اولین خواننده ای که بعد انقلاب در تالار وحدت خواند از بی‌توجهی مسئولان گلایه دارد و می‌گوید: بعد از 60 سال خوانندگی امروز کسی نیست حامی من و زندگی‌ام باشد. 15 سال است از کار افتاده‌ شدم و با داشتن سرطان حنجره نه بیمه دارم نه حقوق ماهیانه مناسب.

کریم کریمی اولین خواننده ای است که بعد از انقلاب به همراه اساتیدی چون نورمحمد درپور ، عبدالله سرور احمدی و محمد عبدی برای اولین بار در تاریخ انقلاب در تالار وحدت به اجرای برنامه پرداختند.

 آنچه در پی می آید حاصل گفت وگوی خبرنگار ایلنا در تربت جام با تنها بازمانده نسل طلایی موسیقی شرق خراسان است.

ابتدا خودتان را معرفی کنید.

کریم کریمی از تربت جام هستم و در دوم خرداد ماه 1327 به دنیا آمدم. البته محل تولدم روستای کهجه باخرز است و تا سه سالگی آنجا بودیم و بعد به روستای منصوریه (از توابع بخش بوژگان تربت جام ) آمدیم و در 15 سالگی هم برای همیشه به تربت جام آمدیم. 

چه شد که به خواندن روی آوردید؟

در همان آبادی اگر جشنی برگزار می شد همه شروع به خواندن می کردند. من هم می خواندم و مردم می گفتند کریمی از همه بهتر می خواند و در روستای ما چند خواننده بود که سرآمد همه آنها یاسین مریدار بود و هر جا او را دعوت می‌کردند که بخواند می گفت کریم هم بیاید با من بخواند.

اساتید شما در خوانندگی چه کسانی بودند؟

اساتید و خواننده های آن موقع سالار نعمت ، یاسین مریدار ، حاجی عبدالله ، نعیم کتابخوان و دلاور عیسی گل بودند که اولین استاد من سالار نعمت بود که از پنج سالگی تا پانزده سالگی در همسایگی ما بودند و استاد دیگرم یاسین مریدار بود که سرآمد بقیه بود.

از چه موقع شروع به خواندن کردید؟

من از ده سالگی شروع به خواندن کردم و هر جا جشنی بود من را هم دعوت می کردند و معمولا می خواندم و یاسین مریدار   هم که هرگاه جایی می خواست بخواند می گفت کریم هم بیاید با من بخواند و من هم تقریبا آوازه ام پیچیده بود که کریم صدایش خوب است.

در خصوص ارتباط و آشنایی تان با اساتید منطقه توضیح دهید؟

از خواننده های مطرح آن زمان یکی حاج مرادعلی سالار احمدی و شخصی به نام غلامعلی بود که در جشن های عروسی می‌خواندند؛ در یکی از این جشن ها مرا هم معرفی کردند که این نوجوان هم می‌خواند و به من گفتند بیا بخوان و چون من نوجوان بودم هر لحظه جمعیت منتظر بودند که صدایم بایستد ولی اینگونه نشد و بعد جشن استاد سالار احمدی( اولین خواننده نوایی) به من گفت شما خیلی خوب می خوانید.

از آشنایی تان با استاد پورعطایی بگویید ؟

با غلامعلی پورعطایی در محمود آباد (یکی از روستاهای تربت جام و زادگاه استاد پورعطایی) آشنا شدم. در جشن عروسی حاج نورمحمد یعقوبی که پهلوان و کشتی گیر بنام آن زمان بود ما را هم دعوت کردند و پورعطایی دوتار می زد و مراد علی سالار احمدی می خواند به من هم گفتند شما هم بخوانید و یک بیت من می خواندم و یک بیت پورعطایی و ما تا دو ساعت می خواندیم که بزرگان مجلس گفتند که الان دیگر دیروقت است و این اولین جلسه آشنایی ما با استاد پورعطایی بود.

اولین آلبوم‌تان کی وارد بازار شد و چه نام داشت؟

اولین آلبوم من که آن موقع در قالب نوار کاست بود در  20 سالگی ام یعنی سال 1347 شمسی بنام از عشق تو لیلا به بازار عرضه شد و سخت مورد توجه شنوندگان قرار گرفت.

از دعوت‌تان به تهران و اجرای‌تان در تالار وحدت بگویید؟

سال ۱۳۵۸ بود و هنوز اوایل انقلاب بود و رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آن موقع تربت جام به ما گفتند : شما و استاد نورمحمد درپور و استاد عبدالله سرور احمدی و استاد محمد عبدی برای هفته وحدت به تهران دعوت شدید و آن سال از همه کشورهای اسلامی برای مراسم هفته وحدت دعوت شده بود و جمعیت چیزی حدود هفت هزار نفر می شدند و ما رفتیم روی سن تا اجرا کنیم و آیت الله مهدوی کنی در ردیف جلو نشسته بودند و هنوز ما شروع به خواندن نکرده بودیم که از جایشان بلند شدند و به نشانه اعتراض به سمت در خروجی تالار حرکت کردند و ما هم کلی نگران بودیم که چه بر سرمان خواهد آمد که مدیر صحنه مدام تاکید می‌کرد که کریمی بخوان کریمی بخوان و من شروع کردم به خواندن که " میلاد محمد امین است   با هفته وحدت قرین است " که آیت الله مهدوی کنی از سمت در خروجی برگشتند به سمت سن و ما هنوز نگران بودیم که ایشان پشت تریبون رفتند و گفتند : من گمان می کردم که این هم همان موسیقی مبتذل قبل انقلاب است ولی این موسیقی انقلابی ، ارزشی و عرفانی است و این موسیقی باید تقویت شود و در همان شب نام تالار از رودکی به نام تالار وحدت تغییر یافت و بعد اجرا کل حضار ما را مورد تشویق قرار دادند و سر و صورت ما را می بوسیدند.

چه آثاری را روانه بازار کرده اید و آخرین اثرتان چه نام داشته و آیا آلبوم دیگری را هم روانه بازار خواهید کرد ؟

من تا بحال 28  آلبوم اجرا کرده ام و از  آخرین آثارم می‌توان به "آدم و حوا" و "یار دلربا" اشاره کرد ، هزینه یک آلبوم 20 میلیون تومان به بالا است که هزینه های آن از توان من خارج است.

در چه جشنواره هایی تا بحال شرکت کرده اید ؟

من 60 سال است که می‌خوانم و در جشن‌های مردمی و مراسم و جشنواره های مختلفی  که دعوتم کردند شرکت کردم و در شهرهایی مثل تهران ، شیراز ، کرمان ، خرم آباد ، بیرجند و...اجرای برنامه داشته ام.

 تا بحال چه مقام‌هایی آورده اید ؟

تا بحال هر جا رفتیم اگر لوحی هم دادند نمی دانستیم مقام چیست.  از من در نخستین جشنواره خنیاگران انقلاب اسلامی ، جشنواره آیینه و آواز ، ذکر و ذاکرین ، دهمین جشنواره موسیقی نواحی کرمان ، پانزدهمین جشنواره موسیقی مقامی خراسان و...تجلیل بعمل آمده است.

در پایان اگر صحبتی دارید بفرمایید؟

مردم هنرمند تربت جام مردمی مظلوم هستند؛ کسی نیست از ما دفاع کند 40 سال است از انقلاب می گذرد. در تمام ایام الله‌ها شرکت کردیم و طبق مناسبت همان ایام الله از شاعران درخواست شعر می کردیم و می خواندیم و الان 15 سال است از کار افتاده شدیم و در سال 92 سکته کردم و در سال 95 سرطان حنجره گرفتم و الان صاحب 16_15 فرزند هستم و نه بیمه هستم و نه خانه ای دارم و نه حقوق خوبی دریافت می کنم. در عین جوانی و توانایی از کارمان می زدیم و در مراسم شرکت می کردیم و الان که از کار افتاده شدیم از جیب می خوریم و کسی نیست از ما دفاع کند.

در پایان گفت وگو از استاد می خواهیم که صدایش را دوباره بشنویم و درخواست ما را با مهربانی می پذیرد و با نوازندگی پسرش محسن کریمی شروع به خواندن می کند :

الله جان هی

خداوندا خداوند جهانی

خداوند زمین و آسمانی

خدای شرق و غرب و برّ و بحری

خدای فوق و تحت و انس و جنی

و....

صدای استاد کریم کریمی را نیز پیش از این در سریال پایتخت شنیده ایم و لذت برده ایم ، آنگاه که ضریح امامزاده را می‌آورند و کریمی با احساس فراوان نعتی این چنین می خواند :

اندر صباح مردان بوی محمد آمد

در وقت صبحگاهان بوی محمد آمد

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.