ادامه مطلب به این شرح است: خراش باد و باران بر تن دیوارها زخم های عمیق کشیده است ، سقف ها ترک برداشته و خیلی اتاق ها دیگر سقفی ندارد که بریزد و سال ها قبل فرو پاشیده است، فقط صدای باد است که لابه لای در و دیوارهای گلی می پیچد.
خاک، گل و خشت تنها باقی ماندگان تاریخ در ویرانه ها هستند که اگر زبان داشتند واقعه ها از قرن ها پیش بر لب می آوردند.
سکوت در ویرانه های تاریخ موج می زند، هرگوشه حرف ها و حکایت ها دارد، دیوارهای فروریخته و به آجر رسیده به مانند خانه ای متروکه می ماند که تاریخ لابه لای خشت خشت آن موج می زند.
هر لحظه امکان سقوط دیوار یا سقفی وجود دارد، پله ها خالی شده و به زحمت باید بالا رفت، خانه اعیانی یا ارگی قدیمی، قلعه ای کهن و... حال و روز بسیاری از بناهای تاریخی استان است که هر روز شکسته تر می شود.
بناهای مختلفی که برخی حتی در فهرست آثارملی کشور ثبت شده اند اما حال و روز خوبی ندارند،گذر عمر و سال ها قدمت، بیمارشان کرده است ، پایه هایشان لرزان شده و نیاز به مرمت دارند.
خراسان جنوبی 2 هزار و 400 اثر شناسایی شده دارد که بناهای تاریخی، میراث طبیعی، معنوی و اشیای تاریخی را شامل می شود و از این تعداد 836 اثر هم در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
بشرویه یکی از 10 شهر کشور است که بافت تاریخی خشت و گلی و در عین حال زنده دارد یعنی مردم همچنان در آن زندگی می کنند.
حدود 100 اثر تاریخی شناسایی شده و 70 اثر ثبت شده در فهرست ملی کشور دارد و 10 بنای دیگر نیز در مراحل ثبت است.
هر چند در سال های اخیر اعتبار ملی بافت تاریخی این شهر افزایش داشته است اما هنوز چرخه مرمت و بازسازی همه آثار ثبت شده در فهرست ملی آن کامل نشده است.
آن طور که سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری شهرستان بشرویه می گوید: فقط بافت تاریخی شهر 22 هکتار وسعت دارد و 40 اثر ثبت شده را در خود جای داده است.
«سلیمانی» تصریح می کند: همه آثار ثبت شده مرمت و بازسازی نشده است و درباره حدود 20 بنای ثبتی هیچ گونه کار میراثی و مرمتی انجام نشده و برای حدود 50 اثر، فقط یک فصل مرمت عملی شده است ، مهم ترین علت هم مشکلات مالی، گستردگی بافت و آثار تاریخی است.
در بین آثار ثبتی کار مرمت و بازسازی 20 اثر تکمیل شده و تا حدود 15 سال آینده نیاز به مرمت ندارد.
وی با بیان این که مجموعه ارزشمندی در بافت تاریخی وجود دارد که هنوز کاری برای آن ها انجام نشده می افزاید: هنوز جای کار زیاد است.
در بحث حفاظت، یک فصل مرمت برخی بناها انجام شده است اما به لحاظ محدودیت های بودجه ای با هزینه های میراث نمی توان تمام بافت تاریخی را حتی در چند سال مرمت کرد.
به گفته وی حدود 20تا 30 درصد بافت تاریخی مرمت شده است اما اعتبار هزینه شده یا مورد نیاز برای اتمام مرمت و بازسازی قابل برآورد نیست و تلاش می شود تا تعریف کاربری و ورود بخش خصوصی سرعت گیرد.
به نظر وی در صورتی که فقط به اعتبار دولتی برای مرمت و بازسازی تکیه شود چرخه تکراری دور می خورد.
7559* 6054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.