اعظم جنابی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص ضرورت حفظ سلامت روان در وضعیت شیوع کرونا، اظهار کرد: طبیعت هر عقل سالمی نیازمند یک بستر سالم است. انسان دو بخش جسمانی و روحانی دارد؛ تمام انسانها نیز این بخش روحانیشان را درک میکنند.
وی افزود: گاه آدمها استرس، اضطراب و نگرانی دارند و یا احساس شادمانی زیاد میکنند و امید و تلاش در آنها زیاد میشود. یعنی این دو بخش توأم با هم فعالیت میکنند و اگر هرکدام از این دو دچار آسیب شود، ناچاراً بخش دیگر نیز دچار آسیب خواهد شد.
این مشاور خانواده در خصوص راهکار جدایی از استرس، بیان کرد: اولین کار همانطور که در اسلام نیز سفارش شده، این است که آدمها صاحب یک نفس مطمئنه باشند، اگر آدمها در هر کاری افراط یا تفریط کنند، تعادل انسان بهم میریزد.
ضرورت رعایت نگاه اعتدالی در زندگی
وی بر ضرورت رعایت اعتدال در زندگی تأکید کرد و افزود: در بخش بیماریها هم همینطور است؛ باید در بخش تفکرات تعادل ایجاد کنیم، نه خیلی دچار اضطراب شویم که نتوانیم غذا بخوریم و نه خیلی بیخیال باشیم. اگر این دو نگاه غلط از بین برود، یک نگاه اعتدالی به وجود میآید.
جنابی عنوان کرد: در دورهای که باید واقعگرا باشیم، حواسمان باشد دردهایمان را بیشتر از این نکنیم؛ باید ببینیم سوالاتی که در خصوص کرونا به وجود میآید، آیا دردی را برطرف میکند یا خیر، اگر دردی را برطرف نمیکند، مطرح نکنیم. باید نگاه واقعبینانه به اصل مطلب داشته باشیم و این نیازمند آن است که متخصصان دور هم بنشینند و یکدیگر را قبول داشته باشند.
وی همچنین در خصوص تعطیلی حرم مطهر رضوی عنوان کرد: وقتی از لحاظ علمی اصل این بیماری، تراکم افراد انسانی است که مشخص نیست ناقل یا بیمار هستند، عقل و احتیاط بر آن است که آدمها وقتی احساس میکنند ممکن است خطرناک باشد، گریز کنند و دفع ضرر محتمل عقلاً واجب است. در فضاهایی مثل حرم مطهر و یا مساجد، این تراکم انسانی و این خوف که آیا فرد مقابل ناقل یا سالم است نیز وجود دارد.
پیامدهای مثبت کرونا در زندگی
این مشاور خانواده به پیامدهای مثبت کرونا اشاره کرد و گفت: کرونا بهانه خوبی شد تا متوجه شویم که در برخی موارد فضای تربیتیمان لنگ میزند؛ برای مثال متخصصشناس و تقلیدگر واقعی و تکلیفگرا نیستیم. از الان به بعد شروع کنیم تربیتهایمان درست کنیم؛ خودمان روی تربیت خودمان و تربیت فرزندانمان کار کنیم.
این مشاور خانواده تصریح کرد: سعی کنیم تعقلی کار کنیم؛ در انتخاب لباس، عاشق شدن، دعا و عبادت عاقلانه رفتار کنیم. اینگونه بدن عادت میکند در طول مسیر زندگی عاقل باشد و در چنین بحرانهایی نیز عاقلانه رفتار میکند.
وی ضمن تأکید بر رعایت نظم در زندگی گفت: اگر شرایط کاری، یا سرگرمی و قرنطینه است، نظم را در آن اعمال کنیم. عدهای میگویند دچار افسردگی شدهاند؛ ما قبل از این فضا پای ممبر کسی مینشستیم و حرفهایش را میشنیدیم، الان میتوانیم در فضای مجازی آن فرد را دنبال کنیم. اگر معیار عاقلانه بودن را رعایت کنیم، قرنطینه و غیر قرنطینه یکی است و فقط شکل متفاوتی دارد.