شناخت حقوق مطبوعات برای جلوگیری از سانسور رسانه ای و خبری هم برای اصحاب رسانه و هم برای مردم به عنوان مخاطبان رسانه ها ضروری است.
به گزارش خبرنگار جامعه جی پلاس، دنیا از سال ها پیش به نقش و اهمیت مطبوعات در جهان رو به مدرنیته پی برده بود تا جایی که از مطبوعات آزاد به عنوان رکن چهارم دموکراسی یاد می شود.قید «آزاد» از آن حیث اهمیت پیدا می کند که آگاهی سازی و در جریان اطلاعات درست قرار گرفتن یکی از حقوق ملت ها شناخته می شود. بنابراین شناخت حقوق مطبوعات برای جلوگیری از سانسور رسانه ای و خبری هم برای اصحاب رسانه و هم برای مردم به عنوان مخاطبان رسانه ها ضروری است.
به همین منظور کنگره بین المللی حقوق ایران در نظر دارد در پنل تخصصی با عنوان "بررسی حقوق مطبوعات در نظام های مختلف" در یکی از سالن های جانبی برج میلاد با حضور اساتید و کارشناسان این حوزه از دانشگاه های سراسر کشور و به منظور ارتقاء حق دسترسی شهروندان به اطلاعات به بررسی این موضوع بپردازد.
"نخستین کنگره بین المللی حقوق ایران با رویکرد حقوق شهروندی" با حمایت وزارتخانه های سراسر کشور از جمله: کار، تعاون و رفاه اجتماعی، ورزش و جوانان، امور اقتصادی و دارایی، نیرو و کلیه سازمان ها و نهادهای دولتی از جمله مجمع تشخیص مصلحت نظام، سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان بهزیستی کشور، کمیسیون ملی یونسکو ایران و دانشگاه های سراسر کشور از جمله: تهران، الزهرا، بوعلی سینا، خوارزمی و ... با هدف تقویت نظارت و اجرای قوانین در راستای توانمندسازی و ارتقاء کارآمدی دستگاه های اجرایی در زمینه حقوقی و همچنین معرفی آخرین نظریه ها و دستاوردهای علمی، تبادل دیدگاهها، با حمایت دانشگاه ها و دستگاه های اجرایی کشور، شهریور ماه سال جاری در برج میلاد تهران برگزار می گردد.
نسیم مشاهدی، معاون اجرایی کنگره بین المللی حقوق ایران در گفت و گویی اهمیت برگزاری چنین نشست هایی را تشریح کرد.
مشاهدی با اشاره به حق دسترسی به اطلاعات برای همه شهروندان، خاطرنشان کرد: باید فضایی ایجاد شود که سانسور حتیالمقدور ممنوع باشد و رسانهها به قدرتهای مالی وابسته نباشند.
وی با اشاره به نقش مطبوعات در رشد دانش و بینش عمومی گفت: مطبوعات دیگر صرفا انعکاس دهندهی واقعیت نیستند بلکه سازنده و به وجود آورنده واقعیت هستند این مهم با اشاره به نقش کلیدی مطبوعات نشان داده می شوند.
معاون اجرایی کنگره بین المللی حقوق ایران به اصل 24 قانون اساسی مبنی بر اینکه نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند، مگر آنکه مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشند گفت: آزادی مطبوعات و حدود و قیود آن در اصل 24 قانون اساسی انعکاس یافته است.
وی ادامه داد: تأکید بر مطبوعات نیز تنها به جهت اهمیت و نقش خاص این ابزار ارتباطی در آن زمان بوده و اینکه در زمان تصویب قانون اساسی سایر ابزارهای انتشار عقیده و بیان، توسعه و گسترش پیدا نکرده بودند.
مشاهدی با تاکید بر اینکه بدین ترتیب اصل، آزادی مطبوعات است و محدودیتهای آن، به عنوان استثناهای این اصل میبایست مورد توجه قرار گیرند خاطر نشان کرد: رویه نظام مقدس جمهوری اسلامی و به خصوص مقام معظم رهبری همواره کمک به ارتقای سطح پاسخگویی و تکریم جایگاه والای رسانههای سمعی و بصری بوده است.
اهمیت اجرای صحیح قوانین موضوعه در حوزه مطبوعات بازسازی، نوسازی، تجهیز و توسعه ظرفیت مطبوعات و استفاده از فنآوری جدید ارتباط جمعی و به روز نگه داشتن تواناییهای فنی و ابزاررسانهها و تلاش در جهت ارتقای کمی و کیفی محصولات و آمادهسازی شرایط مطلوب برای مطبوعات به منظور دستیابی به شیوههای مطلوب و جامع در انتشار اخبار و مطالب و نظرات منطقی مختلف با رعایت استقلال و آزادی در چارچوب قوانین از دیگر موضوعاتی بود که توسط معاون اجرایی کنگره بین المللی حقوق ایران بر آن تاکید شد.
وی همچنین تأسیس و تقویت مراکز آموزشی و آموزش عالی و تربیت نیروی انسانی لازم برای ارتقاء کمی و کیفی مطبوعات، گسترش مبادلات فرهنگی، خبری و مطبوعاتی با سازمانهای منطقهای و بینالمللی و همچنین تأسیس و تقویت نمایندگیهای مطبوعات در خارج از کشور به منظور بهرهگیری از تجربیات و تحقیقات داخلی و خارجی در عرصه فعالیتهای خبری و تبلیغی را از مواردی دانست که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: باز خورد مورد انتظار از این کنگره این است که بتواند نقطه عطفی برای برداشتن گامهای بلندتر و توسعهی مطبوعاتی باشد و برای جلوگیری از زمینههای سوءاستفاده از آزادی باید قوانینی مناسب تدوین شود. این همایش درصدد دسترسی و بسترسازی برای این امر مهم است.
پژوهشگران می توانند با توجه به محورهای کنگره ازجمله حقوق مطبوعات، حقوق خصوصی و... مقالات خود را برای شرکت در این کنگره از طریق پایگاه اینترنتیwww.Lawi.ir به دبیرخانه ارسال نمایند. علاقه مندان می توانند جهت کسب اطلاعات تکمیلی باشماره های 4-33699093-021و 9-36621318-021 تماس حاصل نمایند.
نخستین کنگره بین المللی حقوق ایران با رویکرد حقوق شهروندی و با هدف تقویت نظارت و اجرای قوانین در راستای توانمندسازی و ارتقاء کارآمدی دستگاه های اجرایی در زمینه حقوقی و همچنین معرفی آخرین نظریه ها و دستاوردهای علمی، تبادل دیدگاهها، با حمایت دانشگاهها و دستگاههای اجرایی کشور با حمایت وزارتخانه ها از جمله: کار، تعاون و رفاه اجتماعی، ورزش و جوانان، امور اقتصادی و دارایی، نیرو و کلیه سازمان ها و نهادهای دولتی از جمله مجمع تشخیص مصلحت نظام، سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان بهزیستی کشور، کمیسیون ملی یونسکو ایران، و دانشگاه های سراسر کشور از جمله: تهران، الزهرا، بوعلی سینا، خوارزمی و ... با محوریت نظارت و اجرای قوانین در دستگاه های اجرایی، ایجاد محیط و ساختار مناسب حقوقى، قضایى و ادارى براى تحقق اهداف چشم انداز 20 ساله کشور به همت مرکز همایشهای بین المللی توسعه؛ 30 و 31 شهریورماه سال جاری در برج میلاد تهران، برگزار می گردد.