رییس سازمان اوقاف و امور خیریه در این مراسم گفت: ۱۹۳ هزار وقفنامه تدوین شده و دارای سند در اختیار این سازمان قرار دارد که برخی از آنها منفعتی و برخی دیگر انتفاعی است، در موقوفات منفعتی بهره‌وری موقوفه به منظور منتفع شدن بهتر مردم از آن انجام می‌گیرد.

حجت الاسلام سید مهدی خاموشی با اشاره به رشد موقوفات پس از انقلاب اسلامی افزود: بسیاری از اراضی موقوفی قابل کشت نبوده و نمی‌توان از آن بهره کشاورزی داشت لذا این اراضی برای نصب نیروگاه‌های خورشیدی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: با بهره‌برداری از اراضی موقوفه غیرقابل کشت برای احداث نیروگاه خورشیدی، هزینه‌های انتقال نیروی برق برای دولت کاهش می‌یابد، اراضی غیرقابل استفاده وقفی در چرخه بهره‌وری قرار می‌گیرد و رقبات متکثر و کوچک نیز از این طریق به بهره‌وری می‌رسد.

وی گفت: زمان آن فرا رسیده که از انرژی‌پاک برای کاهش هزینه‌های کشور استفاده شود، در این راستا سازمان اوقاف با همکاری وزارت نیرو نصب نیروگاه‌های انرژی خورشیدی را توسعه می‌دهد.

حجت الاسلام خاموشی افزود: مهمترین پیشران توسعه در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، تولید انرژی است، در شرایط کنونی که قیمت بنزین افزایش یافته باید تولید خودروها و موتورسیکلت‌های برقی افزایش یابد تا بنزین گران به عنوان یک ثروت ملی ارزان فروخته و مصرف نشود.

وی ادامه داد: با حذف نفت از سبد صادرات، باید تلاش بسیار در جهت افزایش تولید صادرات محور انجام گیرد که در این راستا تولید انرژی پاک بهترین روش برای رونق تولید و صادرات آن به کشورهای همسایه است.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: پارسال در راستای عمل به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و توجه به تولید و اشتغال، مجموعه نیروگاه خورشیدی به میزان ۱۲۰ کیلووات در موقوفه عبدالله رضوی افتتاح شد.

حجت الاسلام سید محمد احمدزاده افزود: پیش از این نیز هفت نیروگاه خورشیدی در موقوفات استان با ظرفیت ۲۵ کیلووات و میانگین تولید انرژی ماهیانه ۲۸ هزار و ۵۰۰ کیلووات ساعت با هزینه ۱۸ میلیارد ریال فعالیت داشت.

وی ادامه داد: این نیروگاه‌ها برای ۳۳۲ نفر در سال به صورت مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد کرده و ماهیانه ۳۵۰ میلیون ریال درآمد داشت، ضمن اینکه با بهره برداری از این تعداد نیروگاه ۲ هزار و ۲۴۵ اصله درخت حفظ شد و از حجم ۱۷۹ هزار و ۶۱۰ کیلوگرم دی اکسید کربن در فضا کاست.

وی گفت: با همکاری انجمن یاوران وقف و علم و فناوری و نخبگان شهید فهمیده در شمال شرق کشور، امکان سنجی برای ۲۶ نیروگاه انجام شد که امروز به صورت همزمان در موقوفات و بقاع متبرکه خراسان رضوی به بهره‌برداری رسید و هفت نیروگاه دیگر نیز در دهه فجر بهره‌برداری می‌شود.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی افزود: ۲۶ نیروگاه یاد شده با ظرفیت ۹۳۶ کیلووات بطور میانگین ماهانه ۱۳۸ هزار و ۳۶۶ کیلووات ساعت انرژی تولید می‌کند و برای راه‌اندازی آنها ۸۰ میلیارد ریال هزینه شده که از این تعداد سه نیروگاه متعلق به موقوفه عبدالله رضوی در شاندیز است.

وی ادامه داد: درآمد ماهیانه این ۲۶ نیروگاه خورشیدی یک میلیارد و ۳۵۷ میلیون ریال و اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم آنها یکهزار و ۳۸۳ نفر در سال است، این نیروگاه‌ها منجر به حفظ ۹ هزار و ۳۴۰ اصله درخت و کاهش ۷۴۷ هزار و ۱۷۶ کیلوگرم دی اکسید کربن می‌شود.

وی گفت: این نیروگاه‌ها در ۱۸ بقعه متبرکه شهرستان‌های مشهد، گناباد، قوچان، سبزوار، بجستان، خلیل آباد، داورزن، کاشمر، نیشابور، پنج رقبه از موقوفات گوهرشاد در شهرستان مشهد و موقوفه عبدالله رضوی در شاندیز راه‌اندازی شده است.

حجت الاسلام احمدزاده افزود: با بهره‌برداری از هفت نیروگاه خورشیدی دیگر در موقوفات خراسان رضوی طی دهه فجر امسال، تعداد نیروگاه‌های فعال نصب شده در موقوفات و بقاع متبرکه استان به ۴۰ مورد با ظرفیت یکهزار و ۵۱۷ کیلووات ساعت، تولید ماهانه ۲۲۵ هزار کیلووات ساعت، درآمد ماهیانه ۲ میلیارد و ۱۹۸ میلیون ریال و اشتغالزایی برای ۲ هزار و ۳۳۲ نفر در سال می‌رسد و ۱۵ هزار و ۵۰۵ اصله درخت حفظ و از حجم یک میلیون و ۲۴۰ هزار و ۴۱۸ کیلوگرم دی اکسید کربن کاسته می‌شود.

وی ادامه داد: در کنار بهره‌برداری از این نیروگاه‌ها یک واحد پرورش دام سبک با ظرفیت یکهزار راس نیز از محل درآمد موقوفه عبدالله رضوی در شاندیز بهره‌برداری شد.

وی گفت: در موقوفه عبدالله رضوی یک زنجیره کامل از تولید و اشتغال و خدمت رسانی شکل می‌گیرد به طوری که پرورش ماهی قزل آلا، تولید محصولات کشاورزی در ۴۰ هکتار، پرورش سه هزار راس دام در دامپروری سوران، تولید یکهزار تن شیر و فراوری آن در کارخانه لبنیات با عرضه محصولات لبنی با برندهای آفرین و گلبانگ این زنجیره را تشکیل می‌دهد.

وی مرکز نگهداری از ایتام، مجتمع آموزشی شبانه‌روزی، درمانگاه با ارائه خدمات رایگان به ۱۵ هزار نفر در سال و اطعام ۲۰ هزار نفر در روز عاشورا را از خدمات موقوفه عبدالله رضوی در طول سال برشمرد.

عبدالله رضوی معروف به "میرزای ناظر" از معدود ثروتمندانی است که در فکر خدمت به جامعه خود برآمد و بسیاری از دارایی خود را وقف کرد و در اختیار مردم قرار داد و موجبات ایجاد یک درمانگاه به نام "درمانگاه میرزای ناظر رضوی" و پرورشگاهی به نام "پرورشگاه ایتام میرزای ناظر" را فراهم آورد.

مرحوم عبدالله رضوی میرزای ناظر، املاک و مستغلاتی هم برای اداره‏ این ۲ موسسه‏ خیریه‏ وقف نمود و محل این ۲ موسسه را در مزرعه‏ سوران در ۲۰ کیلومتری مشهد مقدس و نزدیک شهر شاندیز قرار داد.

موقوفه مرحوم عبدالله رضوی در سال ۱۳۴۳ وقف شده و مشتمل بر تمام مزرعه سوران، ۲ رشته قنات دایر، یک رشته قنات بایر و یک سوم از فاضلاب رودخانه شاندیز است.

۲۵ هزار موقوفه منفعتی و انتفاعی و ۳۰۴ بقعه متبرکه امامزادگان در خراسان رضوی وجود دارد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.