مدرسه مروج سلامت به منزله یک نظام برای ارتقای سلامت است که با مشارکت فعالانه اولیا، مربیان و دانش آموزان و با رویکرد توانمندسازی دانش آموزان در زمینه مراقبت از خود، فرهنگ خود مراقبتی و آموزش همسانان و همسالان، منجر به افزایش ظرفیت ها و توانمندسازی مردم در زمینه سالم زندگی کردن، سالم کارکردن و آموزش با کیفیت خواهد شد.

کم و کیف کاری در این مدارس و نوع و نحوه اجرای برنامه ها و اصول در نظر گرفته شده برای این مدارس به گونه ای است که طی یک برنامه یک ساله سطح آگاهی دانش آموزان در زمینه سلامت ارتقا می یابد و توان آموزش به سایر دانش آموزان و اعضای خانواده های خود را نیز پیدا می کنند.  

فعالیت مدارس مروج سلامت در استان خراسان رضوی از سال ۱۳۸۹ آغاز شده و توجه به سلامت و خودمراقبتی دانش آموزان در این استان وارد فاز جدید و جدی شده است در حالی که این استان با جمعیت بیش از یک میلیون و ۲۳۰ هزار دانش آموز حدود ۹ درصد جمعیت دانش آموزی کشور را دارد.

تحول در آموزش خود مراقبتی

معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی در این زمینه با اشاره به فعالیت مدارس مروج سلامت با رویکرد توانمندسازی دانش آموزان گفت: این مدارس به دانش آموزان توان مراقبت از خود، فرهنگ خودمراقبتی و آموزش به همسالان را آموزش می دهند تا منجر به افزایش ظرفیت ها و توانمندسازی برای زندگی سالم و آموزش با کیفیت شود.

صفدر سلطانی افزود: رسالت مدارس مروج سلامت در راستای ارتقای کیفیت زندگی گروه سنی جوانان و نوجوانان است که بر اقدامات پیشگیرانه منطبق با فرهنگ جامعه تاکید داشته و آموزش در آن متناسب با جنسیت دانش آموزان و مشارکت همه جانبه آنان ارائه می شود.

وی با بیان اینکه انتخاب این مدارس بر عهده آموزش و پرورش است و بر اساس سهمیه اعلام شده از سوی وزارتخانه انجام می شود اظهار داشت: این مدارس هر سال توسط دانشگاه علوم پزشکی مورد بازدید و ممیزی قرار می گیرند و بر اساس میزان اجرای برنامه ها و اصول مورد نظر رتبه بندی شده و ستاره دریافت می کنند.

وی گفت: اجرای این برنامه ها به میزان بسیار فراوان در سلامت دانش آموزان و افزایش توانمندی و دانش آنان موثر است.

سلطانی افزود: تمام مدارس مجری اصول و برنامه های سلامتی هستند اما مدارس مروج سلامت به صورت ویژه و تحت نظارت جدی و کنترل شده اقدام به اجرای آموزش ها و برنامه های سلامت می کنند.

وی اظهار داشت: طبق سهمیه اعلام شده خراسان رضوی هم اکنون یک هزار و ۶۴۲ مدرسه مروج سلامت دارد.

بنیاد اصول هشتگانه 

رئیس اداره سلامت و تندرستی معاونت تربیت بدنی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز در این زمینه گفت: فعالیت مدارس مروج سلامت بر پایه اصول هشت گانه است که شامل برنامه جامع آموزش سلامت، ارایه خدمات بالینی در مدارس، سلامت محیط و بهبود تغذیه، تحرک فیزیکی و فعالیت بدنی در مدارس، ارتقای سلامت کارکنان، خدمات سلامت روان و مشاوره ای و مشارکت والدین و جامعه در برنامه های سلامت و تربیت سفیران سلامت می باشد.

رضا کشتی دار افزود: این مدارس در هر یک از اصول باید برنامه هایی را اجرا کنند تا بتوانند رتبه و ستاره لازم را از تیم ارزیاب دانشگاه علوم پزشکی دریافت نمایند.

وی اظهار داشت: به عنوان مثال در زمینه اصل بهبود تغذیه در مدرسه، منظور همان بوفه مدرسه یا پایگاه تغذیه سالم است که باید از استانداردهای لازم و مورد تاکید برخوردار باشد و صرفا اقدام به عرضه خوراکی هایی نماید که جزو اقلام مندرج در لیست تائید شده است.

وی گفت: در زمینه خدمات سلامت روان و مشاوره نیز با هدف پیشگیری از آسیب های اجتماعی و رواج آنها در مدرسه براساس نیاز هر دانش آموز، تشخیص ضرورت از سوی مشاور و نیاز اعلام شده از سوی معلمان، خدمات مشاوره به دانش آموزان و والدین آنان ارائه می شود.

کشتی دار افزود: در این راستا می توان از ابتلا و رواج بسیاری از آسیب ها جلوگیری نمود.

۳۶۲ مدرسه پنج ستاره 

رئیس اداره سلامت و تندرستی معاونت تربیت بدنی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان اینکه رعایت اصول و شاخص های اعلام شده در مدارس، آنان را موفق به دریافت یک تا پنج ستاره می کند ادامه داد: هم اکنون ۱۶۴۲ مدرسه مروج سلامت در خراسان رضوی داریم که ۳۶۲ مدرسه از این تعداد موفق به دریافت پنج ستاره از سوی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد شده اند.

وی اظهار داشت: در سال تحصیلی ۹۲ - ۹۳ این استان دارای ۵۲ مدرسه پنج ستاره مروج سلامت بود که افزایش این تعداد به ۳۶۲ مدرسه برتر مروج سلامت نشان از افزایش سطح کیفی و کمی برنامه ها و شاخص ها در این مدارس است.

وی گفت: هر سال ممیزی و ارزیابی مدارس مروج سلامت استان و بررسی شاخص های آنان انجام می شود و بر همین اساس ارتقای کیفیت کار در مدارس و حفظ کیفیت کار به منظور جلوگیری از کاهش ستاره های دریافتی اهمیت فراوان دارد.

کشتی دار افزود: در روند کیفی سازی و حفظ کیفیت برنامه ها در این مدارس همکاری برون سازمانی و درون سازمانی از اهمیت بسزایی برخوردار است که شاهد همکاری خوب دستگاه ها در این زمینه هستیم.

پوشش ویژه ۴۰۰ هزار دانش آموز 

رئیس اداره سلامت آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان اینکه توزیع مدارس مروج سلامت در تمام شهرستان ها، نواحی و مناطق برخوردار و کم برخوردار و حتی مدارس حاشیه شهر انجام شده است اظهار داشت: کیفیت توزیع مدارس از نظر مناطق و شهرستان های مختلف در حد مطلوب انجام شده است.

وی گفت: اصل مهم انتخاب یک مدرسه به عنوان مدرسه مروج سلامت شرایط فیزیکی مدرسه از نظر کسب شاخص های استاندارد فیزیکی است و به همین دلیل مدارس دارای استانداردهای فیزیکی در این زمینه مد نظر قرار می گیرند.

وی افزود: تمام دانش آموزان استان زیرپوشش طرح های خود مراقبتی و آموزش سلامت هستند اما مدارس مروج سلامت تحت نظارت شدید و جدی و نیز با کنترل روزانه و ماهیانه اقدام به اجرای طرح ها و برنامه ها می نمایند.

کشتی دار اظهار داشت: سال تحصیلی گذشته ۴۰۰ هزار دانش آموز مدارس مروج سلامت زیر پوشش اصول هشت گانه سلامتی و بهداشتی این مدارس قرار گرفتند.

وی گفت: امسال شمار این مدارس افزایش نمی یابد و صرفا ارتقای کیفیت برنامه ها و طرح های در نظر گرفته شده مد نظر است.  

وی افزود: هم اکنون نخستین طرح پژوهشی در زمینه سنجش نتایج مثبت این مدارس در حال انجام است که در این راستا عملکرد مدارس مروج سلامت و مدارس عادی بررسی می گردد.

۷۴۹۶/۶۰۵۳

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.