ایران بهترین جای دنیاست
گردشگر آمریکایی در ایران: اسم ترامپ را نیاورید بگذارید از کشورتان لذت ببرم!
جان فیلیپ وقتی که داشت وارد دخمه یزد میشد، جایی که زرتشیان مرده های خودشان را به پرندگان گوشت خوار میسپردند، فریاد میزد: «Iran the best in the world»
به گزارش جی پلاس، برف و باد امانش را بریده بود. دست هایش یخ زده اما خودش را به بالای دخمه رساند. جان که برای نخسین بار همراه با 320 راهنمای گردشگری از 45 کشور دنیا، به ایران آمده است، تا کنون کویر و برف را با هم ندیده و حالا در بهمن سال 95 شهر کویری سرد را در زمستان تجربه می کند. یزدی ها می گویند:« باد برفوک یزد بعد از سالیان طولانی، همین امروز به شهر زده.» سرمای بی سابقه که حتی باعث افزایش ذرات شهر به دو برابر حد مجاز رسیده. با این حال گردشگران در کوچه پس کوچه های بافت تاریخی قدم می زنند و بی تابند که مسجد جامع یزد را ببینند. با آن که آن سوی دنیا ترامپ می خواهد درهای آمریکا را ببندد و موزه لوور پاریس از سوی تروریست ها مورد تهدید قرار گرفته، گردشگران دنیا برای نشان دادن صلح و دوستی مهمان ایرانی ها شده اند.
مایکل یکی از آمریکایی های همراه کنوانسیون است که به شدت از قانونی که ترامپ گذاشته عصبانی است.
او وقتی درباره ترامپ حرف می زند، سرش را به شدت تکان می دهد و دست هایش را به نشانه مخالفت با این قانون بالا می آورد:«این نگاه ترامپ مغایر با نگاه گردشگران است. ما می خواهیم که به همه کشورها برویم و با هم دوست شویم. تنها چیزی که می توانم بگویم این است که امیدوارم به زودی این قانون لغو شود و همه کشورهای دنیا به راحتی به آمریکا بیایند.»
«اسم ترامپ را نیاورید، بگذارید لذت ببریم»
تنها او نیست که وقتی نام ترامپ را می شنود، نمی تواند خشم خود پنهان کند. ماری از اتریش یکی از آن هاست. او می گوید که ترامپ دیوانه است و بهتر است درباره ی او صحبت نکند. چون در ایران است و دارد از لحظه لحظه سفرش لذت می برد و نمی خواهد که این لذت از بین برود.»
یکی از اسپانیایی های گروه هم رفتارهای ترامپ را دیوانگی می داند، دیوانگی که باعث نمی شود، مردم دنیا به هم گل ندهند و لبخند نزنند. این در واقع پیام بسیاری از راهنمایان گردشگری است که خود را سفیران صلح می دانند و به همین مناسبت وقتی مهمان نارین قلعه میبد می شوند، در محوطه این بنای تاریخی که ریشه مادی دارد، با پلاکاردهای سفید، لغت سفیران صلح را به صورت نمادین می سازند و تصاویر آن ها در همه رسانه ها ثبت می شود.
دگرگونی تصویرها
بیش از 80 درصد راهنمایان گردشگری برای نخستین بار است که همراه کنوانسیون گردشگری به ایران آمده اند. کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری، بزرگترین گردهمایی راهنمایان گردشگری جهان است. این رویداد دوسالانه و زیر نظر مستقیم فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری (WFTGA) در یکی از کشورهای عضو برگزار میشود. معرفی و بازدید جاذبههای فرهنگی، تاریخی و طبیعی کشورهای میزبان و توسعه پایدار صنعت گردشگری و ارتباط میان راهنمایان گردشگری و ارتقای دانش و اخلاق حرفهای آنها بر اساس استانداردهای جهانی جزو اهداف کنوانسیون است. در پانزدهمین فدارسیون جهانی راهنمایان گردشگری که در بهمن ماه سال ۱۳۹۳ در جمهوری چک برگزار شد، از میان یازده کشور نامزد سه کشور ایران، سنگاپور و دانمارک به عنوان کاندیدای نهایی انتخاب و در نهایت امر کشور ایران برای اولین بار، با ۱۸ رای موافق میزبانی سال ۲۰۱۷ را کسب کرد.
حالا این راهنمایان گردشگری در ایران هستند، شهرهای قزوین، زنجان، همدان، تهران، شیراز، یزد و اصفهان را دیده اند. یکی از آمریکایی های همراه این گروه می گوید:«پیش از آنکه راهی این سفر شود، تصویری گنگ و ناآشنا از ایران داشتم، اصلا نمی دانستم ایران چه شکلی است و مردمش چگونه هستند، اما حالا خیلی چیزها برایم تغییر کرد. مردم دنیا باید بیایند و مردم ایران را ببینند. مردمی که با مهربانی به گردشگران لبخند می زنند.»
یکی از اسپانیایی ها هم از تصویرهای تلخ ذهنی اش پیش از سفر به ایران تعریف می کند، اینکه باورش نمی شود زنان ایران اینقدر قدرتمند، زیبا و فعال هستند.
کمتر کسی در میان راهنماها هست که از فرهنگ، بناهای تاریخی و محیط زیست ایران هیجان زده نشود. کاترین از کشور فرانسه اما می گوید:«کشور ایران مجموعه ای از تضادهاست. تضاد میان سنت و مدرنیته، تضاد میان فرهنگ به ویژه در میان سبک زندگی زنان در ایران به وضوح این تضاد پیداست.»
چرا رازهای کویر ایران به گوش جهانیان نرسیده؟
اعضای کنوانسیون گردشگری در ایران توانستند با همکاری سازمان ها و نهادهای دولتی برنامه راهنمایان گردشگری را به جشنی برای گردشگران تبدیل کنند و البته دستاوردی مهم برای گردشگری ایران. چنانچه گردشگران بعد از دیدار از یزد و میبد وقتی در راه اصفهان، چند ساعتی در روستای کوهپایه اصفهان به کاروانسرای صفوی آن وارد می شوند، صدای دف را می شوند و ریتم آن را می گیرند. چای می خورند و آش. عکس سلفی می گیرند و بر فراز کاروانسرا، بافت قدیمی را دیدار می کنند.
یکی از راهنماهای اسپانیایی می گوید که غذاهای ایران بسیار خوشمزه است و لذتبخش به خصوص برنج. آن ها وقتی نان چیپاتی داغ را به دست می گیرند و در روغن سنتی میبد می زنند، از خوشحالی جیغ می زنند. آن ها عاشق زعفران و پسته ایرانی شدند.
آسوکیس، یکی از مدرسان راهنمای گردشگری با اینکه بسیار از دیدار ایران هیجان زده است؛ بر نکات ظریفی تاکید می کند، اینکه نباید تهران را از فهرست گردشگری به خاطر ترافیک و آلودگی حذف کرد. به خاطر اینکه تهران شهر گالری و جوانان است. شهری که می تواند در آن پاریس تا آفریقا را دید.
او نیاز شهرهای ایران را نقشه های گردشگری می داند که فاقد آنند، نقشه هایی که در شهرهای شناخته شده گردشگری چون بارسلونا به تعداد بسیاری وجود دارد. او موزه های ایران را فاقد پارک مناسب برای گردشگران عنوان می کند.
مسئله ای که برای این استاد دانشگاه جالب است، این است که راهنمایان گردشگری زمانی آن ها را برای نشان دادن دخمه یزد بردند، از تاریخ این بنا گفتند و در مورد آیین زرتشت اما قصه کویر را فراموش کردند. قصه ای که برای گردشگران خارجی عجیب است.
او کویر ایران را بسیار جذاب و گیرا برای گردشگران به شمار می آورد و می گوید که ایرانی ها می توانند با تقویت این بخش بسیار به گردشگری خودشان کمک کنند.
این راهنما که اهل چک است، پیشنهاد می کند که یزدی ها با توجه به نوع کوچه ها و فضاهای شهری که دارند به جای اینکه به افزایش تعداد گردشگر فکر کنند، سعی کنند گردشگری گران تر و با کیفیت تری داشته باشند.
او می گوید، عجیب است در فیلم هایی که ایرانیان برای معرفی شهرهای خود می سازند بیشتر مردان و زنان پیر را نشان می دهند در حالی که من می بینم ایران پر از جوان است. پر از انرژی و زیبایی. این ها باید به دنیا نشان داده شود اگر ایرانی ها می خواهند گردشگری شان رونق بگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید