کرمعلی قندالی سه‌شنبه شب در نشست شورای عشایری خراسان جنوبی افزود: قرار بود این طرح سال ۹۴ اجرایی شود اما سازمان بازرسی ورود پیدا کرد و با بحث‌هایی که در خصوص استاندارد پنل‌ها ایجاد شد این طرح به تعویق افتاد.

وی بیان کرد: جامعه عشایری در حوزه‌هایی از قبیل بهداشت و درمان، آموزش و فرهنگ با مشکلاتی مواجه هستند که سال ۹۳ طرح ویژه ارتقای سطح سواد، طرح ویژه فرهنگی مذهبی و طرح ویژه بهداشت و درمان در دستور کار قرار گرفت و در نهایت در هیات دولت مصوب شد و از ابتدای سال ۹۶ نیز ابلاغ شد.

رییس سازمان امور عشایری ایران ادامه داد: در حال حاضر جامعه عشایر خراسان جنوبی در حوزه‌های مذکور با مشکلاتی مواجه هستند که درخواست داریم مسوولان استان از ستادهای ملی این موضوع را مطالبه کنند چراکه از این طریق بخش زیادی از مشکلات برطرف خواهد شد.

وی اظهار داشت: اینکه گفته می‌شود آیین نامه ساماندهی عشایر باید بروز شود درست است ما نیز پارسال این آیین‌نامه را تا در مجلس بردیم تا قانونی شود اما همین آیین نامه ۹۰ درصد قابل اجرا است.

قئدالی تصریح کرد: جامعه عشایر به عنوان قشر مولد کشور به طور تقریبی خوداتکا بوده و چرخه زندگی، منابع و ضروریات عشایر توسط همین قشر تامین می‌شود.

وی به اجرای طرح زنجیره تولید گوشت قرمز در کشور اشاره کرد و گفت: برای اجرای این طرح یک درصد از تسهیلات صندوق توسعه ملی اختصاص می‌یابد که امسال برای تقویت بنیان تولید عشایر در بخش زنجیره تولید گوشت قرمز ۶۰۰ میلیارد تومان تخصیص خواهد یافت.

رییس سازمان امور عشایری ایران افزود: اصلاح روش تغذیه دام یکی از فاکتورهای طرح زنجیره گوشت قرمز است، که مصرف دام عشایر از ۱۰ هزار تن در سال ۹۴، پارسال به ۱۸۰ هزار تن رسید و اتفاق بسیار نادری در زمینه اصلاح روش تغذیه افتاد.

وی ادامه داد: با اجرای طرح زنجیره گوشت قرمز سعی کردیم دام از مرتع جدا شود و در فضایی بسته پرواربندی شود که راندمان تولید گوشت نیز بالا رفت.

قندالی تصریح کرد: طرح‌های متعددی از جمله طرح هفتگانه، زنجیره گوشت قرمز، زنجیره فرآوری لبنیات، زنجیره گیاهان دارویی، زنجیره صنایع دستی در حوزه عشایر در حال انجام است.

وی یادآور شد: کارگروه توسعه صنایع دستی و گردشگری عشایر با هم ملحق شد تا تولیدات صنایع دستی عشایر استان‌ها مورد توجه واقع شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در تسهیلات اشتغال پایدار روستایی و عشایری یکی از مشکلاتی که در دستورالعمل این طرح آمده بود، اینکه عشایر به لحاظ نوع زندگی قادر به انجام آن نبودند لذا آنطور که باید از این منابع نتوانستم بهره‌مند شویم.

وی در ادامه به مشکلات حوزه آب شرب عشاری خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: برای آبرسانی به مناطق عشایری استان خراسان جنوبی ۲ طرح با اعتبار ۳۹ میلیارد تومان اجرا خواهد شد که از این محل ۹۰۰ خانوار عشایری از نعمت آب برخوردار خواهند شد.

رییس سازمان امور عشایری ایران افزود: مجتمع آبرسانی به منطقه عشایری زیرکوه و قاینات تا چند ماه آینده به بهره‌برداری می‌رسد که ۱۹ میلیارد تومان اعتبار از محل صندوق توسعه ملی به این پرژه اختصاص یافته است.

وی ادامه داد: همچنین عملیات اجرایی مجتمع آبرسانی منطقه عشایری «منجیکوه» و «چاه زرد» نهبندان نیز امروز آغاز شد که تا سه تا چهار ماه آینده فاز نخست آن به بهره‌برداری می‌رسد.

قندالی بر برندسازی محصولات تولیدی عشایر استان خراسان جنوبی تاکید کرد و گفت: در خصوص برندسازی محصولات تولیدی عشایر می توان در زمینه مواد پروتئینی گوشت قرمز به عنوان یک محصول نسبتا پاک و سالم  برندسازی کرد.

وی افزود: همچنین در حوزه صنایع دستی به ویژه فرش و استفاده از سنگ‌های قیمتی و فرآوری آن با هدف ایجاد ارزش افزوده می‌توان برندسازی کرد.

لزوم راه‌اندازی سامانه عشایر کالا در خراسان جنوبی

قائم مقام سازمان امور عشایر کشور نیز خواستار راه‌اندازی سامانه‌ای تحت عنوان «عشایر کالا» در خراسان جنوبی شد.

شاهپور علایی‌مقدم افزود: استعدادهای عشایر استان در زمینه تولید صنایع دستی بی‌نظیر است لذا اگر این سامانه راه‌اندازی شود، درآمد خوبی از محل فروش صنایع دستی و تولیدات عشایر نصیب این قشر می‌شود.

وی بیان کرد: در بسیاری از استان‌ها خدمات در قالب شرکت‌های دانش بنیان، فنی، مهندسی و پشتیبانی انجام می‌شود که اگر دو شرکت فنی در خراسان جنوبی راه اندازی شود، کمک شایسته‌ای به فارغ التحصیلان این قشر نیز می‌شود.

قائم مقام سازمان امور عشایر ایران تاکید کرد: باید فرهنگ‌سازی شود تا در جلسات متعدد از جمله تودیع و معارفه، از تولیدات و صنایع دستی عشایر خراسان جنوبی استفاده شود چراکه استفاده از این کالاها سبب معرفی فرهنگ منطقه شده و صنایع دستی عشایر استان را رونق می‌دهد.

مدیرکل عشایر خراسان جنوبی هم گفت: ۱۳ درصد جمعیت استان شامل ۸۱ هزار نفر را عشایر تشکیل می‌دهند که معادل هفت درصد جمعیت عشایر کشور است.

حسین حسین‌پور افزود: بر اساس آخرین سرشماری یک میلیون و ۲۰۰ هزار راس دام معادل ۳۴ درصد جمعیت دامی و ۳۰ درصد تولیدات این بخش نیز مربوط به عشایر است.

وی بیان کرد: عشایر استان در قالب ۵۸ طایفه مستقل ییلاق و قشلاق دارند که ۸۰ درصد آنان در مناطق مرزی سکونت دارند.

مدیرکل عشایر خراسان جنوبی با بیان اینکه ۲۵ درصد صنایع دستی استان توسط جامعه عشایر تولید می‌شود تصریح کرد: از ابتدای تشکیل استان تاکنون (سال ۸۳) ۷.۵ میلیارد تومان اعتبار از محل منابع ملی به عشایر استان اختصاص یافته است.

وی ادامه داد: امسال نیز اعتبارات ملی استان حدود ۲.۵ تا سه برابر افزایش یافته است و به ۱۹ میلیارد و ۳۶۰ میلیون تومان اعتبار مصوب رسیده است.

خالی بودن ۶۰ درصد پست‌های سازمان عشایر خراسان جنوبی

حسین‌پور اضافه کرد: همچنین اعتبارات تملک دارایی مصوب استان در حوزه عشایر سال جاری ۱۲ میلیارد تومان است که نسبت به سنوات گذشته از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است.

وی با بیان اینکه اکنون ۵۰ نیرو در حوزه عشایر استان مشغول به کار هستند یادآور شد: در حال حاضر ۶۰ درصد پست‌های سازمانی خالی است که امسال ۱۲ سهمیه جذب منابع انسانی به استان اختصاص یافته است.

مدیرکل عشایر خراسان جنوبی گفت: در یکسال گذشته ۱۴۵ هزار و ۵۶ مترمکعب تامین آب شرب با ۱۷ دستگاه تانکر سیار و به طور میانگین روزانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ مترمکعب آب شرب برای عشایر منتقل تامین شده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.