به گزارش ایرنا یکی از مهمترین اثرات فضای سبز در شهرها کارکرد زیست محیطی آنهاست که از یک طرف سبب بالا رفتن زیبایی شهر و از سویی کیفیت زیستی شهرها را افزایش می دهد.
ایجاد فضای سبز به عنوان ریه های تنفس شهرها امری اجتناب ناپذیر است و بدون وجود آن امکان پایداری شهر نیز وجود نخواهد داشت.
امروزه مفهوم شهر بدون وجود فضای سبز موثر در اشکال گوناگون قابل مقایسه نیست در این میان فضاهای سبز شهری به عنوان جزء ضروری و لاینفک پیکره یگانه شهرها در متابولیسم آنها نقش اساسی دارند و کمبود آن می تواند اختلالات جدی در حیات شهرها ایجاد کند.
اهمیت فضاهای سبز شهری تا بدان حد است که امروزه وجود این کاربری به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع به حساب می آید.
شهردار بیرجند روز شنبه در جلسه هفتگی شورای اسلامی شهر بیرجند گفت: ایجاد بوستان یا فضای سبز بزرگی در حاشیه بلوار پیامبر اعظم (ص) تا میدان سفیر امید بیرجند با هدف ایجاد نشاط، شادابی و سلامت شهروندان از جمله برنامه های پیشنهادی شهرداری بیرجند است.

** ساماندهی و نوسازی فضاهای سبز محله ای
محمد علی جاوید افزود: نیاز است علاوه بر ساماندهی و نوسازی فضاهای سبز در قالب بوستان های محله ای یا شهری که در گوشه های مختلف شهر وجود دارد عملیات اجرایی فضای سبز بزرگی در کمربندی شهر با همکاری شورای پنجم شهر آغاز و تا پایان شورا به بهره برداری برسد.
وی با بیان اینکه این پروژه در 2 سایت شمالی و جنوبی هر کدام به طول هشت کیلومتر ( 16 کیلومتر) قابل اجرا است، عنوان کرد: در گذشته کارهای جزئی در قالب مسیرهای پیاده روی در این مسیر اجرا شده اما در قالب طرح مصوب و از پیش تعیین شده نبوده و به صورت خودجوش انجام شده است.
وی وسعت پیش بینی شده این بوستان بزرگ را در مجموع 486 هزار و 275 متر مربع عنوان کرد و افزود: این پارک در رینگ شمالی به وسعت 33 هکتار و جنوبی 25 هکتار ، دارای سطح و طول بسیار زیاد و قابلیت دسترسی تمامی خیابان های فرعی زیبایی شهر را دو چندان خواهد کرد.
وی گفت: این فضا با هدف سلامت شهروندان و انجام ورزش های مختلف دوچرخه سواری، ایستگاه های مخصوص برای سنین مختلف، پیاده روی و غیره احداث خواهد شد.
شهردار بیرجند با بیان اینکه این پروژه در 2 فاز قابل اجرا است، بیان کرد: فاز نخست در سایت جنوبی و فاز دوم در سایت شمالی اجرا می شود که مالکیت آن دولتی است کل مسیر امکان اجرای پروژه وجود خواهد داشت.
جاوید در ارتباط با تامین آب این پروژه افزود: یک حلقه چاه در میدان سفیر امید موجود و آب پروژه از آن تامین خواهد شد، سیستم آبیاری نیز به روز خواهد بود تا میزان مصرف آب کم باشد.

** کاشت گونه های گیاهی متنوع/ فیلتر شهر
وی یادآور شد: همچنین گونه های گیاهی و درختی زیبا و متنوع که در این مسیر استفاده خواهد شد به عنوان یک فیلتر خوب برای شهر عمل خواهد کرد که علاوه بر زیبایی، ارزش افزوده خاصی نیز به شهر خواهد داد.
وی تاکید کرد: نکته مهم اینکه پارک جنگلی بیرجند با وسعت 39 هکتار مساحت به عنوان یکی از ظرفیت های مغفول مانده بیرجند به نوعی در انتهای این پروژه و فضای سبز قرار می گیرد که با ایجاد فضاهای تفریحی، اقامتی، رستوران و غیره با ورود بخش خصوصی رونق خوبی خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه ایجاد این فضا از سمت جنوب شهر آغاز و در فاز دوم شمال شهر به انتها خواهد رسید، افزود: برای منابع مالی این پروژه نیز پیش بینی های لازم انجام شده که امید است با منابعی که اختصاص داده ایم حداقل عملیات اجرایی فاز نخست آغاز و به صورت 100 درصد تکمیل شود.
شهردار بیرجند افزود: برخی فضاهای سبز در مقیاس محلی تعریف شده اند اما این پروژه مختص شمال یا جنوب شهر نیست بلکه تمامی شهروندان به آن دسترسی داشته و حدود 70 درصد شهر را در بر می گیرد.

** توزیع عادلانه خدمات اجتماعی
جاوید یکی از اولویتهای برنامه کاری خود را توزیع عادلانه خدمات اجتماعی دانست و گفت: این امر به ویژه در بحث ایجاد پارک ها و فضای سبز شهری بیشتر خواهد بود.
وی اضافه کرد: اینگونه نیست که با اجرای این پروژه سایر پروژه های شهرداری مغفول واقع شود چراکه همزمان با اجرای آن سایر پروژه ها را خواهیم داشت.
وی ادامه داد: اگر قرار است پروژه خوبی در شهر بیرجند اجرا شود باید تلاش کنیم از برنامه عقب نمانیم این پروژه می تواند روی تمام شهر اثرگذار باشد.
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر بیرجند در این باره گفت: پیشنهاد ایجاد فضای سبز در بلوار پیامبر اعظم (ص) قابل تحسین است اما در جنوب شهر به اندازه کافی فضای سبز و امکانات تفریحی وجود دارد.
رضا حسنی صفت بیان کرد: در صورتی می توان این پروژه را انجام داد که فضای سبز بزرگی در منطقه مهر شهر احداث شود چراکه نحوه توزیع امکانات و خدمات به همین منوال است و فاصه مناطق برخوردار و کم برخوردار بیشتر خواهد شد.
وی با تاکید بر اولویت قرار دادن تکمیل پروژه های نیمه تمام فضای سبز، عنوان کرد: هم اکنون در منطقه مهرشهر بوستانی به صورت نیمه کامل ایجاد شده که فاقد زیرساخت هایی از جمله نمازخانه، فضای بازی و ورزشی و غیره است.
وی ادامه داد: در حال حاضر 20 هزار نفر در منطقه مهرشهر ساکن هستند که به اندازه کافی فضای سبز در این منطقه وجود ندارد لذا ایجاد فضای سبز در جنوب شهر ضرورتی ندارد و نمی تواند اولویت نخست شهرداری باشد.

** آسفالت معابر اولویت نخست مهرشهر
شهردار بیرجند با بیان اینکه تمامی شهرها دارای منطقه کم برخوردار و بیش برخوردار است، افزود: اولویت مهرشهر اکنون آسفالت معابر است که این پروژه آغاز شده و 17 هزار متر آسفالت به زودی انجام خواهد شد.
جاوید با بیان اینکه ساماندهی فضای داخلی باید اولویت نخست منطقه مهر شهر باشد، اضافه کرد: در وهله نخست شهرداری بیرجند آسفالت این منطقه را در دستور کار قرار داده است.
یکی دیگر از اعضای شورای اسلامی شهر بیرجند با اعلام موافقت در خصوص اجرای پروژه ایجاد فضای سز جنوب شهر بیرجند، عنوان کرد: مقدمات اجرای این پروژه بزرگ در مرکز استان فراهم شده است.
طاهری گفت: بهتر است این طرح در همین نقطه اجرا شود تا شهرداری با هزینه کمتری آن را تکمیل کند بنابراین تمامی شهروندان از آن سود خواهند برد.
وی با بیان اینکه تکمیل بوستان های محله در اولین فرصت در دستور کار قرار می گیرد، اظهار کرد: اجرای پروژه پیشنهاد سبب ارتقای جایگاه شهر بیرجند و ایجاد فضاهای تفریحی خواهد شد.
محمودی راد یکی دیگر از اعضای شورای اسلامی شهر بیرجند بر رسیدگی به مناطق کم برخوردار تاکید کرد و افزود: بر اساس نیازسنجی باید زیرساخت های لازم ایجاد شود و اینکه زیرساخت های اجرای پروژه یشنهادی فراهم است فرصت خوبی است.
وی گفت: از طرفی ابتدا باید مشکلات مردم در منطقه مهر شهر بیرجند نیازسنجی شود چراکه در این قسمت از شهر امکانات اولیه ورزشی، آموزشی، فضای سبز، آسفالت معابر و امکانات بهداشتی وجود ندارد لذا بهتر است شخص ها بر مبنای اجرای عدالت باشد.
وی عنوان کرد: ایجاد پیست پیاده روی و دوچرخه سواری یکی از پیشنهادات بنده در این منطقه است، همچنین تجهیز فضای سبز و بوستان های موجود در منطقه مهرشهر و شمال شهر در اولویت قرار بگیرد.
حجت الاسلام عبدالرزاق اظهار کرد: روحیه انتقاد پذیری در همه ما باید وجود داشته باشد و کسی قرار نیست جلوی پروژه یا کاری را بگیرد بلکه کیفیت خدمات به شهروندان هدف ماست.
وی با تاکید بر اولویت بندی مسائل مروبط به شهر بیرجند تصریح کرد: اجرای فضای سبز در محدوده بلوار پیامبر اعظم(ص) اولویت نخست مرکز استان نیست، مردم ابتدا انتظار دارند ورودی های شهر روشنایی کافی داشته باشد.
وی ادامه داد: کمتر کسی برای نبود درخت یا فضای سبز در جاده سلامت اعتراض داشته است، اما در زمینه نبود روشنایی و مسایل منکراتی در این مسیر گزارشات زیادی ارسال شده است.
وی تاکید کرد: در خصوص اینگونه مسایل باید اتاق فکر یا اندیشه ورزی تشکیل شود تا با استفاده از وجود نخبگان به جمع بندی مناسبی دست یابیم سپس مسائل اولویت بندی شود.
عبدالرزاق به مشکل کم آبی در استان اشاره کرد و یادآور شد: برخی امور پیشانی شهر و مقابل چشمان مردم هستند و باید در اولویت های نخست قرار بگیرند.
شهردار بیرجند افزود: این پروژه نظر شخصی بنده نیست بلکه بخشی از طرح تفضیلی است که مغفول واقع شده و 10 سال پیش توسط مشاوران مربوطه به عنوان یک اولویت مهم پیش بینی شده است، شاید بخاطر کم اهمیتی یا کم توجهی تاکنون اجرا نشده است.
جاوید گفت: با اجرای این پروژه قرار نیست شهر تعطیل شود بر اساس ظرفیت های طرح تفضیلی، بودجه ای که توسط شورای شهر تصویب شده و فضاهایی که در حوزه های مختلف از جمله زیباسازی معابر، المان ها، حوزه های فرهنگی و غیره برنامه ریزی شده ادامه پیدا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در هفته های آتی چندین پروژه مختلف تقدیم اعضای شورای شهر خواهد شد، بیان کرد: این پروژه ها نیاز است در شورای اسلامی شهر مورد بررسی قرار گرفته و برای اجرا ابلاغ شود.
وی عنوان کرد: منطقه مهر شهر بیرجند آخرین الحاقیه شهر است و هنوز عوارض یا سرانه چندانی به این بخش از شهر اختصاص نیافته و تا حدودی شهرداری همراهی و همگامی خوبی با این بخش از شهر داشته است نباید انتظار داشت این منطقه با این سرعت هویت و جایگاه پیدا کند.

** شهر بیرجند ارتقا می یابد
شهردار بیرجند افزود: در حوزه مدیریت شهری، تصمیم داریم شهر را از آنچه اکنون هست یک پله ارتقا دهیم، که ارتقای شهر آوردن نشاط، شادابی، ایجاد مراکز اقامتی و تفریحی با انجام نورپردازی قابل دسترسی نیست بلکه وسعت برنامه ریزی باید ارتقا یابد.
جاوید اضافه کرد: با اجرای پروژه های وسیع و بزرگ پروژه های کوچکتر را نیز می توان پوشش داد، امید است در صورت تصویب شورای شهر با حداقل منابع با حداکثر امکانات و ظرفیت های شهرداری بخشی از کار را جلو برد.
وی با بیان اینکه حدود 10 درصد آب شهر بیرجند صرف فضای سبز می شود، یادآور شد: با تغییر سیستم آبیاری که برای فضای سبز داریم بدون شک مصرف آب را به حداقل ممکن خواهیم رساند.
وی تاکید کرد: یک میلیارد و 800 میلیون تومان فیش آب شرب سازمان فضای سبز و پارک های بیرجند رقم سنگینی است لذا سیستم آبیاری به زودی آغاز و اجرا خواهد شد.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری بیرجند هم قبل از این اعلام کرد: این شهر به عنوان مرکز استان خراسان جنوبی با جمعیتی بالغ بر 180 هزار نفر از وضعیت فضای سبز مناسبی برخوردار است در حال حاضر وجود 258 هکتار فضای سبز عمومی، 88 پارک و سرانه فضای سبز 13.95 متر مربع با همه مشکلات یک شهر کویری و به ویژه کمبود شدید منابع آبی ٬کیفیت مطلوبی در فضای سبز به وجود آورده است .
مجتبی انصاری افزود: تلاش ما رساندن سرانه فضای سبز به میزان 16.5 متر مربع است که اگر چه دشوار است اما دست یافتنی است و درکنار آن امیدواریم در زمینه استفاده از جدیدترین شیوه های طراحی، اجرا، توسعه و نگهداری فضای سبز جزو شهرهای پیشرو در کشور باشیم.
وی ادامه داد: جمله مشهوری است که می گوید ' ایده ها منتظر نمی مانند ' شاید به جرأت بتوان گفت زمینه فعالیت سازمان پارکها و فضای سبز بستر بزرگ ایده های ناب است و هدف بزرگ ما بر این محور استوار شده که سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری بیرجند باید خالق و صادر کننده ایده های ناب باشد.
سایت ایرنا خراسان جنوبی: www.irna.ir/skhorasan
کانال تلگرام: irnabirjand@
7557*6054*گزارش- رقیه محمدی * انتشار- مریم پنجابی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.