دکتر حسین سالار آملی روز سهشنبه در چهارمین مجمع دانشگاههای ایران و جهان عرب در محل دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد افزود: کشوری در جهان آینده میتواند حرفی برای گفتن داشته باشد که از لحاظ علم و فناوری به ویژه فناوریهای نوین بر بستر سایبری جایگاهی داشته باشد.
وی ادامه داد: همه درگیریهای آینده بر پایه میزان دستیابی و دسترسی کشورها به علم و فناوری در بستر سایبری شکل میگیرد و میزان موفقیت کشورها در این میدان نیز به میزان برخورداری آنها از علوم نوین بستگی دارد.
قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: وزارت علوم جمهوری اسلامی در رابطه با علم و فناوری خواستار آن دسته از علوم و فناوری هاست که در خدمت جامعه باشد، دوم اینکه به دنبال این است که آموزشهای عالی در دانشگاههای کشور جهانی شود یعنی با برنامههای آموزشی در چرخه دانایی جهان همسو شود چرا که در حال حاضر حدود دو درصد از علم دنیا را ایران تولید میکند و به ۹۸ درصد علمی که در دنیا تولید می شود نیاز داریم و باید آن را به دست بیاوریم.
سالار آملی افزود: سومین سیاست آموزش عالی توسعه رشته های فنی و حرفهای است تا بخشی از دانشجویان پس از فارغالتحصیلی آچار به دست باشند و یک حرفه را عملی بلد باشند.
وی ادامه داد: بر اساس آخرین آمار در حال حاضر تعداد کل دانشجویان کشور سه میلیون و ۶۱۲ هزار و ۳۹۰ نفر است که از این تعداد ۴۲ درصد در دانشگاههای خصوصی و ۵۸ درصد دولتی تحصیل می کنند و ۵۳ درصد آنها را مردان و ۴۷ درصد آنها را بانوان تشکیل میدهند.
قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: ۸۳ هزار و ۱۲۹ نفر عضو هیات علمی در کشور داریم که از این تعداد ۶۱ هزار و ۶۴۸ نفر مرد و بقیه زن هستند، ۴۳ پارک علم و فناوری و ۱۹۵ مرکز رشد هم داریم و سال گذشته ۷۱ میلیون دلار صادرات دانشی داشتهایم و ۵۶ هزار نفر در پوشش ۶ هزار و ۴۸۷ شرکت دانش بنیان در کشور فعالیت میکنند.
سالار آملی افزود: در سال ۹۸ دانشگاههای ایران هزار و ۲۲۲ مقاله علمی در ISI منتشر کردند که این میزان سال گذشته ۶۰ هزار و ۳۷ مقاله بوده است و این روند افزایشی ادامه دارد.
وی ادامه داد: در سال ۲۰۱۸ ، ۴۵۷ نفر از دانشمندان ایران در ردیف دانشمندان برتر جهان معرفی شدند و در سال ۲۰۱۴ هشت هزار و ۲۰۰ مقاله بین المللی داشتهایم که این میزان در سال ۲۰۱۸ به ۱۳ هزار و ۷۱۸ مقاله رسیدهاست.
قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان این که ۱۰ دانشگاه ایران از جمله دانشگاه فردوسی مشهد در ردیف دانشگاههای برتر قرار دارند گفت: در سال ۲۰۱۹ کل جهان اسلام، ۲۴۰ هزار و ۶۷ مقاله علمی داشته است که از این میان در بین ۵۵ کشور ، ۵۴ هزار مقاله آن از دانشگاههای ایران بودهاست و سه هزار و ۷۵ مقاله از مقالاتی که چاپ شده مقالات مشترک ایران و جهان اسلام بوده است و در حال حاضر ایران بیشترین رشد دنیا را در انتشار مقالات علمی دارد.
سالار آملی افزود: در کل دانشگاههای ایران ۳۸ هزار و ۶۴۰ دانشجوی خارجی تحصیل میکنند که از این تعداد، چهار هزار و ۸۹۱ نفر از جهان عرب هستند که هزار و ۶۹۲ نفر در مقطع لیسانس، دو هزار و ۲۲۵ نفر در مقطع فوق لیسانس و ۹۷۴ نفر در مقطع دکتری در حال تحصیل هستند.
وی ادامه داد: ایران در سطح دنیا مقام شانزدهم علمی و در سطح منطقه رتبه یک تا دو و در جهان اسلام مقام اول را در اختیار دارد و در زمینه نانو هم مقام پنجم دنیا از آن ایران است.
قائم مقام وزیر علوم خواستار تحقیقات مشترک با جهان عرب، افزایش همکاریهای علمی و کاربردی برای حل مشکلات مشترک مثل ریزگردها، کمک و هم افزایی توان علمی برای پیشبرد اهداف توسعه و همکاری در آموزش شد و گفت: باید همکاریها را برای نیل به اهداف مشترک در تربیت دانشجویان کارشناسی ارشد و PHD تقویت کنیم.
رییس دانشگاه فردوسی نیز در این همایش گفت: بهترین شکل دیپلماسی، دیپلماسی علمی است و اگر بتوانیم در این راه موفق شویم میتوانیم برای آینده رهبرانی تربیت کنیم که بیشتر همدیگر را دوست داشته باشند و اهداف مشترکی را که به نفع مردم کل منطقه است دنبال کنند.
دکتر محمد کافی افزود: علم یک میراث جهانی و بشری است و باید در اختیار مردمان همه کشورها قرار بگیرد و مردمان این منطقه هم که تاریخ، فرهنگ و تمدن مشترک دارند در زمینه علوم زمین و مخاطرات زیست محیطی هم منافع و چالش های مشترکی دارند برای مثال مساله زیست محیطی ریزگرد بین چند کشور مشترک است که باید دست به دست هم بدهیم و با استفاده از ظرفیتهای علمی مشترک، مشکلات خودمان را حل کنیم.
در این همایش دکتر محمد فنیش وزیر ورزش و جوانان لبنان، دکتر محمد ماهر قواقبی نماینده دانشگاههای کشور سوریه، دکتر جلال جمعه نماینده دانشگاههای لبنان، دکتر محسن ابو محسن نماینده دانشگاههای کشور عراق و دکتر تقی العبدوانی نماینده دانشگاههای کشور عمان طی سخنان کوتاهی ضمن ابراز خرسندی از حضور در این همایش منطقه ای با ارائه گزارشی از دانشگاههای کشورهای متبوع خود بر لزوم افزایش همکاریهای علمی در زمینههای مختلف از جمله برگزاری دورههای مشترک، آموزش زبان و تبادل استاد و دانشجو تاکید کردند.
مدیر دفتر همکاریهای علمی و بینالمللی دانشگاه فردوسی مشهد نیز گفت: در این همایش دو روزه ۳۱ دانشگاه و پژوهشگاه شامل ۲۰ دانشگاه از ایران و ۱۱ دانشگاه از کشورهای عراق، عمان، سوریه و لبنان شرکت کرده اند.
دکتر احسان قبول افزود: از دانشگاههای ایران ۱۴ دانشگاه در سطح رییس، ۶ دانشگاه در سطح معاونان و از دانشگاههای عربی نیز هفت دانشگاه در سطح رییس و چهار دانشگاه در سطح معاونان در این همایش شرکت کرده اند که در مدت دو روز نقطه نظرات خود را در قالب سخنرانی در راستای جستار راههایی برای افزایش همکاریهای منطقه ای ارائه میکنند.