مسوول حوزه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: این مراسم در شهرستان بیرجند در مناسبتهای متفاوت (ماه مبارک رمضان، اواخر اسفند و ...) برای کمک و تهیه لباس به دانشآموزان مستمند و بیبضاعت برگزار میشود و قدمت آن همزمان با ورزش باستانی در شهرستان بیرجند و تقریبا صد سال است.
به گزارش روز شنبه روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی، سید احمد برآبادی افزود: این مراسم بیشتر زمانی که فردی دچار مشکلات مالی از قبیل تهیه جهیزیه، تهیه سرمایه برای جوان جویای کار یا کاسب ورشکسته، تهیه خوراک یا لباس خانوادههای مستمند، مسافر در راه مانده، در ماه مبارک رمضان به منظور تهیه مواد غذایی برای خانوادههای مستمند و بیبضاعت شده بود، انجام میشد.
او گفت: پس از اجرای ورزش باستانی، یک پارچه (لنگ) که در بالا جلوی مرشد است به وسیله مرشد به داخل گود پرتاب میشود که این عمل نشان دهنده پایان و خاتمه ورزش باستانی است و پهلوان به وسط آمده دعا میکند و پارچه را در وسط گود پهن میکنند. پهلوان شروع میکند به دعا کردن و اعلام کردن برای اینکه این مراسم گلریزو (گلریزان) به چه نیت و خواستهای برگزار میشود. اگر کسی مریضی دارد، مریض را هم با خود میآورد و در کنار گود مینشیند که همه ورزشکاران برای او دعا میکنند و گلریزان برای او انجام میشود.
برآبادی اضافه کرد: کیسهای از گل توسط یکی از ورزشکاران به همه اعضا و حاضران در جلسه تعارف میشود و به آن منظور است که اگر کسی میخواهد کمکی بکند در لابه لای گل میپیچد و در داخل گود میاندازد که نه کسی بر کسی فخر بفروشد و نه هم کسی خجالت بکشد که مقدار پولی که اهدا میکند کم است و هر کسی به اندازه وسع و توانایی اش و همچنین آنچه به دلش رسیده، کمک میکند.
وی گفت: این آیین و مراسم با شماره ۲۰۵۷ در ۲۹ بهمن امسال در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسید.