محیط زیست ارتباط مستقیم، معنا دار و غیر قابل انکار با سلامت انسان دارد و نه تنها انسان امروز بلکه نسل‎های آینده هر کشور نیز از محیط زیست سالم و حیات گونه ‎های زیستی سهم دارند.
محیط زیست و منابع طبیعی به مثابه هدیه ‎ای از نسل های گذشته تحویل نسل امروز شده و باید بدون خدشه و کمبود به نسل های بعد تحویل شود.
وارد آمدن هر گونه خدشه و خسارت به محیط زیست، منابع طبیعی و گونه های جانوری، سلامت و زیست انسان را در چرخه طبیعت با مشکل مواجه می کند.
اهمیت محیط زیست و منابع طبیعی تا آنجاست که توجه به حوزه حفاظت و صیانت از محیط زیست یکی از شاخصه های دولت های مردمی و دوستدار انسان محسوب می شود که در این میان دولت تدبیر و امید در طول بیش از پنج سال فعالیت خود با توجه بیش از پیش به این حوزه و حمایت از ایجاد و توسعه فعالیت سمن های محیط زیستی، رشد نظارت ها و بازرسی های زیست محیطی از صنایع، برخورد با واحدهای آلاینده آب، خاک و هوا نشان داد که جزو دولت های حامی محیط زیست است.
در این میان استان خراسان رضوی با مساحتی معادل 111 هزار و 854 کیلومتر مربع که معادل 8.7 درصد از خاک کشور است با 27شهرستان، 69 بخش و 72 شهر و جمعیت بیش از 6 میلیون نفر یکی از استانهای موفق در حوزه مباحث محیط زیستی است.
اهمیت این استان تا آنجاست که میزبان 11 درصد از صنایع، هشت درصد از معادن، 6 درصد از ارزش افزوده صنعتی و 13 درصد از تولیدات کشاورزی کشور است.
ضریب حوزه عمل در بخش پایش منابع آلاینده محیط زیست خراسان رضوی معادل 42 درصد می باشد که رتبه نخست کشور در این زمینه به شمار می رود.
هم اکنون 21.2 درصد عرصه های طبیعی خراسان رضوی در قالب 43 منطقه چهارگانه شامل پارک حیات وحش، شکار ممنوع، پارک ملی و اثر ملی طبیعی با مساحت 2.5 میلیون هکتار از مناطق تحت کنترل و حفاظت در این استان است.
تاکنون 405 گونه از مهره داران و 89 گونه از بی مهره ها در این استان شناسایی شده است.
گونه هایی که دارای پراکنش جهانی هستند و در کشور فقط در استان خراسان رضوی دیده شده اند شامل پنج گونه خفاش نعل اسبی بخارایی، خفاش گوش پیکانی، سنجاب ناخن دراز، جغد زارودنی و قرقاول بال نقره ای می باشد و زاغ بور نیز گونه آندمیک ایران است که در این استان هم مشاهده شده است.

* شگفتی در مدیریت انواع پسماند
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به اقدامات قابل توجه در زمینه مدیریت پسماندها در این استان گفت: در زمینه مدیریت پسماند های عادی (شهری) شاهد رشد 4.8 برابری از سال 92 تا 96 هستیم.
تورج همتی افزود: در سال 92 آخرین رقم مدیریت پسماند در این استان 633 تن بود که این رقم در پایان سال 96به بیش از سه هزار و 18 تن رسید.
وی اظهار داشت: در مدیریت پسماند صنعتی نیز افزایش 4.5 برابری در این استان تجربه شده است بطوریکه مدیریت پسماند در این بخش از حدود 61 تن در سال 92 به بیش از 269 تن در سال 96 رسید.
وی اهمیت مدیریت پسماند ویژه را در تامین سلامت مردم بسیار زیاد دانست و گفت: مدیریت پسماند های ویژه نیز در طول سالهای فعالیت دولت تدبیر و امید از 205 به پنج هزار و 381 تن رسید.

* افزایش 3.5 برابری مدیریت پسماند عمرانی
همتی با بیان اینکه مدیریت پسماند عمرانی و ساختمانی نیز از هفت میلیون و 278 تن در سال 92 به 25 میلیون و 390 تن رسیده است افزود: مدیریت پسماند در این بخش در دولت تدبیر و امید 3.5 برابر افزایش داشت.
وی اظهار داشت: تعداد واحدهای دارای برنامه عملیاتی پسماند نیز در پنج سال گذشته از 18 واحد به 237 واحد افزایش یافته که بیانگر رشد حدود 13 برابری است.

* ساماندهی زباله گاهها
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: با توجه به ضرورت ساماندهی و تجمیع زباله گاههای موجود و در راستای اجرایی نمودن طرح های جامع مدیریت پسماند استان که به صورت منطقه ای لحاظ شده در استان خراسان رضوی 16 منطقه در نظر گرفته شده است.
همتی افزود: پس از تامین اعتبارات لازم در سال 95، تعداد هشت منطقه از 16 منطقه در حال اجرا و ساماندهی است که این امر حاکی از رشد هفت برابری نسبت به فعالیت های قبل از سال 92 می باشد.
وی ادامه داد: هم اکنون مطالعات هشت منطقه دیگر از سوی مشاور در حال انجام است.

* تصفیه خانه های مشهد و تجربه تحول
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز گفت: ظرفیت در دست بهره برداری تصفیه خانه های فاضلاب این کلانشهر در ابتدای فعالیت دولت یازدهم 100 هزار مترمکعب در شبانه روز بود که اینک به 263 هزار مترمکعب و معادل 160 درصد افزایش یافته است.
علیرضا طباطبایی افزود: طی 40 سال اخیر جمعیت ایران 2 برابر شده اما در کلانشهر مشهد شاهد افزایش 6 برابری جمعیت و حضور خیل عظیم زائران هستیم که این امر مدیریت فاضلاب را در این کلانشهر از اهمیت و حساسیت بیشتری برخوردار کرده است.
وی اظهار داشت: 70 درصد جمعیت مشهد نیز زیر پوشش شبکه جمع آوری فاضلاب است و سه هزار و 300کیلومتر شبکه جمع آوری فاضلاب در این شهر اجرا شده که 550 کیلومتر آن مربوط به 2 سال اخیر می باشد.
وی گفت: در مجموع دولت تدبیر وامید در بخش آب و فاضلاب اقدامات شاخصی داشته و با توسعه طرحهای آبرسانی روستایی، شبکه ‌های توزیع و خطوط انتقال آب شهری و روستایی، شبکه ‌های جمع آوری و انتقال فاضلاب شهری و افزایش تعداد تصفیه‌ خانه ‌های آب و فاضلاب برگ زرینی در کارنامه پنج ساله خود به ثبت رسانده است.

* ساماندهی بی سابقه زباله های بیمارستانی
معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی هم گفت:ساماندهی زباله های عفونی بیمارستانی از اقدامات مطلوب و قابل توجهی است که در دولت تدبیر و امید مورد توجه و در دستور کار قرار گرفت.
محمد عرفانی با بیان اینکه روند ساماندهی زباله های عفونی در بیمارستانهای استان با مطلوبیت در حال انجام است افزود: در مجموع 62 بیمارستان استان روزانه حدود 24 تن زباله عفونی تولید می کنند که فقط یک بیمارستان به دلیل نداشتن دستگاه بی خطرسازی (اتوکلاو) در حال عقد قرارداد برای انتقال زباله های عفونی خود است و بقیه بیمارستان ها روند بی خطرسازی را با وضعیت مطلوب انجام می دهند.
وی اظهار داشت: این روند در تامین سلامت محیط زیست مردم و شهروندان اهمیت فوق العاده دارد.
معاون نظارت اداره کل محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به توجه فراوان به سلامت مردم گفت: با پیگیری های فراوان برای نخستین بار ساماندهی زباله های عفونی مطب پزشکان در مشهد از تیر ماه امسال آغاز شده است.
عرفانی افزود: تاکنون زباله های عفونی تولیدی مطبها، مدیریت مشخصی نداشته و مشهد به عنوان نخستین کلانشهر در این زمینه ساماندهی و مدیریت این پسماندها را آغاز کرده است.
وی با بیان اینکه طبق اعلام دانشگاه علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی مشهد هم اکنون 2300 تا 2500 مطب در این کلانشهر قابلیت تولید زباله عفونی را دارد، اظهار داشت: با اعلام به تمام مطب های مزبور، مالکان آنها معرفی و خوداظهاری در زمینه تولید زباله های عفونی آغاز شده است.
وی گفت: تاکنون مالکین 700 مطب پزشکی خوداظهاری و روند معرفی را انجام داده اند که با همکاری دادستانی این روند با سرعت خوبی در حال انجام است.
عرفانی قوانین مترتب بر پسماندهای عفونی را متفاوت از دیگر پسماندها دانست و افزود: بر اساس قرارداد منعقد شده، زباله های عفونی مطب ها برای بی خطرسازی به مکان های اعلام شده تحویل می شود.
معاون محیط زیست خراسان رضوی با بیان اینکه کلانشهر مشهد نخستین گام در ساماندهی این نوع زباله ها را برداشته، اظهارداشت: میزان تولید زباله عفونی در مطب های مشهد قابل تخمین نیست که با ساماندهی این بخش این رقم مشخص می شود.

* افزایش چهار برابری پایشها در خراسان رضوی
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: اجرای پایشهای زیست محیطی واحدهای صنعتی، خدماتی و زیربنایی در این استان طی دولت تدبیر و امید نسبت به دولت قبل از آن بیش از چهار برابر افزایش یافته است.
همتی افزود: در دولت تدبیر و امید چهار هزار و 603 واحد صنعتی در خراسان رضوی مورد پایشهای زیست محیطی قرار گرفتند که این تعداد در دولت قبل از آن هزار و 141 واحد بود.
وی اظهار داشت: توجه به پایش و نظارت بر فعالیت واحدهای صنعتی و خدماتی در دولت تدبیر و امید بسیار مورد توجه قرار گرفته بطوری که برای نخستین بار پایشهای شبانه نیز در این دولت به صورت جدی مد نظر قرار گرفت.
وی گفت: طی یک سال اخیر 228 نوبت پایش شبانه واحدهای صنعتی، 131 نوبت پایش زباله گاههای شهری و روستایی، 62 نوبت پایش بیمارستانها و مراکز درمانی و 99 نوبت پایش کشتارگاههای دام و طیور در این استان ثبت شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی افزود: علاوه بر آن افزایش سه و نیم برابری برخورد با متخلفان شکار و صید نیز در دولت تدبیر و امید نسبت به دولت قبل ثبت شده است.
همتی به تشکیل 764 پرونده تخلف در دولت قبل از دولت تدبیر و امید اشاره کرد و گفت: در دولت تدبیر و امید با افزایش برخورد با متخلفان زیست محیطی تعداد پرونده های این حوزه در خراسان رضوی به 2 هزار و 410 فقره رسیده است.
7496 / 6053
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.