زنگ خطر برای خودروسازان بخش خصوصی به صدا درآمد!
تحریمهای آمریکا سفت و سخت شده و خودروسازان خارجی را مجبور به عقب نشینی از کشورمان میکند. اما در این بین خودروسازان چینی که هر بار با هر تحریمی در کشورمان حضور داشتهاند و پا پس نکشیدهاند نیز در معرض تحریم آمریکا قرار دارند.
تکلیف خودروسازان ژاپنی، کرهای و آلمانی مشخص است. خودروسازان این کشورها منافع گستردهای در بازار آمریکا دارند و بعید به نظر میرسد که بخواهند در مقابل آمریکا مقاومت کنند و حضورشان را در بازار ایران ادامه بدهند. پژو و سیتروئن به عنوان دو شریک قدیمی صنعت خودرو ایران نیز فعالیت خود را تعلیق کردند. با رد درخواست سه کشور اروپایی برای معافیت از حضور شرکتهایشان در ایران از سوی وزیر بازرگانی آمریکا عملا بحث حضور فرانسویها در ایران بسته شده است.
در این میان خودروسازان چینی نیز ممکن است صنعت و بازار خودرو کشورمان را ترک کنند؛ خودروسازانی که در سالهای اخیر بهواسطه حضور در ایران توانستهاند، عیوب خودروهای خود را بررسی و تصحیح کنند. چینیها در این سالها استراتژیهای منظمی را به منظور توسعه و پیشرفت خودروسازی خود در نظر گرفتهاند و با بسیاری از خودروسازان دنیا ( تقریبا با همه خودروسازان دنیا) همکاری مشترک دارند. سهام بسیاری از خودروسازیها را خریداری کردهاند و از این طریق نیز سعی دارند احاطه خود بر صنعت خودرو را افزایش دهند. ضمن اینکه یکی از اصلیترین اهداف خودروسازان چینی حضور و عرضه خودرو در بازار آمریکا است.چینیها برای رسیدن به بازار آمریکا تمام تلاش خود را انجام میدهند و از هیچ کوششی فروگذار نمیکنند.
شرکتهایی مانند جیلی، امجی و چانگان، جزو شرکتهایی هستند که با خودروسازان آمریکایی جوینتونچر دارند. همچنین شرکت بیوایدی نیز طی سالهای اخیر اقدامات بسیاری برای حضور در بازار آمریکا انجام داده است.»
به نظر میرسد چینیهایی که قصد حضور در بازار آمریکا را دارند یا به نوعی جوینت ونچر مهمی با شرکتهای آمریکایی دارند، فعالیت خودشان در کشورمان را کاهش داده و یا متوقف کنند.»
وی میافزاید: «شرکتهایی چینی هستند که سرمایهگذاری بزرگی برای حضور در آمریکا داشتهاند. شرکت جیلی سهام ولوو و بخشی از سهام مرسدس بنز را خریداری کرده و برنامه دارد به هر صورت در بازار بزرگ آمریکا حضور داشته باشد. امجی هم یک جوینت ونچر با شرکت مادر یعنی سایک با جنرال موتورز آمریکا دارد.»
این کارشناس صنعت خودرو معتقد است به هر صورت تحریمهای آمریکا برای کسب و کار هر شرکتی که بخواهد در ایران حضور داشته باشد، مشکل ایجاد میکند و خودروسازان چینی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. وی در خصوص ادامه همکاری چری در کشورمان میگوید: «چری نخستین شرکت چینی بود که به ایران وارد شد و بزرگترین خودروساز چینی در کشورمان است و نهایتا با حفظ همه جوانب در ایران باقی خواهد ماند.»
اما در کشورمان در این سالها خودروسازان چینی بسیاری ورود کردهاند که برخی از آنها با انتخاب شرکت مناسب برای همکاری و برنامه ریزی صحیح توانستهاند بازار مناسبی را در ایران به دست آورند. برند جک در همکاری با کرمان خودرو، چانگان و برلیانس در همکاری با سایپا و پارس خودرو و همچنین هایما در همکاری با ایران خودرو با عرضه مناسب خودرو و خدمات پس از فروش، جای خود را در ایران باز کرده اند و به نظر نمی رسد فعلا از کشور ما خارج شوند.
دیدگاه تان را بنویسید