حروف LEZ مخفف عبارت Low Emission Zone است که در فارسی به معنای "منطقه انتشار کم آلایندگی" است. آلودگی هوا همواره از مهمترین معضلات گریبانگیر کلانشهرها بوده و در این میان شهر مشهد نیز همواره در ردیف پنج کلانشهر آلوده کشور قرار داشته است.
میزان آلودگی هوا در مشهد به حدی بود که آذر ماه امسال مدارس به مدت چهار روز پیاپی تعطیل شد و شمار روزهای دارای هوای ناسالم در این کلانشهر نیز از ابتدای امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۱۷ درصد افزایش داشته یافته است.
تردد روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار وسیله نقلیه در مشهد از مهمترین عوامل آلودگی هواست. طبق اعلام محیط زیست خراسان رضوی در شرایط موجود ۸۰ درصد مینی‌بوس‌ها، ۶۰ درصد اتوبوس‌ها، ۶۰ درصد موتورسیکلت‌ها و ۴۰ درصد کامیون و کامیونت‌ها فرسوده هستند و نقش مهمی در آلودگی هوا دارند. از این رو  طرح کاهش آلودگی هوا (LEZ)  با تصویب در شورای همتای خراسان رضوی از ۲۹ دی ماه اجرایی می‌شود و مسوولان مرتبط امروز در نشستی به تشریح این طرح پرداختند.


طرح کاهش آلودگی هوا
 مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد در این نشست در خصوص اجرای این طرح گفت: چندی پیش زیر ساخت‌های طرح کاهش آلودگی هوا آماده شده‌ بود اما معطل مصوبه شورای همتا برای اجرایی شدن بود.

سید هادی عطارزاده طوسی افزود: طی روزهای اخیر شورای همتا در این خصوص تشکیل جلسه داد و  با مصوبه این شورا قرار شد این طرح از ۲۹ دی در مشهد اجرایی شود.

وی ادامه داد: بر این اساس طرح کاهش آلودگی هوا در کل شهر مشهد با اولویت هسته مرکزی اجرایی می‌شود و در این طرح، ۱۰۹ دوربین سازمان ترافیک شهرداری مشهد که به مرکز فرماندهی پلیس راهور متصل شده‌اند، پلاک خودروها را ثبت و بلافاصله به سامانه "سیمفا" یا همان سامانه یکپارچه معاینه فنی ایران ارسال می‌کنند و هر خودرویی که معاینه فنی نداشته باشد شناسایی می‌شود.

 مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد گفت: اگر از سوی سامانه سیمفا اعلام شود خودرویی معاینه فنی ندارد در مرحله اول از طریق پلیس راهور به دارنده خودرو اخطار داده می‌شود و اگر برای دریافت معاینه فنی اقدام نشود، برای مالک خودرو جریمه صادر می‌شود.

عطار زاده افزود: میزان جریمه نداشتن برگ معاینه فنی خودروها ۵۰۰ هزار ریال است و دوربین‌های ثبت تخلفات یک بار در روز برای ثبت تخلف اقدام می‌کنند و اگر فرد برای پرداخت جریمه خود اقدام نکرد در هر بار ۵۰۰ هزار ریال جریمه می‌شود.

وی ادامه داد: در شهر مشهد ۲۰ مرکز معاینه فنی خودرو فعالیت دارند که در پی اجرایی شدن طرح و در راستای رفاه حال شهروندان ساعت کار این مراکز هم افزایش می‌یابد.

تک سرنشینی ۶۰ درصد خودروها 
مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی نیز گفت: در کلانشهر مشهد حدود ۶۰ درصد خودروها تک‌سرنشین هستند و تنها کلانشهری هستیم که بیشترین خودروی تک سرنشین را داریم.
تورج همتی در خصوص عوامل دخیل در آلودگی هوا افزود: ۶۵ درصد آلودگی هوا مربوط به خودروهاست و یک سوم خودروهای مشهدفاقد معاینه فنی هستند و ۳۰ تا ۳۵ درصد آلودگی نیز مربوط به صنایع است.
وی ادامه داد: امسال تا کنون ۳۹ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و دو روز هوا با شاخص ناسالم برای همه گروه‌ها در این کلانشهر به ثبت رسیده‌ است.
مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی افزود: امسال ۳۰ روز هوای پاک و ۲۲۱ روز هوای سالم داشته‌ایم و آلودگی هوا نسبت به پارسال ۱۵ درصد افزایش داشته‌ است. 
همتی افزود: ۱۶ دستگاه در موضوع آلودگی هوا در مشهد نقش مسوولیت‌پذیری و مطالبه‌گری دارند.


لزوم همکاری شهروندان
دبیر شورای هماهنگی ترافیک خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: همکاری همه شهروندان در اجرای طرح کاهش آلودگی هوا ضروری است.
مهدی حسینی افزود: سهم چشمگیری از آلودگی مربوط به وسایل نقلیه است از این رو در جریان طرح کاهش آلودگی هوا با همکاری شهرداری مشهد و پلیس راهور ۱۰۹ دوربین با قابلیت ثبت پلاک و تشخیص معاینه فنی در مشهد جانمایی شده‌ است.
وی ادامه داد: از ۲۹ دی ماه جاری این طرح و ثبت مکانیزه پلاک خودروهای فاقد معاینه فنی در این کلانشهر به عنوان دومین کلانشهر پس از تهران اجرایی می‌شود.


جریمه ۳۹ هزار فقره خودرو دودزا
جانشین رییس پلیس راهنمایی و رانندگی مشهد نیز در این نشست گفت: از ابتدای امسال تا پایان آذر ماه در حوزه تخلفات نقص سیستم روشنایی و دودزا بودن خودرو ۳۹ هزار فقره جریمه صادر شده است.
سرهنگ حسنعلی امامی افزود: طی این مدت پلاک ۸۲۰ خودروی دارای مشکل نیز اخذ شد و مالکان متعهد به اصلاح خودروها شدند.
وی اضافه کرد: در حوزه خودروهای سنگین نیز حدود ۷۰ هزار خودرو جریمه شدند.
جانشین رییس پلیس راهنمایی و رانندگی مشهد گفت: در طرح کاهش آلودگی هوا نیز که قرار است از ۲۹ دی ماه اجرایی شود برچسب معاینه فنی باید شیشه جلو سمت راست خودرو نصب شده‌ باشد و خودروها به ازای هر ۲۴ ساعت فقدان معاینه فنی ۵۰۰ هزار ریال جریمه می‌شوند.


 مردودی ۴۰ درصد از خودروها در آزمون آلایندگی
رییس اداره راهبری و نظارت بر مراکز معاینه فنی و کاهش آلایندگی هوای شهرداری مشهد نیز گفت: از ابتدای امسال تا امروز ۲۳۷ هزار مورد پذیرش در مراکز معاینه فنی مشهد به ثبت رسیده‌ است که ۱۶۷ هزار  و ۲۶۲ مورد موفق به دریافت معاینه فنی شدند.
مرتضی هدشی افزود: در مراکز معاینه فنی، ایمنی و آلایندگی خودروها مورد بررسی قرار می‌گیرد که در حوزه آلایندگی ۴۰ درصد از خودروهای مراجعه کننده مردود شدند.
مدیر محیط زیست و توسعه پایدار شهری شهرداری مشهد نیز گفت: در زمان اخذ معاینه فنی اصلاحاتی انجام می‌شود که ۲.۲ دهم درصد کاهش مصرف سوخت اتفاق می‌افتد. 
محمد پذیرا افزود: سال گذشته ۴۶ هزار مورد برخورد با خودروهای آلانیده و متخلف توسط خودروهای گشتی  به ثبت رسیده‌ است که در این نظارتها ۵۰ درصد خودروها فاقد معاینه فنی بوده‌اند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.