محمدصادق معتمدیان روز شنبه در نشست ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی که با حضور وزیر ورزش و جوانان برگزار شد با اشاره به سه پروژه راه آهن در استان اظهار داشت: در این ارتباط خط آنتنی در فردوس کلنگزنی شده است و همچنین قطعه ۲۷۱ کیلومتری اتصال بیرجند به ایستگاه یونسی در قالب کنسرسیوم بخش خصوصی در دولت مصوب شده که با مدل مالی جدید اجرایی میشود.
وی افزود: در سند توسعه شرق کشور که سالهای قبل تصویب شده بحث اتصال سرخس به چابهار مطرح است و سه استان در آن نقش دارند اما تنها استانی که هیچگونه عملیات اجرایی در بحث راه آهن نداشته خراسان جنوبی بوده لذا امید است با عنایتی که امسال دولت داشته شاهد آغاز عملیات اجرایی راه آهن در استان باشیم.
استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه در تدوین طرحهای اقتصاد مقاومتی سعی شده همه ظرفیتهای استان بویژه مناطق کمتر برخوردار دیده شود گفت: تلاش شده علاوه بر سرمایهگذاری دولت در بخشهای توسعهای استان، مشارکت نهادها و دستگاههای حاکمیتی کشور را داشته باشیم.
وی افزود: یکی از اجزای اصلی اقتصاد مقاومتی برونگرایی است که در آن به تجارت بی الملل و مرزهای استان که طولانیترین مرز مشترک به افغانستان محسوب میشود به عنوان یک فرصت بیبدیل توجه شده است.
معتمدیان ادامه داد: یکی از موتورهای محرکه ما توجه به توسعه روستاها است با توجه به اینکه ۴۱ درصد جمعیت خراسان جنوبی، روستایی و عشایری است.
وی با بیان اینکه متاسفانه به دلیل خشکسالیهای ۲۰ ساله و بسته شدن مرز شاهد مهاجرت بیرویه از روستاها استان بودهایم، افزود: عمدتا روستاهایی که نقش مرزبان را داشته خالی از سکنه شده و امکان زندگی در آنها نبوده است.
استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: علیرغم ارائه خدمات عمرانی در مناطق روستایی اما به دلیل اینکه نتوانستهایم شغل جایگزینی برای مردم تعریف کنیم لذا روستاییان مهاجرت کردند.
وی با تاکید بر اینکه تدوین سند بومی توسعه روستایی خراسان جنوبی در دستور کار است، گفت: مهندسی مهاجرت معکوس در روستاها یکی از برنامههایی است که در استان دنبال میشود.
معتمدیان افزود: در همین راستا و برای افزایش ضریب امنیتی در مرزها طرح ساخت ۱۰ هزار مسکن محرومان در استان آغاز شده است.
وی اظهار داشت: ساخت این واحدهای مسکونی با سرعت بسیار خوبی دنبال شده و مردم نیز پای کار آمده اند و استقبال خوبی از ناحیه مردم انجام شده است که شاهد شروع مهاجرت ها به روستاها هستیم.
استاندار خراسان جنوبی افزود: کارهای کوتاه مدت نیز به صورت اورژانسی از جمله بحث افزایش سهمیه سوخت مرزنشینان برای نگهداشت جمعیت انجام گرفته است.
وی با بیان اینکه در سند بومی توسعه روستایی به دنبال تعریف مشاغل جدیدی هستیم افزود: نهضت کشت گلخانهای و تامین آب مورد نیاز برای محصولات استراتژیک استان، احیای قنوات و ایجاد بندهای خاکی به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته که شروع خوبی در سال جاری داشتهایم.
معتمدیان با اشاره به واردات دام با استفاده از ظرفیت کشورهای افغانستان و پاکستان عنوان کرد: با سرمایهگذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) ، خراسان جنوبی به هاب پرورش شتر تبدیل میشود که با واردات پاکستان حدود ۵۰۰ میلیارد تومان در استان سرمایهگذاری میشود.
وی ادامه داد: از افغانستان نیز واردات دام مولد را پیگیری کردهایم که با وام های ارزان قیمت ستاد اجرایی و کمیته های شهرستانها تشکیل شده بحث اشتغال مردم در مناطق مختلف را فراهم کنیم.
استاندار خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه مهمترین اولویت ما شناسایی ظرفیتهای جدید شغلی و سرمایه گذاری در روستاهای استان است، گفت: مهمترین چالشی که با آن مواجه هستیم معضل خام فروشی در بخشهای مختلف اقتصادی استان علیرغم رتبههای ملی و جهانی است که درآمدها به مردم استان نمیرسد و رتبه آخر درآمدی کشور را داریم.
وی افزود: بزرگراهها نیز یکی از بزرگترین مطالبات است که توسعه استان در گرو آن خواهد بود و امیدواریم به فعلیت برسد تا شاهد توسعه شتابان استان باشیم.
معتمدیان با تاکید بر اینکه بحث آب از مهمترین چالشهای استان است، گفت: سند سازگاری با کم آبی خراسان جنوبی در کارگروه ملی به تصویب رسیده است و به عنوان پایلوت اجرایی میشود.
وی بیان کرد: در گذشته به دلیل نداشتن نقشه راه، به سمت توسعه بخش کشاورزی در استانی رفتهایم که به شدت بحران آبی دارد و از ردیفهای ملی که برای توسعه سیستمهای نوین آبیاری است در سالهای گذشته محروم بودیم.
استاندار خراسان جنوبی گفت: در افق ۱۴۲۵ وضعیت استان در منابع آبی مشخص شده که کسری آب ۲۱۹ میلیون مترمکعبی است و ۱۰۰ میلیون آن از طریق این سند سازگاری با کمآبی و ۶۰ میلیون متر مکعب از طریق انتقال آب از دریای عمان انجام میگیرد.
وی با تاکید براینکه حدود ۵۰۰ روستا در استان با تانکر آبرسانی میشود، افزود: ۳۹ مجتمع آبرسانی با پیشرفت ۶۰ درصدی در حال ساخت است که نیازمند ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار و ۱۰ سال زمان برای تکمیل است.
معتمدیان افزود: با ارایه مدل مالی جدید امیدواریم تا پایان دولت دوازدهم مشکل آبرسانی سیار به روستاها و تکمیل پروژههای آبرسانی استان را به اتمام برسانیم.
وی با اشاره به اینکه نرخ بیکاری استان ۸.۵ درصد است، اظهار داشت: مشکل اصلی ما بحث درآمد مردم استان است لذا باید دنبال تولید ثروت و ارزش افزوده برای افزایش درآمد مردم باشیم و با توجه به زمینه های بسیاری خوبی که وجود دارد یکی از اولویتهای بسیار جدی ما تمرکز بر فرآوری محصولات کشاورزی و معدنی است.
استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: صادرات ۲ درصد و فرآوری محصولات دارای رتبه جهانی و ملی استان کمتر از هفت درصد است لذا اگر در برنامه میان مدت و با تسهیلات ارزان قیمت، سرمایه گذاری بخش دولتی و خصوصی در چند قلم مزیتدار که از سیاست های اقتصاد مقاومتی است ایجاد شود حتما شاهد تحول در وضعیت معیشتی مردم در استان خواهیم بود.
وی با بیان اینکه در بخش معادن نیز همین جهتگیری دنبال می شود عنوان کرد: علیرغم اینکه افغانستان یکی از کانونهای ناامنی بوده اما استان ما یکی از امنترین نقاط است.
معتمدیان افزود: امید است سرمایه گذاری دولت در بحث فرآوری محصولات معدنی انجام گیرد که مهمترین بخش آن زیرساختها است.
وی یادآور شد: در حالی که خراسان جنوبی قطب سنگ گرانیت در شرق کشور است اما استخراج همچنان به شکل سنتی انجام میشود .
استاندار خراسان جنوبی با اشاره به اعتبارات محدود استان عقب افتادگی تاریخی در این حوزه را یادآور شد و گفت: چرخه فرآوری به دلیل نداشتن زیرساختها با مشکل مواجه است.
وی با تاکید بر لزوم تخصیص اعتبارات ادامه داد: اعتبارات استان محدود اما تخصیصها با مثابه استانهای برخوردار و پرجمعیت انجام می شود که درخواست داریم بنا به مصوبات شورای توسعه شرق و غرب کشور اعتبارت تملک دارایی شرق کشور ۱۰۰ درصد پرداخت شود تا پروژه ها پیش برود.
معتمدیان عنوان کرد: در بحث تسهیلات نیز درخواست می شود بانک های عامل اعتبارات ارزان قیمت در جهت توسعه استان پرداخت کنند.
استاندار خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه تنها راه برون رفت از این شرایط فعلی سرمایه گذاری بخش خصوصی در استان است، افزود: باید بستههای تشویقی و معافیت های مختلفی تعریف تا با وجود خطر پذیری بالا رغبت لازم برای سرمایه گذاری در این استان ایجاد شود.
وی با بیان اینکه امسال برای اولین بار همایش ملی روز روستا و عشایر در خراسان جنوبی برگزار می شود، گفت: همزمان با ۱۵ مهرماه در این همایش شاهد حضور معاون اول رئیس جمهوری و تعدادی از وزرا و بیش از ۴۰ دستگاه و وزارتخانه متولی توسعه روستاها و عشایر در استان حضور پیدا میکنند.
معتمدیان ادامه داد: نشستهایی هفته قبل در دفتر رئیس جمهوری برگزار شده است تا از ظرفیت حضور مدیران ارشد کشور استفاده کنیم و در این سفر تلاش می شود در قالب تفاهمنامه هایی علاوه بر برنامههای وزارتخانهها از اعتبارات در اختیار کمک گرفته شود تا در پایان دولت دوازدهم برخی شاخصهای توسعه استان را از محرومیت خارج کنیم که یکی از وزرا وزیر ورزش و جوانان خواهد بود.
وی با اشاره به توجه خوبی که دولت به خراسان جنوبی دارد اظهار امیدواری کرد؛ از این ظرفیت بتوانیم به خوبی در جهت توسعه کشور استفاده کنیم.
۹۸۹۳*۶۰۵۴