زائران اربعین بخوانند: کاربردی‌ترین اطلاعات ویژه که باید بدانید

زائران اربعین حتی‌الامکان زودتر برنامه‌ریزی لازم را انجام دهند و برای زمان رفت و برگشت، استقرار خودرو در پارکینگ، رفع خستگی و ... برنامه داشته باشند.

لینک کوتاه کپی شد

 

جی پلاس؛ شنیدن تجربیات سفر چهره‌هایی که طی سالیان گذشته، تجریه سفرهای متعدد به عراق و ایام اربعین را داشته‌اند، می‌تواند برای زائرانی اربعینی که این سفر را در پیش دارند، بسیار نافع و کاربردی باشد؛ در این مطلب به مرور این تجربیات کاربردی پرداخته‌ایم.

در آستانه آغاز مراسم بزرگ اربعین حسینی(ع) قرار داریم و تمام دستگاه‌ها و سازمان‌های دولتی و تشکل‌های مردمی خود را آماده خدمات‌رسانی به زائران اربعین کرده‌اند و خیل گسترده‌ای از اقشار مختلف مردم کشورمان نیز در تدارک عزیمت برای حضور در پیاده‌روی اربعین حسینی هستند.

در حال حاضر 6 مرز زمینی مهران، خسروی، شلمچه، چزابه، باشماق و تمرچین، مرزهایی زمینی و پذیرای زائران اربعین برای عزیمت به عراق هستند که از طریق آنها، عملیات رفت و برگشت بیش از 90 درصد زائران به عراق انجام خواهد شد.

در این میان شنیدن تجربیات سفر چهره‌هایی که طی سالیان گذشته، تجربه سفرهای متعدد به عراق و اقامت‌های طولانی در آن کشور را داشته‌اند، می‌تواند برای زائران اربعینی که این سفر را در پیش دارند، بسیار نافع و کاربردی باشد؛ اینکه از میان مرزهای خروجی به عراق، کدام مرز را انتخاب کنیم، برای طول این سفر چه نوع پول و ارزی همراه داشته باشیم، با چه خودرویی خود را به مرز برسانیم، چه سیمکارتی برای مکالمه و اینترنت در عراق استفاده کنیم و ...

با همین هدف، در خبرگزاری تسنیم میزبان "زهیر صدانلو" فعال اربعینی و از فعالان رسانه‌ای این حوزه بودیم که تجربیات بسیار خوبی به واسطه سفرهای متعدد خود در طول سال‌های گذشته در سفرهای اربعینی به عراق داشته است؛ در ادامه مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانیم:

 

با توجه به ازدحام شدیدی که در روزهای پیک خروج زائران کشورمان در ایام اربعین در مرز مهران داریم، شما کدام مرز را برای خروج زائران پیشنهاد می‌‌کنید؟ 

تراکم جمعیت در مرز مهران بسیار زیاد است و طبیعتاً امکانات برای خدمات مطلوب وجود ندارد تا اگر به عنوان مثال یک خانم با فرزند خردسال خود در این پایانه حضور می‌یابد، همراهانش از اذیت نشدن آنها مطمئن شوند؛ بنابراین بنده "مرز خسروی" و بعد مرز شلمچه برای خروج در ایام اربعین را پیشنهاد می‌کنم زیرا اطمینان دارم وضعیت امکانات در خسروی بهتر است ضمن اینکه امنیت تأمین شده‌ای هم دارد.

مزیت مرز شملچه نیز این است که با خوزستانی‌های خونگرم همراه می‌شوید که راه و چاه را بلد هستند و از محل اسکان موکب‌ها مطلع هستند. 

 

برای بازگشت زائران به کشور و زمان آن، چه توصیه‌ای دارید؟

پیشنهادم این است که حتی‌الامکان زودتر برنامه‌ریزی لازم را انجام دهند و برای زمان رفت و برگشت، استقرار خودرو در پارکینگ، رفع خستگی و ... برنامه داشته باشند؛ علاوه بر این نسبت به استراحت هنگام خروج از ایران و عراق اهتمام جدی داشته باشند و پیش از سوار شدن به خودروی شخصی برای بازگشت، به میزان کافی استراحت و خواب لازم را داشته باشند.

همچنین زائران یا پیش از اربعین استراحت کنند و به کشور بازگردند یا در صورتی که روز اربعین در عراق بودند، حداقل یک یا نصف روز در کربلا توقف کنند و بعد عازم مرز شوند؛ در واقع بهتر است زائران یا دو روز پیش از اربعین یا یک تا دو روز بعد از اربعین، با استراحت کافی به سمت کشور بازگردند. 

 

زائران کشورمان بعد از خروج از مرز، از میان شهرهای نجف، کربلا، سامرا و کاظمین، کدام شهر را برای ابتدای سفر خود انتخاب کنند؟

این تصمیم بستگی به این دارد که زائران چند روز قبل از اربعین می‌خواهند وارد عراق شوند اما پیشنهاد من این است که حتما زیارت کاظمین و سامرا را در برنامه سفر خود داشته باشند؛ با این حال به طور کلی پیشنهاد بنده این است که اگر قصد دارند پیش از اربعین به کشور بازگردند، بعد از عبور از مرز، یک شب در نجف بیتوته داشته باشند، پیاده‌روی اربعین را آغاز کنند و بعد از زیارت کربلا، عازم کاظمین، سامرا و نجف شوند و بعد به ایران بازگردند.

چنانچه مرز انتخابی زائران مهران یا مرز هوایی است، می‌توانند کاظمین و سامرا را در اولویت قرار دهند یعنی بعد از حضور در بغداد، راهی کاظمین و سامرا شوند، بعد از زیارت امام حسین (ع) به نجف بیایند و بعد به کشور بازگردند. 

 

زائران برای تماس با ایران یا استفاده از اینترنت در عراق از چه سیمکارتی استفاده کنند؟

بر اساس تجربه‌ام در سال‌های گذشته، فکر می‌کنم استفاده از سیمکارت‌های عراقی برای تماس زائران با یکدیگر به 2 دلیل بهتر است زیرا آنتن‌دهی برای سیم کارت ایرانی که از خدمات رومینگ در آن استفاده می‌شود، سخت است و در همه مناطق این امر به راحتی امکانپذیر نیست اما تماس سیمکارت عراقی به عراقی، ارزان‌تر و راحت‌تر است. 

علاوه بر این، اینترنت عراق سرعت بالاتری دارد و فاقد فیلترینگ است و آنتن‌دهی دچار قطعی و سرعت پایین نمی‌شود بنابراین پیشنهاد بنده استفاده از سیم‌کارت‌های زیارتی "زین" است که قیمت آن 5 دینار است و با شارژ هر سه ماه یکبار آن می‌توان چندین سال از آن به عنوان سیمکارت‌های دائمی استفاده کرد؛ مقدار شارژ در این سیمکارت‌ها مهم نیست؛ نکته اصلی شارژ شدن سیمکارت است که می‌توان برای هر 3 ماه یکبار شارژ به مبلغ 1000 دینار انجام شود تا سیمکارت فعال بماند و از سوختن آن ممانعت شود.

 

آیا ضرورتی برای همراه داشتن پول نقد از ابتدای سفر زائران وجود دارد؛ زائران چه نوع ارزی همراه داشته باشند، بهتر است؟

خارج کردن اسکناس از کشور، اصلا درست و منطقی نیست؛ پیشنهاد بنده این است که زائران، دلار یا دینار را در ایران تهیه کنند در غیر این صورت در عراق برای تبدیل پول از کارتخوان استفاده کنند.

 

وسائل همراه زائران باید چگونه باشد و چه لوازمی برای این سفر ضروریست؟

اعتقاد جدی دارم که در این سفر باید فقط باید وسایل ضروری و سبک همراه زائران باشد؛ بنده در نخستین سفرم به کربلا به دلیل کم‌تجربگی، کوله‌پشتی بزرگی همراه داشتم که ارتفاع آن از سرم هم بالاتر بود! اما هر سال اندازه کوله را کوچکتر کردم چون به این نتیجه رسیدم که هر چه وسیله‌های همراه، سبک‌تر و کمتر باشد، پیاده‌روی، آن هم در گرمای شدید هوا، راحت‌تر خواهد بود.

اصلا لازم نیست زائراان چندین لباس اضافه، داروی اضافه یا خوراکی همراه خود داشته باشند؛ یک صندل  یا کفش مخصوص پیاده‌روی که فرد در آن احساس راحتی می‌کند، کافی است. در این سفر جای نگرانی برای هیچ چیز وجود ندارد فقط لازم است آنچه با آن احساس بهتر و راحت‌تری دارند، همراه داشته باشند. 

همچنین زائران اربعین سعی کنند از خوردن آب یخ و چای خیلی داغ پرهیز کنند، غذای سنگین میل نکنند؛ زائران سعی کنند که هنگام عطش، آب خنک را جرعه‌جرعه بنوشند و از نوشیدن آب یخ با یک نفس جدداً پرهیز کنند!

علاوه بر این موارد توصیه‌ می‌کنم زائران حتما بعد از میل کردن غذا، کمی استراحت کنند تا غذا هضم شود و بعد شروع به حرکت کنند.

به زائران اربعین همراه داشتن چفیه را هم توصیه می‌کنم چرا که کاربردهای بسیاری دارد از جمله اینکه می‌توان از آن برای ایجاد سایه روی صورت استفاده کرد. نکته دیگری که لازم است به آن اشاره کنم مربوط به حجاب بانوان است.

 

درباره رعایت برخی مسائل فرهنگی توصیه خاصی دارید که لازم است زائران کشورمان در عراق آن موارد را رعایت کنند؟

زائران کشورمان باید به این مسئله توجه داشته باشند که بی‌توجهی ما به برخی مسائل فرهنگی در عراق می‌تواند به فرهنگ عراقی‌ها ضربه وارد کند.

بر اساس گفت‌وگوهایی که با برخی دوستان عراقی طی این سالها داشته‌ام، در برخی موارد مشاهده شده به دلیل نوع پوشش و رفتار نامناسب برخی بانوان ایرانی در عراق، این امر تا مدت‌ها ذائقه بانوان عراقی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و آنها نیز تلاش می‌کنند برای بیرون رفتن از خانه حتما به خودشان برسند و آرایش داشته باشند!

در حالی که این وضعیت در فرهنگ عراقی‌ها وجود ندارد بنابراین زائران کشورمان باید بدانند که مراسم اربعین، بزرگترین پایگاه تبادل فرهنگی بین دو فرهنگ شیعه در ایران و عراق است؛ بانوان عراقی که میزبان ایرانی‌ها می‌شوند بعضاً بانوانی را مشاهده می‌کنند که آرایش مو، آرایش صورت و لباس‌هایی استفاده می‌کنند که از سادگی به دور است و برخی از آنها را ترغیب به تقلید از آنها می‌کند.

برخی از زائران نیز نسبت به امر حجاب بی‌توجه هستند البته ما نمی‌خواهیم در امر حجاب بانوان دخالت کنیم اما آنها نیز باید مراقبت‌‌های لازم را در انتخاب پوشش‌ خود داشته باشند و به تأثیری که به جا می‌گذارد، بی‌تفاوت نباشند؛ برخی بانوان عباهایی به جای چادر استفاده می‌کنند که هنگام نشست و برخاست از روی بدن کنار می‌رود و پوشیدگی لازم را ندارد. 

زائران کشورمان در ایام اربعین باید توجه داشته باشند که در مدت حضور خود در عراق، نه تنها باید به فکر نوع تأثیرگذاریشان بر فرهنگ عراقی‌ها باشند بلکه باید به فرهنگ آنها نیز احترام بگذارند و از انجام برخی امور و استفاده از برخی پوشش‌های نامناسب اجتناب کنند. 

دیدگاه تان را بنویسید