به گزارش ایرنا آمارهای موجود نشان می دهد دولت با وجود کمبود منابع مالی برای اجرای طرح های توسعه آب روستایی در قالب مجتمع های بزرگ یا کوچک به صورت گسترده و بی وقفه در تلاش است.
پروژه های هفته دولت نماد و نشانه ای از خدمت به مردم است اینکه راه را گم نکنیم به همین مناسبت از روستاها گرفته تا شهرها شاهد افتتاح و کلنگ زنی هایی از جمله راه، آب، گاز، برق، مدرسه، واحد تولیدی و سایر حوزه ها بودیم.
باید عطش تشنگی روی لبهایت خشکیده باشد تا مزه آب را بفهمی حکایت این روزهای روستاهای دور افتاده و شهرهایی که طعم محرومیت را چشیده و اکنون بعد از گذشت حدود چهار دهه از انقلاب همچنان با کمبود آب شرب مواجه اند.
برای افتتاح پروژه های هفته دولت که به نظر من مهمترین آنها آبرسانی به روستاهای کویری و دور افتاده استان بود به راه افتادیم برای رفتن به این آبادی های دور تردید داشتم که آیا ارزشش را دارد که برای تهیه یک گزارش این قدر دور از شهر و دیار خود شوم.
اما بعد از حضور میان پیرمردان، زنان و کودکان روستایی متوجه شدم این راه آنقدر هم دور نیست که فکر می کردم اینجا جایی همین نزدیکی است، جایی که کودکان برای رسیدن به آرزوهایشان بسیار معصوم، گوشه نشین و مصمم اند.
اینجا روستای شوشود در 35 کیلومتری مرکز استان خراسان جنوبی است معدود روستایی که بافت قدیمی اش را حفظ کرده و با دیدن خانه های کاهگلی و سنگی روستا روح تازه ای در انسان دمیده می شود.
آنها چندین نسل همین جا روی همین خاک در همین روستاها خانه ساخته اند زندگی کرده اند و حالا هر چقدر گذشته را توی ذهن شان مرور می کنند یادشان نمی آید زمین و آسمان مثل سال های اخیر به آنها سخت گرفته باشد.
ما که رسیدیم زن ها صورت هایشان را با چادرهای رنگی می پوشانند و پچ پچ هایشان شروع شد در میان جمع چشم هایی می بینی که پر از حرف هستند این بار چشم ها و لب هایشان از بی آبی گلایه ندارد بلکه خوشحالند و اشک شوق می ریزند.
یکی از بزرگان روستا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون مسئولان زیادی برای دیدن مشکلات این روستا آمده و رفته اند بعضا حرف هایمان را شنیده و برخی را به فراموشی سپرده اند.
شبان ادامه داد: در روستای شوشود بیش از 115 خانوار و 460 نفر زندگی می کنند حتی این روستا مهاجرپذیر است اما کمبود آب یکی از مهمترین دغدغه های آن در سال های اخیر بوده است.
وی بیان کرد: تاکنون آب شرب این روستا به وسیله تانکرهای سیار تامین می شد که مشکلات زیادی برای اهالی روستا ایجاد کرده بود.
وی اظهار امیدواری کرد؛ با انتقال آب شرب به روستا دغدغه مردم در خصوص آب رفع شده و مردم نیز تلاش می کنند در مصرف آب صرفه جویی کنند.
افتتاح مجتمع آبرسانی فاز 2 «کلاته ملا» درمیان و آبرسانی به روستاهای تخته جان، خونیکسار و سراب شهرستان درمیان از دیگر پروژه هایی بود که همزمان با هفته دولت با حضور مسئولان استانی و شهرستانی به بهره برداری رسید.
با افتتاح این مجتمع آبرسانی 606 خانوار شامل 2 هزار و 159 نفر از آب شرب سالم برخوردار شدند.
اینجا شاید دوری مسیر ما را خسته کرده بود اما دلمان قرص بود که همین نزدیکی مردمانی سختکوش بی تاب نوشیدن جرعه ای آب هستند اینبار زنان و مردان نیازی نبود گالن به دست منتظر تانکرهای آبرسانی باشند بلکه آب شرب آنها برای همیشه در نزدیکی منزلشان فراهم شد.
تمام اهالی روستاها به استقبال مسئولان آمده بودند لبخند بر لبان تشنه آنها نقش بسته بود گوسفندی را برای قربانی آماده کرده بودند قبل از ذبح جرعه ای آب به گوسفند دادند وه که چه سنت زیبایی!
مشغول عکاسی از این صحنه های زیبا بودم که ناخوداگاه لنز دوربینم به سمت اهالی روستا و زنان کشیده شد، زن جوانی با شوخ طبعی گفت « از چهره های سوخته و سیاه ما عکس نگیر اینجا آب نداریم حمام بگیریم» لبخند روی لبانم خشک و اشک در چشمانم حلقه زد حرف این بانوی سختکوش روستایی چنان در دلم غوغایی به پا کرد که دوست داشتم همان لحظه زمین دهان باز کند اما دوباره خود را بازیافتم و ...
برخی از قدیمی های روستا دستانشان را به سمت آسمان بالا برده و خدا را بابت آب شکر می گفتند انگار هنوز باور نمی کردند بعد از سال ها انتظار، از نعمت آب شرب داخل روستا بهره مند شده اند.
زیر آسمان تب دار خراسان جنوبی حکایت روستاهای حامی، شل آباد، کلاته طوطی شهرستان خوسف و روستای دهک، تیغدر، کلاته سنجی و 52 روستای شهرستان نهبندان نیز مانند شوشود است.
قصه روستاهای مرزی خراسان جنوبی هم قصه خانه هایی است کوتاه قد با سقف های گنبدی و دیوارهای خشتی و گلی، خانه هایی بی آب با انسان هایی تشنه اما امیدوار.
بچه های کوچک و بزرگ، قد و نیم قد دورمان حلقه زده اند با دست هایی کوچک و آستین هایی خاکی.
تن روستا در گرمای یک ظهر تابستانی تب کرده و داغ است اما انگار با باز کردن آب حیاط منزل روستاییان همه نفس عمیق می کشد و شاید از این طریق سختی و ملالت ساعت ها، روزها و ماه هایی که برای تامین آب شرب در انتظار بودند از تن شان خارج شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر حدود 450 روستای خراسان جنوبی با تانکر سیار آبرسانی می شود که با افتتاح هفت طرح آبرسانی در استان همزمان با هفته دولت، هفت هزار و 472 خانوار در قالب 46 هزار و 571 نفر از آب شرب و بهداشتی برخوردار شدند.
مهدی صفوی نژاد ادامه داد: این طرح ها در شهرستان های بیرجند، خوسف، سربیشه، نهبندان، درمیان و قاینات با اعتبار 181 میلیارد و 747 میلیون ریال افتتاح شد که با بهره برداری از این طرح ها، آبرسانی سیار به 81 روستای استان کاهش یافت.
بر اساس سرشماری سال 1395 در مجموع یکهزار و 753 آبادی داری سکنه در استان وجود دارد که 918 آبادی بیش از 20 خانوار و 853 آبادی کمتر از 20 خانوار هستند.
از مجموع روستاهای بالای 20 خانوار استان 744 روستا تحت پوشش شرکت آبفار و 174 آبادی فاقد تاسیسات آبرسانی هستند.
ظرفیت منابع تامین آب روستایی استان سالانه 29 هزار و 28 میلیون متر مکعب است که از 238 حلقه چاه، 56 باب قنات، 31 چشمه و 17 مورد سایر منابع تامین می شود.
اما با افتتاح طرح های آبرسانی به روستاهای خراسان جنوبی هنوز راه زیادی در پیش داریم، هنوز کار روی زمین مانده زیاد داریم، از دل روستاها گرفته تا قلب شهرها کارهای روی زمین مانده همت جهادی می خواهد و شاید یادآوری، یادآوری اینکه کجا بودیم، کجا هستیم و باید به کجا برسیم.
گزارش: رقیه محمدی
7557 * 6054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.