولاریزیشن رفتند در ایران هم رخ دهد زیرا ممکن است این ذهنیت شکل بگیرد که کاری از دست مذهب هم برای جلوگیری از شیوع کرونا و سلامت افراد بر نیامده است.
- کدخبر: 1408619
- منبع: irna.ir
پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران
کپی شد