مهدی مرتضوی روز یکشنبه در نشست شورای آموزش و پرورش و پشتیبانی سوادآموزی استان خراسان جنوبی افزود: براساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵ تعداد ۱۹ هزار و ۶۵۳ نفر در استان بیسواد هستند البته این آمار پالایش نشده و براساس خوداظهاری افراد بوده است.
وی با بیان اینکه دوره سوادآموزی معادل پایان دوره سوم ابتدایی محسوب میشود اظهار داشت: آمار ارایه شده واقعی نیست چه بسا با پالایش اطلاعات و آمار دقیق، تعداد کمتر شود چون بسیاری از افراد خود را بیسواد تلقی کردهاند.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی گفت: کمترین میزان بیسوادی با ۴۶۳ نفر معادل ۱.۷ درصد مربوط به شهرستان فردوس و بیشترین آمار با سه هزار و ۴۵۴ نفر معادل ۱۰.۷ درصد مربوط به شهرستان نهبندان است.
وی با تاکید بر اینکه عوامل متعدد تولید بیسوادی میکنند افزود: عوامل فردی، محیطی، آموزشی، فرهنگی، اقتصادی شامل ازدواج زودهنگام، استفاده از فرزندان به عنوان نیروی کار، فقر، عدم اشتغال سرپرست خانوار، آسیبها و مشکلات اجتماعی، نبود امکانات و زیرساختها در این زمینه دخیل هستند.
مرتضوی یادآور شد: انتظار میرود همه دستگاههای اجرایی برای رفع بیسوادی و عدم تولید بیسواد با آموزش و پرورش همکاری کنند تا بتوانیم آمار بی سوادی را کاهش دهیم یا ریشه کن کنیم.
وی گفت: پارسال هیچ شورای پشتیبانی سوادآموزی در استان برگزار نشد در حالیکه براساس ابلاغیه وزارتخانه باید به صورت مستقل و فصلی این شورا با ریاست استاندار در استان برگزار شود.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی افزود: در زمینه همکاری دستگاههای اجرایی در بحث سوادآموزی، با اداره کل کتابخانهها، امور عشایری و سازمان تبلیغات اسلامی استان تفاهمنامه همکاری منعقد شده است.
وی بر لزوم توسعه و گسترش ۱۰۰ درصدی مراکز یادگیری در استان تاکید کرد و گفت: همچنین نیاز به همراهی ائمه جمعه و جماعات، فرمانداران، بخشداران، دهیاران و اعضای شورای اسلامی شهر و روستا داریم.
مرتضوی اضافه کرد: همچنین دستگاههای اجرایی از قبیل کمیته امداد، جهاد کشاورزی، مراکز بهداشت، شهرداریها، راهنمایی و رانندگی به ویژه سازمان صدا و سیما شبکه خاوران میتوانند در خصوص شناسایی، جذب، تبلیغ و ترویج برنامههای ستاد و فرهنگسازی مساعدت کنند.
وی به تبیین برنامههای سوادآموزی در سال جاری اشاره کرد و گفت: تشکیل مرکز یادگیری محلی یکی از تجربههای موفق نهضت سوادآموزی است که ضرورت شرایط زمانی ایجاد آن بدین سبب است که سوادآموز باید بتواند مهارتهای اساسی زندگی را بیاموزد.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی با اشاره به سرانه دورههای سوادآموزی اظهار داشت: به ازای هر نفر سوادآموز ۸۸۰ هزار تومان، انتقال ۹۳۰ هزار تومان، خودآموز ۷۹۵ هزار تومان، تشویق سوادآموزی قبول شده یک میلیون و ۵۹۱ هزار تومان، اتباع ۶۵۰ هزار تومان و انتقال اتباع ۷۵۰ هزار تومان پرداخت میشود.
وی یادآور شد: در راستای انسداد مبادی بیسوادی، ۸۶۹ نفر به وزارت آموزش و پرورش معرفی شدند که ۴۴۰ نفر شناسایی و ۴۲۹ نفر افراد بازمانده از تحصیل به دلایل مهاجرت، معلولیت شدید، ازدواج، فوت، فقر مالی و سایر مجهول المکان هستند.
مرتضوی با بیان اینکه خراسان جنوبی جزو ۱۰ استان برتر در حوزه سوادآموزی در سطح کشور است گفت: اختلاف باسوادی زنان و مردان در استان ۲.۳ درصد است.
وی ادامه داد: در این زمینه طرح آموزش زنان و دختران روستایی با هدف برقراری عدالت آموزشی و کاهش تفاوت بیسوادی بین زنان و مردان در حال اجرا است.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی از اجرای طرح شتاببخشی به سوادآموزی بزرگسالان در مناطق عشایری خبر داد و گفت: این طرح به منظور توانایی خواندن و نوشتن روخوانی قران کریم و آشنایی جامعه عشایر با مهارتهای اساسی اجرا میشود.
وی تصریح کرد: برگزاری جشنواره الگوی تدریس برتر به منظور بهبود و ارتقای دانش شغلی و تخصصی، طرح آموزش عملی نماز کلید بهشت با هدف آشنایی بیشتر سوادآموزان با نماز، طرح حلقههای کتاب و کتابخوانی، طرح آموزش کمیساریای عالی پناهندگان، طرح آموزش مقدماتی رایانه، سوادآموزی نیروهای مسلح، طرح آموزش اولیای بی سواد از دیگر برنامههای امسال است.
مرتضوی گفت: تهیه سند راهبردی پنج ساله (۱۳۹۹ تا ۱۴۰۴) برای توسعه سوادآموزی استان خراسان جنوبی در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: شهرستانهای مرزی سربیشه و نهبندان در رده نخست شهرستانهای دارای جمعیت بیسواد هستند که برای شتاب بخشی به این شهرستانها نیاز به توجه ویژه است.
۷۵۵۷*۳۰۲۸