یک اقتصاددان مطرح کرد؛
یارانه 200 هزار تومان شود/ ارزش ریال 150 درصد کاهش یافت
یک اقتصاددان گفت: با کاهش 150 درصدی ارزش پول ملی ما شاهد کاهش قدرت خرید هستیم.
به گزارش جی پلاس؛ یک اقتصاددان گفت: با کاهش 150 درصدی ارزش پول ملی ما شاهد کاهش قدرت خرید هستیم؛ میانگین حقوق و دستمزد در ایران 2 میلیون تومان است و این یعنی اقتصاد ایران کشش دلار 10 هزار تومان و یا حتی دلار 8000 تومانی را ندارد.
دکتر وحید شقاقی اظهار کرد: نتیجه قفل شدن این سه بازار خود را در کمبود کالا، شکلگیری صفهای طولانی برای خرید برخی کالاها، افزایش نارضایتی و گسترش بیکاری و تعطیلی بنگاههای تولیدی نشان میدهد.
وی ادامه داد: در آذر ماه 96 قیمت دلار حدود چهار هزار تومان بود اما الان بین 10 تا 11 هزار تومان است؛ اگرچه در بازار ثانویه محدودیتهایی برای قیمت دلار وجود دارد اما قیمت واقعی چیزی است که در بازار آزاد و کوچه پس کوچهها مبادله میشود. ما اگر این قیمت دلار را نپذیریم در واقع خود را گمراه کردهایم؛ اگر کسی بخواهد امروز دلار بخرد با مراجعه به یک صرافی میتواند دلار مورد نیاز خود را به چه قیمتی تهیه کند؟ این قیمت بالای 10 هزار تومان است. قیمت امروز دلار از کاهش 150 درصدی ارزش پول ملی طی 9 ماه اخیر حکایت دارد.
وی اصلاح سوم را متوجه نظام یارانهای دانست و گفت: با یارنه 45 هزار و 500 تومان نمیتوان بازار کالا را از قفل خارج کرد بنابراین یارانه پنج دهک پایین جامعه حتماً باید بالای 150 هزار تا 200 هزار تومان افزایش پیدا کند؛ این نیازمند منابع درآمدی است که از محل مالیات میتوان آن را تأمین کرد یعنی با سه برابر شدن درآمدهای مالیاتی میتوان بازتوزیع ثروت را در اقتصاد ایران انجام داد. با افزایش یارانههای پنج دهک پایین میتوان قدرت خرید را موقتاً افزایش داد تا بازار کالا قفل نشود؛ بنابراین اصلاح نظام یارانهای گام سومی است که دولت باید در کنار مدیریت نقدینگی و اصلاح نظام بانکی انجام دهد تا آنها هم بتواند تا حدودی وضعیت بازار پول ما را سامان دهد؛ دولت باید بدهیهای خود را کاهش دهد تا بازار پول هم از قفل شدن خارج شود.
این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی افزود: رانتخواران جلو این اصلاحات را میگیرند و فساد اجازه نمیدهد که شفافیت ایجاد شود اما حاکمیت هیچ راهی جز این ندارد.
وی در پایان در پاسخ به احتمال بازگشت کوپن به اقتصاد ایران نیز گفت: دولت تصمیم دارد واردات کالاهای اساسی و داروهای حیاتی را با ارز یارانهای انجام دهد؛ این تا حدودی میتواند مشکل تأمین کالاهای اساسی را حل کند اما نیازمند مراقبت است تا از تأمین تا توزیع شاهد فساد نباشیم با هر روشی که دولت ترجیح میدهد.
دیدگاه تان را بنویسید