فاصله سه قلعه از 2 مسیر دسترسی 37 کیلومتر است، شهر سه قلعه بهشت منجمان و کویرنوردان ایران در مرکز بخش سه قلعه در محدوده سیاسی شهرستان سرایان در شمال خراسان جنوبی واقع است و بیش از پنج هزار نفر جمعیت دارد.
فاصله این شهر با مرکز شهرستان سرایان 24 کیلومتر، با مرکز استان 123 کیلومتر و با مرکز کشور از مسیر بردسکن- سبزوار – شاهرود 990 کیلومتر است.

** سابقه سکونت گزینی و وجه تسمیه
با توجه به اطلاعات موجود سابقه سکونت گزینی در این منطقه به قرن ها پیش می رسد، وجود 2 محوطه تاریخی « خازمین» و « خوشاب» در 2 کیلومتری جنوب شهر و آثار تاریخی موجود از گذشته پر افتخار این سرزمین حکایت دارد.
شرایط توپوگرافی شهر به گونه ای است که ارتفاع کمتر آن از مناطق همجوار شرایط را برای استفاده از منابع آب زیرزمینی به شکل قنات برای شهروندان مهیا کرده و در طول قرن های متمادی سه قلعه انبار غله خراسان جنوبی در آن روزگاران بوده است.
و چون غلات منطقه را تامین می کرده است به سرغله معروف بوده است و یا چون در مقایسه با سکونتگاه های اطراف معروف تر بود به سرقلعه مشهور شده است.
در روایتی دیگر به دلیل جود سه قلعه کنار هم(خوشاب، خازمین و قلعه فعلی جنب میدان امام حسین(ع)) به سه قلعه شهرت یافته است.
در کتاب تاریخ خراسان در سده های نخست هجری تالیف دکتر رئیس السادات در نقشه ای که خراسان آن دوران را مطرح می سازد از سه قلعه یاد شده است.

** قابلیت های گردشگری
بی تردید در زمینه طبیعی، کویر بکر و آسمان زیبای این شهر در کشور شناخته شده است و نیازی به معرفی ندارد. اشکال کویری و فرسایش بیابانی مانند نبکاها، تپه های ماسه ای، کلوت ها یا پدلند و دق های رسی همراه با آرامش عجب و دوست داشتنی شب های بلند پاییز و زمستان کویر فراموش شدنی نیست.
به ویژه هنگامی که با درخشش بی نظیر ستاره ها در آسمان تاریک که از تاریک ترین مناطق دنیا محسوب می شود همراه گردد.
با توجه به سابقه سکونت گزینی از قرن ها قبل در این منطقه آثار بار ارزشی وجود دارد که بیشتر متعلق به عصر صفوی است در این میان مشهورترین آثار تاریخی شهر شامل مسجد جامع، مسجد خواجه مینا، ارگ قلعه، ملا کاظم، آب انبار فاضل خان، احمد آقا، حاج عبدالله، خانه های حسام الدیوان، هروی، رمضانی( مشهور به خانه ساعت)، جهانی ها، پیروز و ...2 برج نگهبانی، بادگیرهای علی آقا، خسروی و ...حمام قلعه، کامرود و قلعه تاریخی آن از جمله آثار ثبت شده یا در حال ثبت است که برخی مرمت شده است.
مسجد جامع سه قلعه شاخص ترین اثر تاریخی این شهر و متعلق به دوران صفوی است این بنا شامل یک ایوان رفیع و یک شبستان ستون دار با ستون های حجیم، مربع شکل و 2 محراب زیباست که با مصالح آجر، خشک خام و گچ ساخته شده است.

** خانه عباس رمضانی
این خانه در حال مرمت بوده و در داخل یکی از گذرگاه های بافت تاریخی شهر سه قلعه یکی از نمونه های اصیل معماری یعنی درون گرایی و حیاط مرکزی است.
بنا شامل سردر ورودی، هشتی، دالان، حیاط، ایوان ها، مطبح، اتاق های دور تا دور اتاق بادگیر و انبار است که شاخصه اصلی بنا ساعتی است که با میزان نور و روشنایی اتاق زمان را مشخص می کند.
*7557 **2047*خبرنگار- رقیه محمدی *انتشار دهنده- عباسقلی اشکورجیری *
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.