بر این اساس با سرمایه گذاری به مراتب کمتر نسبت سایر بخشها، می توان در حوزه صنایع دستی به اشتغال پایدار دست یافت و در شرایطی که پدیده خشکسالی خسارتهای بسیاری به بخش کشاورزی وارد کرده و موجب مهاجرت روستاییان به شهرها شده است، احیاء صنایع دستی متکی بر ظرفیتهای بومی و محلی اقدامی چاره سازی در این حوزه نیز خواهد بود.
در این میان شهرستان گناباد با ظرفیتهای زیاد در حوزه صنایع دستی که در بیشتر بخشها مانند سفالگری دارای قدمت پنج هزار ساله است از نقاط مهم هدف گردشگری کشور و استان خراسان رضوی می باشد. هم اینک تنها 172 هنرمند در رشته های مختلف صنایع دستی مانند سفالگری، پارچه بافی، گلیم بافی، معرق و منبت کاری، سبد بافی، نمد مالی، چاقوسازی و آهنگری در 15 کارگاه و 12 فروشگاه شهرستان گناباد فعالیت دارند.
بیشتر این صنایع دستی با وجود قدمت و قابلیتهای خاص به تدریج در حال فراموشی هستند لذا احیا و توسعه کمی و کیفی آنها توجه بیشتر دست اندرکاران را در بخشهای دولتی، خصوصی و سرمایه گذاران می طلبد.
یکی از گردشگران بازدیده کارگاههای سفالگری گناباد که از بندرعباس به این شهر سفر کرده به خبرنگار ایرنا گفت: صنعت سفالگری این شهرستان با وجود قدمت کهن و نقوش تاریخی خود به نسبت سفالهای دیگر مناطق از تنوع کافی برخوردار نیست و متناسب با نیازهای بازار هدف تولید نمی شود.
علیرضا محمودی افزود: باید در عین حفظ نقوش سنتی سفالها، با تنوع بخشی و بازاریابی دقیق در جهت رونق این صنعت گام برداشت.
ثریا ثابتی نیز که به همراه خانواده برای دیدن مناطق گردشگری و صنایع دستی به گناباد سفر کرده می گوید: صنایع دستی این شهرستان با وجود قدمت و اصالت بسیار در نقاط مختلف مناطق شهری و روستایی پراکنده هستند و وحدت رویه و مکانی برای تجمیع و عرضه و معرفی آنها به مردم و گردشگران داخلی و خارجی وجود ندارد.
این استاد رشته صنایع دستی مراکز آموزش عالی تهران، ناآشنایی با علم روز و تمرکز فعالیت و طرحها به صورت سنتی و تولید با خاک فاقد کیفیت مناسب را از مشکلات تولیدسفال در گناباد دانست.
یکی از فعالان تولید سفال مند گناباد نیز گفت: هنر سفالگری گناباد با وجود برخورداری از قدمت پنج هزار ساله برای نقش آفرینی بیشتر در کاهش معضل بیکاری و توسعه اقتصادی منطقه نیازمند توجه مسئولان است.
هادی توسلی افزود: تا چند سال پیش 40 کارگاه سفالگری در گناباد فعال بود اما هم اکنون تعداد کارگاههای فعال این بخش به کمتر از 10 مورد کاهش یافته اند.
وی گفت: احیا و ماندگاری هنر سفالگری نیازمند توجه است. گناباد در سالهای گذشته در میان شهرهای دارای صنعت سفالگری مانند لالجین همدان، شهررضا و میبد پیشرو بود ولی هم اکنون نتوانسته از قابلیتهای خود در بازارهای داخلی و خارجی حداکثر بهره را ببرد.
یکی از هنرمندان تولید معرق و منبت در گناباد هم گفت: با وجود توسعه فناوری ارتباطات تاکنون از این ظرفیت برای معرفی و شناساندن هنر این شهرستان استفاده نشده است.
محبوبه صمدی افزود: فضای مجازی از ظرفیت موثری برای معرفی صنایع دستی برخوردار است و علاوه بر بازاریابی موجب معرفی هرچه بیشتر این صنعت به دیگر نقاط ایران و حتی سایر کشورها می شود و بستر افزایش سفر گردشگران داخلی و خارجی را به منطقه هموار می کند. بر این اساس با ایجاد گروه در فضای مجازی در این زمینه به موفقیتهای خوبی دست یافتیم.
علیرضا سعادتی نیز که در زمینه عرضه صنایع دستی گناباد از جمله پارچه بافی فعالیت می کند گفت: حفظ طرحها و نقشهای سنتی با وجود تنوع در طرحها از خصوصیات مهم هنرپارچه بافی این شهرستان است.
وی ادامه داد: پارچه ‌بافی از جمله هنرهای سنتی قدیم در گناباد است که با دستگاه قدیمی به نام طون تولید می‌ شود. این نوع دستگاه پارچه‌ بافی در شهرستان تربت‌جام با نام فربافی و در شهر یزد به نام شَعربافی معروف است. در دستگاه طون از نخ پنبه ای استفاده می شود در حالی که در دستگاه پارچه‌ بافی دیگر مانند شعربافی، از موی شتر و انسان و حیوانات بهره گرفته می شود.
او گفت: دستگاه قدیمی فضای زیادی را اشغال می کرد و استفاده از نخ هم با محدودیتهایی همراه بود ولی دستگاههای جدید با متراژ بالا در حدود هزار متر به بافت پارچه می ‌پردازد و فضای کمی را هم اشغال می‌ کند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گرشگری گناباد نیزبرندسازی، توسعه آموزش، تجارت الکترونیکی و حضور بیشتر در فضای مجازی را از ضرورتهای توسعه صنایع دستی این شهرستان برشمرد.
علیرضا شناسایی گفت: هنرمندان صنایع دستی باید با افزایش دغدغه به کار خود ارزش قائل شده و با نوآوری و همراه با افزایش کیفیت در طراحی و تولید، برای ارتقای تولیدات خود بکوشند.
وی افزود: ایجاد تشکل و تعاونی صنایع دستی گناباد را از ضرورتهای مهم همگرایی و هم افزایی بین هنرمندان این بخش برشمرد وگفت: بدین منظور جلساتی با حضور هنرمندان مربوطه در دست برگزاری است.
او با اشاره به پیگیریهای متعدد برای کاهش معضل بیمه هنرمندان صنایع دستی و ایجاد مجتمع برای عرضه آنها در گناباد گفت: مرکز آموزش سفال طی دو سال گذشته در روستای مند این شهرستان راه اندازی و نخستین دوره آموزشی بسته بندی صنایع دستی به صورت منطقه ای یک ماه پیش در آن برگزار شد.
وی حضور در نمایشگاههای میراث فرهنگی و صنایع دستی در سطوح کشوری و منطقه ای را از جمله اقدامات مهم برای معرفی قابلیتهای این بخش در سایر نقاط طی امسال برشمرد.
گناباد در فاصله 287 کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
2095/1858
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.