به گزارش ایرنا حجت الاسلام پرویز بخشی پور روز یکشنبه در بازدید خبرنگاران از مزارع زیرکشت موقوفه شوکت آباد بیرجند اظهار داشت: شش دانگ مزرعه شوکت آباد و قنات آن وقفی است که برای بهره وری بیشتر توسعه کشت دنبال می شود.
وی یادآور شد: تاکنون در 100 هکتار از اراضی موقوفه شوکت آباد سیستم آبیاری نوین اجرا شده که 50 هکتار آن بارانی، 25 هکتار طرح تیپ و 25 هکتار قطره ای بوده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با اشاره به طرح توسعه کشت در مزرعه شوکت آباد گفت: تاکنون به صورت الگویی و پایلوت یک هکتار گل محمدی، 4.5 هکتار زیره سبز ، 2 هکتار انار شناسنامه دار، 6 هکتار پسته، 15 هکتار انگور کشمشی، یک هکتار عناب و انجیر کاشته شده است.
وی افزود: در صورت عملکرد موفق، این کشت ها در 400 هکتار از اراضی کشاورزی موقوفه شوکت آباد توسعه پیدا می کند.
بخشی پور یکی از کشت های موفق در این مزرعه را گل محمدی دانست و گفت: با توجه به ارزیابی های صورت گرفته از لحاظ خاک و هوا مزرعه شوکت آباد بهترین نقطه کشور برای برداشت گل محمدی است.
وی یادآور شد: امسال دومین سال بهره وری مزرعه گل محمدی بوده که با توجه به سازگاری آب ، هوا و خاک، گل آن بسیار مرغوب است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با بیان اینکه پیش بینی می شود امسال میزان برداشت گل محمدی از مزرعه شوکت آباد به 2.5 تن برسد گفت: سال گذشته از همین میزان سطح کشت یک تن و 700 کیلوگرم گل برداشت شد که نشان از افزایش بهره وری آن دارد.
وی بیان کرد: یکی از برنامه های آینده اوقاف در مزرعه شوکت آباد کشت گل محمدی در 10 هکتار است که با انجام پنج هکتار آن در سال آینده میزان سطح زیرکشت موجود به 6 هکتار خواهد رسید.
بخشی پور یادآور شد: در آینده واحد فرآوری گل محمدی در بحث گلاب و اسانس گیری نیز راه اندازی خواهد شد.
وی زمان برداشت گل محمدی را اوایل اردیبهشت ماه دانست و ادامه داد: بیش از یک ماه برداشت این محصول به طور می انجامد که در این مدت روزانه 10 تا 15 کارگر از افراد بومی منطقه به کار گرفته می شوند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی بیان کرد: یکی از عوامل موفقیت کشت گل محمدی زیرسازی مناسب آن به وسیله چوب درختان خشک شده بوده که از این طریق ریشه درخت برای مدت طولانی تر آب را نگهداشته و خنک می ماند.
وی یکی دیگر از برنامه های اوقاف برای بهره وری بیشتر از اراضی مزروعی وقفی را توسعه کشت گیاهان دارویی عنوان کرد و افزود: تاکنون یک هکتار از اراضی شوکت آباد برای کشت گیاهان دارویی به صورت نشاء آماده شده است که در دستور کار امسال قرار می گیرد.
بخشی پور ادامه داد: با توجه به بازارهای هدف گیاهان دارویی در خارج کشور تلاش می کنیم ضمن ایجاد ارزش افزوده از طریق کشت گیاهان دارویی در اراضی کشاورزی وقفی، به سمت اشاعه آن نیز پیش برویم.
وی گفت: از همین رو در قالب تفاهم نامه ای که با جهاد دانشگاهی منعقد شده امسال یک هکتار از گیاهان دارویی به صورت نشاء کشت می شود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با ابراز امیدواری از اینکه برنامه های در دست اقدام به بهره وری بیشتر موقوفات کمک کند گفت: از این طریق اجرای نیت موقوفات نیز بهتر انجام می شود.
وی آبدهی قنات موقوفه شوکت آباد را 25 لیتر بر ثانیه عنوان کرد و گفت: البته اگر قنات لایه روبی شود این میزان آبدهی به 40 لیتر بر ثانیه خواهد رسید.
بخشی پور با تاکید بر اینکه کل درآمد موقوفه شوکت آباد صرف اجرای نیت واقف می شود ادامه داد: این موقوفه دو وقف نامه به نام محمد ابراهیم و امیر اسماعیل شوکت الملک دارد که 37 نیت در دل آن قرار گرفته است.
وی قدمت موقوفه شوکت آباد را به سال 1203 هجری شمسی دانست و افزود: توسعه کشت های کشاورزی به رونق این موقوفه در منطقه کویری خراسان جنوبی کمک کرده است.
9893 * 6054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.